Advertentie
digitaal / Nieuws

Digitale aangifte overlijden kan in kwart van de tijd

Het digitaal aangifte doen van overlijdensgevallen zal de komende tijd landelijk invoering krijgen. Uitvaartondernemers kunnen daarmee 75 procent tijdswinst behalen.

17 april 2013

Het digitaal aangifte doen van overlijdensgevallen zal de komende tijd landelijk invoering krijgen. Uitvaartondernemers kunnen daarmee 75 procent tijdswinst behalen.


Zonder baliebezoek
Onder de paraplu van het EZ-programma Slim Geregeld, Goed Verbonden (Sggv) is het afgelopen jaar een pilot uitgevoerd in 9 gemeenten, waar een plaatselijke uitvaartondernemer niet langer persoonlijk naar de balie van de gemeente hoefde te komen om om aangifte van overlijden te doen. In plaats daarvan scande deze de verklaring van overlijden en stuurden die via digitale weg naar de gemeente, samen met de overige aangiftegegevens aan de gemeente. Die verstrekte op haar beurt digitaal het Verlof tot begraven of cremeren en de uittreksels uit de burgerlijke stand. Het scheelt de uitvaartondernemer veel reis-, parkeer- en balietijd en ook de afdeling Burgerzaken kan de aangiften zo efficiënter verwerken, blijkt uit de pilot. Daarvoor moeten nog wel verbeteringen in de werkwijze van gemeenten worden aangebracht, aldus de pilotresultaten.

Snelle uitrol gewenst
De branchevereniging voor uitvaartverzorgers BGNU en de NVVB hebben vorige week samen met afgevaardigden van drie ministeries een intentieverklaring ondertekend, waarin ze zich voornemen de digitale overlijdensaangifte zo snel mogelijk in de gehele branche en bij alle gemeenten in te voeren en verdere verbetermaatregelen te helpen treffen. Dat zou de uitvaartsector een besparing van jaarlijks 3,5 miljoen euro kunnen opleveren. Op de korte termijn betekent dat dat uitvaartondernemers nog eens in de maand (of twee weken) naar de gemeentebalie moeten komen om hun aangifte te voorzien van een 'natte' handtekening. Op de langere termijn is dat - bij digitalisering van de verwerking door gemeenten - niet meer nodig. Dan zal ook de digitale overlijdensakte kunnen worden ingevoerd. In de verre toekomst zouden eventueel artsen en ziekenhuizen ook een overlijdensverklaring rechtstreeks digitaal naar de gemeente kunnen sturen.

Infoset beschikbaar
De Branchevereniging voor Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartverzorgers heeft een 'infoset' samengesteld voor de uitvaartondernemers. Overigens moet de eerste Kamer zich nog uitspreken over de overkoepelende wet die digitale aangifte landelijk mogelijk maakt.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rober Parhonyi / Product Manager WebNext
Dit kan nog goedkoper en efficienter m.b.v. eHerkenning! Als een uitvaartondernemer de overlijdensberichten m.b.v. zijn eHerkenning-middel invult en tekent, dan zijn de fax en natte handtekeningen overbodig.
Norman Waalre
Veel meer ICT nodig bij overheid

Nederlandse overheden moeten leren om op veel meer manieren efficiënt te communiceren met burgers dan nu. Want dat kan leiden tot enorme kostenverminderingen en kwaliteitsverbeteringen en minder conflicten met burgers.



En dan houden ambtenaren meer tijd over voor persoonlijke gesprekken met burgers, in situaties waar dat nodig is.



Zoek via internet naar "best practices“ op dat gebied in andere landen. Voor die ontwikkeling is het ook nodig dat veel meer beleidsmakers dan nu, ook op de hoogste niveaus, een stevige ICT-achtergrond hebben! Ook is het nodig dat beleidsmakers en uitvoerende ambtenaren veel innovatiever leren denken via creatieve denktechnieken.
Piet
Ok. Dus de balie is niet meer nodig voor aangifte overlijden, dat regelt de uitvaartbranche.



Kan zoiets ook niet geregeld worden voor aangifte geboorte? Standaard in het pakket van de voedvrouw.



Aanvraag rijbewijs via rijschool& rdw.

Verklaring goed gedrag bij polite.

enzo verder



Volgens mij kan de balie opgeheven worden en het personeel bij het uwv aankloppen om te vragen of er nog ergens uberhaupt werk voor hun is. Lang leve de efficientie.
Mat Keijers / Business Manager PinkRoccade
Business Innovatie heeft bij onze 25 kwartiermakersgemeenten uitgewezen dat inderdaad besparing tot 75% op dit Burgerlijke Stand proces mogelijk is. Dankzij nieuwe technologieën maar vooral door in de keten samen te kijken naar innovatieve oplossingen. Co-creatie met ketenpartners levert veel winst op.

1e kwartaal 2014 gaan we we bij de eerste gemeenten operationeel. Interesse? Laat me weten



Mat Keijers, PinkRoccade, tel. nr. 06-29527442.
Ambtenaar / nvt
Is de uitvaartbranche er zelf wel klaar voor? Wij krijgen nog steeds faxen binnen. E-mailen is blijkbaar voor deze uitvaartondernemers een brug te ver.
huisman / gemeente
Nog meer winst voor de uitvaartondernemers. En de kosten voor de ict volledig verhalen op de burgers.
Advertentie