of 59232 LinkedIn

Declaratiesysteem werkt niet bij helft gemeenten

Pinkroccade-directeur Van den Bersselaar: wij hebben nu vaak boze mensen aan de lijn omdat het declaratieverkeer niet lukt. Maar niet afgestemd beleid is lastig te vertalen in software.

Zorgorganisaties lopen bij ongeveer de helft van de gemeenten tegen problemen aan met hun declaraties. Gemeenten kunnen declaraties niet ontvangen en betalen door niet gelijkgeschakelde IT-systemen. Het extra werk en de kosten om dit alsnog te regelen nemen daardoor flink toe. PinkRoccade slaat alarm, aldus Zorgvisie.

Geen afstemming
PinkRoccade levert voor 35 procent van alle zorgaanbieders in de branche en werkt zodoende met vrijwel alle gemeenten. Directeur Alex van den Bersselaar meldt aan Zorgvisie dat er flinke problemen zijn met declaraties in ongeveer de helft van de gemeenten. 'De problemen ontstaan doordat er geen afstemming is geweest bij de eenheden waarin het tarief is afgesproken en de eenheden waarin geregistreerd en gedeclareerd wordt.’ Een voorbeeld daarvan is dat de ene zorgaanbieder uitgaat van gewerkte uren, terwijl een ander minuten hanteert.

Extra kosten
Van den Bersselaar dringt erop aan om de Wmo-contracten waarin de tariefeenheden geregeld zijn opnieuw te bespreken zodat deze allemaal worden geaccepteerd door het systeem. Hij hoopt dat het ministerie van VWS, brancheorganisaties ActiZ en VGN en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het probleem kunnen helpen oplossen. 'Wij hebben nu vaak boze mensen aan de lijn omdat het declaratieverkeer niet lukt. Maar niet afgestemd beleid is lastig te vertalen in software. Het lijkt me vooral voor grote zorgverleners met een grote verscheidenheid aan contractafspraken cruciaal dat er snel een oplossing komt. Ik ken gevallen waarbij de meerkosten die nu bij het declareren komen kijken de inkomsten uit zorgverlening overstijgen.'


Voorschotten 

De VNG denkt niet dat zorgverleners hierdoor in de financiële problemen komen. De aanbieders kregen alvast meer voorschotten.omdat de vereniging aan zag komen dat het traject veel tijd zou en kosten.  'Zo kan de zorgverlening doorgaan terwijl wij hard werken aan het declaratiesysteem.’


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Die hele overdracht is een ramp. Zo snel mogelijk weer centraliseren!
Door henk op
Het zijn de mensen die verantwoordelijk zijn en niet de systemen. Beste minister en staatssecretaris: VERTREK!
Door Wijnand op
Opnieuw blijkt dat de overhaaste invoering van Jeugdwet en WMO tot grote uitvoeringsproblemen leidt. Eerder al was dit duidelijk bij de PGB's. Staatssecretaris van Rijn en zijn ambtenaren van VWS hebben er een grote puinzooi van gemaakt. Waarom is die brokkenpiloot niet allang weg gestuurd ?