Advertentie
digitaal / Nieuws

E-facturering geeft Digipoort impuls

Alle rijksoverheden zullen vanaf 1 juli volgend jaar verplicht worden om elektronische facturen te accepteren.

07 december 2009

Alle rijksoverheden zullen vanaf 1 juli volgend jaar verplicht worden om elektronische facturen te accepteren. Staatssecretaris Frans Heemskerk van Economische Zaken wil de overheden daarvoor versneld aansluiten op de gezamenlijke digitale brievenbus Digipoort. Deze centrale postbus bestaat al, maar slechts weinig ministeries maken er tot nu gebruik van.
‘Het idee is dat digitaal factureren een heleboel rompslomp bespaart voor ondernemers die aan de rijksoverheid leveren’, stelt Marco Pastors, die de overheid adviseert als ambassadeur e-facturering. ‘De bedrijven willen graag elektronische rekeningen sturen, maar veel (rijks)overheden houden dat nog af’.

Digipoort
Stroomlijning van de factuurstroom via de centrale postbus Digipoort moet de digitalisering volgens Pastors in een stroomversnelling brengen. ‘Ondernemers sturen hun factuur daar heen, uiteraard net zoals nu met aanduiding van de opdracht en voor wie het werk gedaan is. De overheid zorgt dan zelf dat de rekening bij de goede budgethouder terecht komt.’
De winst zit niet alleen bij het bedrijfsleven. De digitalisering van de overheid krijgt er een ferme impuls mee. Digipoort als onderlinge brievenbus tussen de rijksoverheden bestaat al langer, maar wordt niet veel gebruikt. Douane en belasting wisselen er gegevens mee uit, maar de andere diensten zien er nog niet veel data langskomen waar ze wat aan hebben en zijn daarom nog niet eens aangesloten, aldus Pastors.

Gedeelde content
‘Facturen ontvangen ze allemaal, dus dat is gedeelde content waar alle ministeries mee te maken hebben. Hebben ze eindelijk een goede reden om zich aan te sluiten op Digipoort. We gaan als het ware de lijntjes tussen de postbus en de diensten nu toch echt aanleggen’, legt Pastors uit. ‘Daarna zal Digipoort vanzelf als uitwisselingspunt gaan fungeren.’
Hij is blij dat de staatsecretaris bij het e-factureren lijkt te kiezen voor zo weinig mogelijk regeltjes. ‘Je ziet in het buitenland nauwelijks verschil in fraude tussen landen waar wel en niet om een digitale handtekening wordt gevraagd. Geen enkele overheid betaalt facturen blind uit, dus ook zonder al te veel overdreven waarborgen zal dat bijna altijd goed gaan. En het scheelt wel een heleboel nieuwe bureaucratie en gedoe’. (Binnenlands Bestuur)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie