of 59232 LinkedIn

Eerste Kamer steunt meldplicht datalekken

De Eerste Kamer heeft de meldplicht voor datalekken goedgekeurd. Wanneer de nieuwe wetgeving in werking treedt is nog niet duidelijk. Publieke en private organisaties die datalekken niet melden riskeren straks een boete van maximaal 450.000 euro

De Eerste Kamer heeft de meldplicht voor datalekken goedgekeurd. Wanneer de nieuwe wetgeving in werking treedt is nog niet duidelijk. Publieke en private organisaties die datalekken niet melden riskeren straks een boete van maximaal 450.000 euro.

Getroffen gebruikers inlichten
Het wetsvoorstel werd in februari 2015 aangenomen door de Tweede Kamer, nu de Eerste Kamer ook overstag is wordt het voorstel omgezet in een wet. Het is nog onduidelijk op welke termijn deze wet ingaat. Wanneer het zo ver is moet bij een datalek niet alleen de overheid worden ingelicht, maar ook de getroffen gebruikers die benadeeld kunnen zijn. Dit geldt alleen bij een ernstig lek met bijvoorbeeld medische of andere zeer gevoelige gegevens. Ook wanneer er sprake is van een minder ernstige maar zeer omvangrijke datalek moet deze gemeld worden. Wie een datalek niet meldt kan een boete krijgen van maximaal 450.000 euro.
 

Autoriteit Persoonsgegevens
Met de nieuwe bevoegdheden is het de bedoeling dat de naam van College bescherming persoonsgegevens (CBP) op termijn wordt gewijzigd in Autoriteit Persoonsgegevens.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door B. de Graaf (Blogger op privacytrends.nl) op
Het maximale boetebedrag in deze wet is € 810.000,- euro (of 10 % van de jaaromzet als dat meer is). De uitgebreide boetebevoegdheid geldt niet alleen voor overtreding van de meldplicht datalekken, maar ook voor overige overtredingen van de privacywetgeving.