Advertentie
digitaal / Nieuws

Dimpact en Govunited samen in Burgerzakenmodules

De Burgerzakenmodules zijn nodig om aan te sluiten op de toekomstige centrale GBA-database en om de bijbehorende gemeentelijke processen te faciliteren.

27 juni 2012

De twee gemeentelijke samenwerkingsverbanden GovUnited en Dimpact gaan gezamenlijk de zogeheten Burgerzakenmodules verwerven. Die software zal sterk geënt zijn op de zaaksystemen die de twee al bij hun leden hebben draaien.

40 Gemeenten
De Burgerzakenmodules zijn nodig om aan te sluiten op de toekomstige centrale GBA-database en om de bijbehorende gemeentelijke processen te faciliteren. GovUnited en Dimpact zijn beide krachtenbundelingen van gemeenten (in totaal zo'n 50) die gezamenlijk een nieuwe generatie software voor gemeentelijke (e-)dienstverlening hebben uitgewerkt (en uitbesteed). De twee willen met de samenwerking expertisebundeling en gunstige inkoopvoorwaarden bereiken voor 40 deelnemende gemeenten. Een tiental gemeenten volgt een andere route.

Zaakgericht
Beide softwaresuites zijn al in hoge mate georganiseerd rond een centraal 'zaaksysteem', waarin bijvoorbeeld aanvragen, meldingen en beslissingen voor alle gemeentelijke medewerkers toegankelijk zijn. De gezamenlijk aan te schaffen Burgerzakenmodules zullen dan ook in hoge mate aan dat zaaksysteem worden gerelateerd. "Onderdelen zoals lokale en landelijke documentenopslag, contactenregistratie en informatie doorzetten, zijn functionaliteiten die gemeenten doorgaans al in huis hebben in hun zaaksysteem", zegt woordvoerder Claudia Vermeulen van Dimpact. "De efficiencyvoordelen komen erop neer dat je geen dingen dubbel koopt en onderhoudt."

Scenario's
In de loop van dit jaar zullen Dimpact en GovUnited samen een programma van eisen opstellen met eventueel specifieke wensen per organisatie. "Het zijn natuurlijk wel twee verschíllende zaaksystemen." De juridische aanpak van de aanbesteding ligt nog niet vast. Dimpact zelf heeft net de verdere ontwikkeling van zijn softwaresuite aan Atos gegund. "Wij hebben de Burgerzakenmodules als optie daarin meegenomen, dus we zouden het niet opnieuw hoeven aanbesteden." GovUnited heeft Logica als leverancier. Dat contract loopt nog een paar jaar. Afgezien van het scenario kan volgens GovUnited en Dimpact de verwerving van de modules begin 2013 starten.

2013
Het programma modernisering GBA (mGBA) heeft wel wat vertraging opgelopen. Een jaar geleden moesten volgens de planning de Burgerzakenmodules nog begin 2013 klaar zijn. Dat gaat in ieder geval niet lukken. Volgens de laatste planning zal een groep 'koplopers' tussen juni en oktober 2013 aansluiten. De rest volgt geleidelijk voor september 2016.

Hulp
KING helpt bij het tot stand komen van het programma van eisen en zal de ervaringen van deze samenwerking beschikbaar maken op de Marktplaats Verwerving BZM, zodat ook andere gemeenten ervan kunnen leren. Een eerdere poging van VNG om met zoveel mogelijk gemeenten samen de Burgerzakenmodules bij een of meerdere marktpartijen te verwerven, verzandde door gebrek aan animo.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. Bangma
Dit is weer een samenwerking die op niets zal uitdraaien. GovUnited en Dimpact gaan gezamenlijk iets doen, maar allebeide met een eigen leverancier, welke nou beide ook niet de makkelijkste in de communicatie zijn. Ik zie niet voor me hoe je op deze manier gunstige inkoopvoorwaarden krijgt, met twee verschllende leveranciers (met wel degelijk een winstoogmerk) die ook nog concurrenten van elkaar zijn.

De oorzaak van de laatste opmerking, het gebrek aan animo, wordt volgens mij ook al in het stuk genoemd

"Het programma modernisering GBA (mGBA) heeft wel wat vertraging opgelopen. Een jaar geleden moesten volgens de planning de Burgerzakenmodules nog begin 2013 klaar zijn. Dat gaat in ieder geval niet lukken. "



Dit gaat volgens mij al jaren zo met GovUnited
Piet
Het is toch zo dat het lociga vervangen gaat worden door Atos.
D. Bangma
@de D zie artikel

Dimpact zelf heeft net de verdere ontwikkeling van zijn softwaresuite aan Atos gegund.

GovUnited heeft Logica als leverancier. Dat contract loopt nog een paar jaar.

Als Logica vervangen gaat worden door Atos, zijn ze er vroeg bij. Zou in ieder geval inhouden dat er een paar jaar overlap is en er dus weer zinloos veel geld over de balk wordt gegooid.



Daarom zeg ik ook. Dit is op voorhand een kansloze missie. Let maar op

Advertentie