Advertentie
digitaal / Nieuws

Decos wint slag om KING-aanbesteding

Softwarebedrijf Decos heeft de KING-aanbesteding gekregen voor webdiensten van verhuis- en overlijdensberichten. KING gaat de digitale diensten aanbieden aan alle gemeenten, die daardoor niet meer eigenhandig in digitalisering van deze diensten hoeven te investeren. De aanbesteding van KING bij Decos kan worden beschouwd als de eerste concrete stap van een nieuwe aanpak voor gemeenten bij het investeren in software. Dit kan grote gevolgen hebben voor de markt.

08 december 2016

Softwarebedrijf Decos heeft de KING-aanbesteding gekregen voor webdiensten van verhuis- en overlijdensberichten. KING gaat de digitale diensten aanbieden aan bij de gemeenten, die daardoor niet meer zelf in digitalisering van deze diensten hoeven te investeren. De aanbesteding van KING bij Decos kan worden beschouwd als de eerste concrete stap van een nieuwe aanpak voor gemeenten bij het investeren in software. Dit zorgt voor een nieuwe situatie op de markt.

‘Vormgeving doorslaggevend’
Decos gaat twee webdiensten leveren, één voor het verwerken van verhuizingen en één voor het doorgeven van een overlijdensgeval. De webdienst voor verhuisberichten is gericht op inwoners van gemeenten. Het formulier voor overlijdensberichten richt zich op begrafenisondernemingen en wordt aangeboden in een portaal speciaal voor die branche. Decos meldt in een persbericht dat de vormgeving van geleverde webdiensten doorslaggevend was bij de aanbesteding, omdat deze volgens het bedrijf ook voor minder digitaal vaardige burgers eenvoudig te gebruiken is. ‘Met name het samen ontwikkelen met gebruikers en het constant uitvragen van feedback door Decos sprak KING erg aan.’


Gemeenten digitaliseerden diensten al eerder

Veel gemeenten investeerden de afgelopen tijd al zelfstandig in webportalen en andere mogelijkheden om digitaal over burgerzaken te communiceren met burgers en bedrijven. Een groot aantal gemeenten heeft zodoende al zelfstandig diverse burgerzaken gedigitaliseerd met behulp van andere softwareontwikkelaars, zoals PinkRoccade. Afgelopen zomer zag Pinkroccade de honderdste gemeente op ‘iBurgerzaken’ aansluiten, waarmee digitale aangifte van geboorte, huwelijk, overlijden en verhuizen mogelijk wordt gemaakt.

 

Nieuwe aanpak van KING
Het lijkt er nu echter op dat gemeenten minder individueel digitalisering van diensten gaan aanbesteden, maar hun krachten bundelen. Met de nieuwe aanpak ‘Samen Organiseren’, die aansluit bij de Digitale Agenda 2020 is KING een nieuwe weg in geslagen en de grote meerderheid van de gemeenten stemde daar vorige week mee in. Digitaliseringsprojecten worden straks gefinancierd uit een gemeenschappelijke pot. Daarnaast komt er ook een organisatiestructuur die het meer ‘samen doen’ verder ondersteunt. De aanbesteding bij Decos voor de landelijke webdiensten voor overlijden en verhuizen kan gezien worden als het eerste concrete gevolg van deze aanpak.

‘Iedereen op de markt zal moeten wennen’
Larissa Zegveld, directeur KING, meldt op de website van iBestuur dat de nieuwe aanpak ervoor moet zorgen dat gemeenten meer samen gaan doen. ‘De vraag waarom gemeenten niet meer samen doen wordt vaak gesteld. Ik vind dat een terechte vraag, want waarom zouden gemeenten producten en diensten die overal praktisch gelijk zijn 390 keer, want zoveel gemeenten zijn er, op een eigen manier invullen? Met deze aanpak verandert dat. Het levert een nieuw samenspel op, ook met de markt, waar iedereen aan zal moeten wennen. Gemeenten gaan niet meer 390 keer het wiel uitvinden op producten en diensten waar dat niet nodig is. Dat is volgens mij alleen maar toe te juichen, omdat gemeenten daardoor geld besparen dat ze kunnen gebruiken voor waar zij lokaal het verschil kunnen maken. In jeugdzorg en ouderenzorg, bijvoorbeeld.'

Gemeentelijke autonomie
Gemeenten blijven volgens Zegveld vrij in hun keuze om diensten van KING wel of niet te gebruiken. 'Aan de gemeentelijke autonomie verandert niets. Maar we kunnen met deze structurele financiering en eenduidige sturing wel grotere stappen zetten om als gemeenten meer gezamenlijk te doen.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin / controller
Mooi verhaal, maar gaan die 100 gemeenten ook overstappen dan?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Huh? Ik zie geen nut van en noodzaak voor deze webdienst.

Los van mijn kennissenkring en overheden/instanties, die door of namens mijzelf wordt/worden geïnformeerd, hoeft toch geen verdere berichtgeving plaats te vinden? Nieuwe buren of Petrus zien mij vanzelf wel verschijnen. Raar hoor..zie ik iets over het hoofd? Kan iemand mij uitleggen?
Opmerker2
Govunited is er mee opgehouden, dus blijkbaar is er weer een gezamenlijk initiatief nodig waar gemeenten samen met elkaar kunnen steggelen over hoe iets zou moet werken. En biedt bijvoorbeeld Dimpact voor de hierbij aangesloten gemeenten hiervoor niks aan? (zo te zien wel) Het geschetste probleem is an sich terecht (alhoewel het wiel voor het doorgeven van een verhuizing al vele malen is uitgevonden en draait), de nu geboden oplossing niet.



Zo lang de echte randvoorwaarde (opgeven autonomie) niet is gerealiseerd heeft dit weinig zin en gaat er geïnvesteerd worden in een dubbeling van beschikbare functionaliteit. Zoals wordt geschreven bieden backoffice leveranciers zoals Pink deze functionaliteit aan via iBurgerzaken, heeft het gemiddelde CMS van de gemeente hiervoor mogelijkheden en kan het vaak ook nog eens aangeboden worden via het zaaksysteem van de gemeente. Daar komt dit dan nog eens bij. Geleverd door een partij die zelf op het gebied van ediensten / webformulieren ook nog een weg daarin te gaan heeft en in vergelijking met andere partijen nog niet voorop loopt, als ik hun roadmap voor eformulieren eens vluchtig bekijk.

Jan
Weer een mooi voorbeeld van een wedstrijdje ver pissen! King versus leveranciers. Hebben we nog niet genoeg geleerd van het echec rond GovUnited?
Advertentie