Advertentie
digitaal / Nieuws

DigiD krijgt VN-prijs

DigiD, het digitale authenticatiemiddel voor online overheidsdiensten, is een van de winnaars van een World Summit Award van de VN.

21 juni 2011

Negen miljoen

De jaarlijkse prijzen worden door een vakjury toegekend aan innovatieve ICT-toepassingen te uit ruim 160 VN-lidstaten. DigiD is een van de vijf winnaars in de categorie ‘e-Government & Institutions’. DigiD, in 2005 ingevoerd, passeerde volgens beheerorganisatie Logius begin deze maand de negen miljoen unieke gebruikers, ruim een half miljoen meer dan in januari. Burgers kunnen zich met DigiD identificeren bij bijvoorbeeld het invullen van het belastingformulier of het krijgen van studiefinanciering of kinderbijslag.

 

Veel producten

‘Digitale identificatie is niet direct nieuw, maar het kenmerk van DigiD om meerdere producten af te kunnen nemen is dat wel. Het is de veiligheid van DigiD, de hoeveelheid instanties en de hoeveelheid producten waar DigiD de award mee heeft verdiend. In het dagelijks leven kun je je identificeren met een rijbewijs of paspoort voor vele handelingen, met een DigiD kun je dat digitaal’, aldus het juryrapport.

 

DigiD-X

Het huidige DigiD-systeem is overigens aan vervanging toe. Aanpassingen blijven nodig, bijvoorbeeld voor uitbreidingen zoals DigiD Machtigen en integratie met de website MijnOverheid.nl. Dergelijke aanpassingen vergen met het huidige systeem te veel inspanningen. ICTU en Logius werken daarom momenteel aan de opvolger DigiD-X, die eind 2011 klaar moet zijn. 

 

Veiligheid

Maar afgezien van de onderhoudbaarheid is er ook nog de vraag of DigiD voor sommige toepassingen afdoende beveiliging biedt. Voormalig minister Klink meldde de Kamer vorig jaar dat patiëntentoegang tot het (toen nog niet weggestemde) EPD niet volgens het beloofde maximale beveiligingsniveau kon plaatsvinden, maar via een aangepaste versie van DigiD. Het veel zwaarder beveiligde PKI-systeem voor burgers (de zogeheten eNIK) zou nog jaren op zich laten wachten. Inmiddels staat de ontwikkeling daarvan stil.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Poppe Wijnsma / directeur
De ontwikkeling van PKI-overheid Certificaten staat helemaal niet stil. Middels het PKI-overheid Burgercertificaat kan elke burger in Nederland worden voorzien van een persoonlijk PKI-overheid certificaat. Aangezien we naar de toekomst moeten kijken en niet naar het verleden, dienen we te gaan voor de optimale beveiliging of we moeten concluderen dat Wikileaks en de Sony problematiek een positieve ontwikkeling zijn.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Elk jaar was ik weer mijn DigiD-inlogcode vergeten, en natuurlijk had ik die niet opgeschreven, want dat is niet veilig. Dus heb ik DigiD maar weer overboord gezet en doe alles weer op papier. Ben ik nou echt de enige muizenkop?
Er komen steeds meer codes die je geacht wordt te onthouden maar niet op te schrijven. Pas als daar een oplossing voor is gevonden, moet je beginnen met van die Awards.
"World Summit Award"? Jeetje, ik dacht dat dat de Nobelprijs was. Of is het een vorm van zelfbevlekking?
Advertentie