Advertentie
digitaal / Nieuws

Digitaal overdrachtsdossier voor nieuwe Oirschotse raad

Oirschot heeft een 'digitaal overdrachtsdocument' opgesteld voor toekomstige gemeenteraadsleden. Die kunnen zo na 19 maart snel de opgaven doorgronden.

17 maart 2014

De gemeente Oirschot heeft een digitaal overdrachtsdocument opgesteld dat toekomstige gemeenteraadsleden na 19 maart meteen op weg helpt bij het doorgronden van de opgaven waarvoor ze gezamenlijk staan. "Geen opsomming, maar snel overzicht in onderlinge samenhang."

Onderlinge samenhang
Op www.agendavanoirschot.nl heeft de ambtelijke organisatie van de gemeente een presentatie gemaakt van de thema's en de opgaven die door de raad zullen moeten worden behandeld. "Je hebt vanaf 19 maart te maken met een aantal nieuwkomers en het raadswerk is ook iets dat je erbij doet. Dat raadsleden op deze manier zo snel overzicht krijgen in de opgaven, in onderlinge samenhang, is dus bijzonder en wordt erg gewaardeerd", zet Martijn Groenestein, beleidsmedewerker ruimte en erfgoed en projectleider voor de Agenda van Oirschot.

Speciaal voor de raad
"We hebben rondgekeken bij andere gemeenten en wel andere overdrachtsdossiers gezien, maar vaak is het iets voor alleen het college en vooral een lijvige opsomming van taken. Dit is specifiek iets voor de raad." Op de site komen naast een bekend thema als de Decentralisaties ook thema's als 'biobased economy' en 'werken aan bereikbaarheid' aan de orde. Overzicht is het uitgangspunt; wie ergens meer van wil of moet weten, kan doorklikken naar achterliggende documenten. "We hebben vooral ook gelet op waar de raakvlakken tussen de thema's liggen. Op die manier krijgt een raadslid een integraler beeld." Ook legt het document een koppeling met veranderende werkwijzen voor samenleving, bestuur en organisatie en de beslismomenten voor de komende periode.

Levend document
Het 'document' is vanuit de ambtelijke organisatie opgezet 'met oog voor wat er in de samenleving leeft', maar zonder politieke stellingnames, benadrukt Groenestein. "We hebben het nadrukkelijk gekoppeld aan onze Toekomstvisie uit 2011. Voor de raadsleden helpt het vooral bij de vraag waar kom ik terecht in dit proces en welke keuzes spelen nu." Het is de bedoeling van de Agenda van Oirschot een 'levend document' te maken waarin over enige tijd wellicht de politieke keuzes van het nieuwe college een rol zullen spelen.

Toch een PDF
Het dossier moest 'tablet-proof' zijn omdat in Oirschot de raad met iPads vergadert. Het is overigens ook in de vorm van een PDF-bestand van vijftig pagina's beschikbaar, zonder de onderlinge samenhang. Niet echt innovatief, beaamt Groenestein, maar na wat twijfelen realiseerden de bedenkers zich dat er nu eenmaal mensen zijn die graag op die lineaire manier de materie tot zich nemen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rutger Suir / toezichthouder IBT
Een mooi initiatief en waarschijnlijk een handig hulpmiddel voor raadsleden om overzicht te krijgen en behouden.

Ik ben beniieuwd hoe dit "levende document" , dat is aangemaakt in het kader van het (digitaal) functioneren van de gemeente, zal worden gearchiveerd (en levend gehouden)
Advertentie