of 59232 LinkedIn

Geavanceerd virus Regin ook actief bij overheden

Een geavanceerd spionagevirus is volgens beveiligingsbedrijf Symantec actief bij telecombedrijven, overheidsinstanties, nutsbedrijven en infrastructuurbeheerders.

Een zeer geavanceerd spionagevirus is al jarenlang actief in allerlei belangrijke netwerken. Volgens de Amerikaanse computerbeveiliger Symantec, die het virus Regin ontdekte, is het ingezet tegen telecombedrijven, overheidsinstanties, nutsbedrijven en infrastructuurbeheerders.


Spionagemiddel
Regin is volgens het bedrijf 'complexe malware waarvan de structuur een technische moeilijkheidsgraad vertoont die nog maar zelden is gezien'. Het moet maanden of zelfs jaren hebben geduurd om het virus te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat het niet zichtbaar zou zijn. 'De mogelijkheden en het niveau van de middelen achter Regin duiden erop dat Regin het belangrijkste spionagemiddel van een land is.'

Westerse oorsprong
Het virus is in zeker tien landen actief geweest, vooral in Rusland en Saudi-Arabië. Ook Mexico, Ierland, India, Afghanistan, Iran, Australië, Pakistan en België, waar de hoofdkwartieren van de Europese Unie en de NAVO zijn gevestigd, hoorden tot de doelwitten. Nederland komt vooralsnog niet in de lijst voor. Opvallend is dat ook landen als de Verenigde Staten, China en Israël ontbreken. 'Het lijkt erop dat het van een westerse organisatie komt', zei een woordvoerder van Symantec maandag tegen de BBC.

Zeer verdekt
Regin is onder meer in staat screenshots te nemen, de muisfunctie over te nemen, wachtwoorden te stelen, vernietigde documenten terug te halen en het surfgedrag te observeren. Het virus is zodanig opgebouwd dat het zeer moeilijk te traceren is. Ook de communicatie met de veronderstelde aanvaller verloopt buiten het zicht van de gebruikelijke beveiligingssoftware. Symantec gaat er ook van uit dat onderdelen en varianten van Regin vooralsnog onontdekt zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ra op
China.