Advertentie
digitaal / Nieuws

Datalekken treft burgemeester en wethouders

Niet alleen de gegevens van de gewone burger lopen gevaar bij het fenomeen datalekken. In de gemeente Apeldoorn lagen de privégegevens van de burgemeester en wethouders op straat. Apeldoorn is niet de enige gemeente die per ongeluk BSN-nummers openbaar maakt. Amsterdam stuurde onlangs nog naar 3000 mensen de verkeerde namen en bijbehorende nummers. Ook het UWV ging recent nog flink de fout in. Sinds de invoering van de Meldplicht Datalekken dit jaar al meer dan 4000 incidenten van verschillende organisaties gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

24 oktober 2016

Mail met BSN-nummers

Het datalek in Apeldoorn kwam aan het licht door de krant De Stentor. In juli zei de gemeente Apeldoorn maatregelen te nemen na een soortgelijk privacylek. De krant vroeg toen een vergunning op bij de gemeente. Op de papieren die de Stentor kreeg, stonden allerlei persoonsgegevens van de persoon die de vergunning aanvroeg waaronder het BSN. Dat is in strijd met de privacywet. De gemeente zegde toe de procedures direct aan te scherpen. Recent vroeg de Stentor opnieuw informatie op over de neveninkomsten van burgemeester Berends en de (oud-)wethouders. Per mail kreeg de krant de documenten met daarin de BSN-nummers.


Gemeenten
Sinds de Wet meldplicht datalekken van kracht is hebben 172 gemeenten een datalek gemeld. In totaal waren er tot vorige maand over het hele jaar meer dan driehonderd gemeentelijke datalekken gemeld. Sinds eind mei is het aantal sterk gestegen. Er zijn onder dat aantal ook gemeenten die het afgelopen jaar meerdere datalekken hebben gemeld. 


Incident UWV
Het BSN-nummer is een privacygevoelig gegeven waarmee fraude gepleegd kan worden wanneer het in verkeerde handen terechtkomt. Verschillende overheidsinstanties hebben echter moeite om het ongeoorloofd delen van deze informatie te voorkomen. Zo mag het UWV voorlopig geen bulkberichten, zoals nieuwsbrieven, versturen wegens een groot datalek-incident. Daarbij verstuurde een medewerker van het Werkbedrijf in Groningen per ongeluk een verkeerde bijlage naar enkele honderden geadresseerden. In de bijlage stonden de privacygevoelige gegevens van meer dan 11 duizend UWV-cliënten. Het UWV zegt het bestand met persoonsgegevens op zodanige wijze te hebben beveiligd en aangepast dat dit voor een buitenstaander niet meer te lezen is. Daarnaast wordt het bestand op een andere locatie opgeslagen, waardoor het niet meer onbedoeld meegestuurd kan worden.



Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans / beleidsmedewerker
De burgemeester en wethouders weten dit echt wel maar stellen hier niemand van op de hoogte ze houden het intern binnen de gemeente bij ons in Utrecht is het idem dito de teams mogen bepalen wat ze doen bij de burgers en wie ze uit zoeken.
roy tomeij / aanjager van digitaal zakendoen
BSN openbaar maken is geen doodzonde? Toch? De Belastingdienst eist van 1 miljoen burgers/ondernemers met een eenmanszaak dat zij hun BSN Nummer als BTW nummer publiceren op hun BTW factuur. Al jaren. Kamervragen leiden tot niets.
M. B. / wij zijn berucht in heel Apeldoorn door deze teams en de gemeenten zij zijn zo gemeen
Dit mag wel eens gezegd worden: Burgerinitiatieven zijn het mooiste wat er tot nog aan toe uit de grond gestampt is tijdens de decentralisatie door onbaatzuchtige vrijwilligers die voor een prachtige harmonische samenhang zorgen in de samenleving anderen in hun waarde laten en waar geen doelbewuste privacyschending is.Gemeenten en de sociale teams zij staan hier vaak zeer afwijzend en beledigend tegenover houden het tegen en hebben er geen geld voor over want zij kunnen alles veel beter zij zijn de professionals. We hebben echter nog nooit zoveel egoistische personen gezien die samen zoveel persoonlijke priveschade hebben aangericht in een voor hun gezellige team sfeer. Waar dient jullie beroep voor wat betekent jullie beroep als onvrijwilige goed betaalde hulpverlener die zich vrij mag opdringen in een priveleven voor jullie ? We willen bij deze alle complimenten en lof uitdelen voor de burgerinitiatieven in Apeldoorn jullie zijn pas echt goed volk !

Willem / AS
Suggereert BB nu dat het erger is dat de persoonsgegevens van B&W op straat liggen, dan die van de 'gewone' burgers?
Peter / ambtenaar
In de gemeente Zevenaar wordt momenteel een raadsenquête gehouden naar het gemeentelijk personeelsbeleid in de periode 2002-2015. In dat kader hebben B&W zonder enige screening en zonder belangenafweging en in strijd met de wet tal van personeelsdossiers en andere vertrouwelijke data naar de enquêtecommissie gestuurd.



B&W hebben dit gedaan zonder overleg en zonder toestemming van de betrokken ambtenaren en ex-ambtenaren. In die personeelsdossiers blijken ook nog eens allerlei gegevens te zijn opgenomen die daar helemaal niet in opgenomen mochten worden (o.a. medische gegevens).



Over privacyschending gesproken: Waarom moet een enquêtecommissie weten of iemand in 1975 teelbalkanker heeft gehad? Een integere overheid verzamelt en verspreidt dit soort privé-data niet.



https://wijdoendatzo.wordpress.com/2016/10/19/ho …

gevens-vergt-concrete-afweging-van-belangen/
uit Zwolle
Je krijgt iemand heel erg makkelijk in de bemoeizorg heb je een collega die je niet bevalt bedenk maar wat ( hij heeft zulke wisselende stemmingen, hij valt op j uit naar me en hij lijkt depressief en ik ben soms bang voor hem ) het team neemt alles serieus en je collega zit in de hel en jij hebt zijn promotie.Het kan echt en het werkt.Ze halen zijn hele leven overhoop en gaan zelfs na waar iemand gewoond heeft. Ze gaan zo een interventie met de hele wijk houden en de collega's er bij. Heeft hij toevallig geen contact meer met zijn broer of ligt hij in scheiding mooi meegenomen laten we eens aan horen wat die vrouw over hem te vertellen heeft.Wat is het toch heerlijk als je echt alles mag .De meesten zijn zo naief om mee te werken met de teams wat je niet moet doen het is sowieso een methode waar je niet aan mee moet werken zonder dat de gemelde er zelf bij zit.. De conclusie luidt dan het is te begrijpen dat het toch wel aan hem ligt.En dan gaan ze verder met gegevens doorsturen de omgeving in. Ze volgen hem wekenlang om te kijken waar hij naar toe gaat en hoe hij zich gedraagt en dit wordt genoteerd en weer besproken.Wat kunnen we hier verbeteren met zijn allen ? De gemelde gaat er hierdoor niet op vooruit want hij komt er achter. Ook geven ze gewoon ook gegevens van het prive leven aan buiten personeel van gemeenten bijv. groenvoorzieningen of personeel van de woningcorporatie zodat deze hem ook kan bespieden als ze hem ergens zien.Ze hebben het hier zelfs gepresteerd om bij een oud mannetje met tientallen van de ggz voor de deur te gaan zitten net zo lang tot de arme man naar buiten kwam ze hebben dit wekenlang gedaan er schuilt geen enkel kwaad in deze man maar hij moest en zou met behulp van de buurt anders moeten gaan leven. Er schuilt geen enkel kwaad in die man laat hem wat anderen ook vinden laat hem niet ieder mens is even sociaal en gelijk.Hij gaat naar biljarten heeft daar contacten en red zich verder goed en is vriendelijk.

Laat hem zelf zijn leven indelen en leven zoals hij wil en contact maken de teams zorgen voor remmingen. Hebben jullie echt niets anders te doen als team ?

Jort K.
Mensen scharen zich graag in een groep een anarchistische keten van de overheid is helemaal ideaal.
J. Martens
Gesprekken met buren,familie,werkgevers, vrienden of familie die meewerken en anderen verraden worden opgenomen en misbruikt. Instanties die lekker samen netwerken moet je nooit je vertrouwen schenken.

Ze steunen altijd elkaar maar nooit de burger.
Hans / er ontbreekt gezag en handhaving
Het meeste personeel in wijkteams of de 'keten' bestaat uit ggz personeel. Als je ze gade slaat in de wijken en naar hun gedrag kijkt dan vraag je je toch echt af wat zich daar afspeelt achter die hermetisch afgesloten deuren van al hun klinieken. Hun ware gezicht is nu pas duidelijk zichtbaar voor ons allen ze zijn het gewend om te doen wat zij willen met iemand op alle gebied.
mevr. Alberts
Als je meewerkt aan het verklikken van iemand bij een case dan krijg je iets leuks van de gemeente mijn tuin gedeeltelijk van de gemeente werd eindelijk na jaren eens goed op orde gebracht er kwam zelfs 3 man personeel ! Weer een ander kreeg een traplift die ze zelf kon bekostigen via de spaarrekening. Het personeel van een team doet dan een goed woordje voor je.Een wijkteam mag beschikken over geld,privegegevens en gebruik maken van alle personeel en faciliteiten van de gemeente de burgemeester hoeft hier niet van op de hoogte te zijn.

Wijkteams doen dit overal en als ze ergens bivakkeren voor langere tijd in iemands wijk voor screeningen als team dan betaalt de gemeente alles wat nodig is aan bijkomende zaken ook pizza's en shoarma en dure koffie.
Jolanda uit Noord
Het is ons Apeldoorners zo vaak overkomen dat er gelekt werd door de sociale wijkteams, Riwis en Ggnet en de Mee die gewoon uit zichzelf op zoek gaan naar gegevens en zich zelf aanbieden voor hulp want we kunnen niet leven zonder hen zij brengen nog meer geluk dan de Jehova misschien is deze ervaring goed om aan te voelen wat het met ons doet als alle prive gevoelige en medische gezins gegevens in alle straten doorverteld worden. Dit is niet leuk meer. Dit probleem moet streng aangepakt worden maar hoe krijg je deze teams zo ver ? Je verwacht van deze teams dat ze het beste voor de burgers doen. Als wij klagen over privacyschending dan wordt er geen aandacht an besteedt dit is blijkbaar niet zo belangrijk.Wij hebben er echter heel erg veel last van omdat veel informatie niet eens klopt en wij deze teams niet eens kennen. Zij handelen op eigen houtje zonder de burger er bij te betrekken en te vermelden wat ze hebben gedaan en wat ze in de computer opschrijven zo lijken veel burgers veel kwetsbaarder dan ze in werkelijkheid zijn. Er zitten er heel wat bij die een gewoon zelfredzaam leven hebben maar zij worden wel benaderd door de teams voor zeer lange tijd en bijv. licht verstandelijk beperkt genoemd in een opgemaakt dossier dat ook bij andere instanties terecht komt en voor waar wordt aangnomen want zij zien overal en nergens fouten bij anderen maar nooit bij hen zelf het gedrag van de teams is oke wat zij ook doen de keten steunt wel.Er moet een oplossing komen onze gegevens niet alleen de bsn liggen echt overal het is gewoon leuk met gegevens rommelen denke wij als het maar niet hun gegevens zijn.

Jacques Serle / Eerzaam burger.
Schandalig dat die overheidsambtenaren `slapen` en werk slecht doen.

Om iemands identiteit te checken kunnen ze net als bij banktoverschriften een controlenummer-lijst sturen die te voorschijn moet komen als er iets veranderd.

Zodat een ander er niet mee aan de `haal` kan

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identit …



U staat onder een ander adres ingeschreven bij de gemeente. Terwijl u dit nooit heeft gewijzigd.



Dit moet toch niet kunnen !

Michael / de wijkteams vertellen de burgemeester niet de waarheid
Wat wij hier in Apeldoorn zeer betreuren is dat ze kunnen er niets aan doen omdat ze dat wereldje niet kennen de politie bijna altijd persoonsgegevens geeft aan de wijkteams als zij hier om vragen.

Het moet wel nodig zijn.

Het is jammer dat zij hun orders moeten opvolgen en de leugens van de teams daadwerkelijk geloven en een ( beetje )geindoctrineerd worden door de charmante leden van de teams met hun aangeleerde manipulerende ggz technieken.Als het team zich beledigd voelt dan bellen ze snel de politie met weer een leugen terwijl we gewoon in gesprek zijn met ze.

Als inwoner heb je niets meer in te brengen in Apeldoorn.En de meesten zijn hier echt niet gek in Apeldoorn als je de teamleden niet groet omdat je dat niet wilt wat begrijpelijk is dan noemen zij dat al een contactstoornis of je bent een autist.

Wij willen graag de politie terug in de oude staat betrouwbaar op zich zelf staand zonder samenwerking met die teams de mensen waar je goed mee kon praten en waar je terecht kon met problemen en aangiftes dat doe je nu niet meer zo snel.Ga alsjeblieft niet meedoen met die onbetrouwbare lieden van de teams wij willen jullie terug we hebben altijd alle waardering voor jullie gehad. Die teams bestaan uit charlatans die gearresteerd mogen worden voor wat ze doen ze dringen onze woningen binnen,intimideren en proberen deuren open te maken ook de wijkagent wordt hier steeds meer voor gebruikt omdat dit moet en ze doen aan zware privaschending en steeds meer intmidatie . Wij willen weer op de politie kunnen vertrouwen want zo erg als de wjjkteams het doen vermoeden is het echt niet met ons gesteld.De wijkteams zijn gemeen.De politie ( zag ) vaak door hun expertise de goede oplossing en de waarheid en de wet werd nageleefd.

Er moet wel stabiliteit zijn.

De politie deed hier goed werk.

Martin
Wijkmanagers en ambtenaren geven ook makkelijk gegevens aan de teams als zij vinden dat dit volgens leugens en hun visie nodig is want ze kunnen daar makkelijk bij ook woningcorporaties horen bij de keten en moeten info geven.Dat laten ze dan natuurlijk ook aan de bewoners van Apeldoorn weten wat ze allemaal kunnen en mogen.En dan wordt er samen met het team besproken wat ze van die gegevens vinden wat ze gaan beslissen en dan gaan ze verder met een plan.

Bij een weerwoord of klacht zeggen de ambtenaren haal maar snel het ggz team er bij die zullen ze wel een lesje leren. Als dat niet werkt dan komt de politie die helpt dan wel weer. Zo hou je ze klein.

Wat wil je tegen ons doen zeggen de teams regelmatig tegen ons. Tegen ons kun je niets doen.

Wij voeren hier de regie.Zij komen niet meer achter onze voordeur waar wij gelukkig en tevreden zijn en die wij alleen openen voor fijne prettige mensen die netjes en beleefd blijven.

Onze mooie maatschappij die zou ontstaan door de decentralisatie is een euforie.Ze lokken ook boosheid uit zij willen niet meewerken en 1 zijn met de bewoners.Zij hebben al onze gegevens ter beschikking gekregen.
De Maten / goede eerlijke burger
Er zijn in Apeldoorn heel wat normaal levende burgers van allerlei leeftijden die een lichte of zware stoornis aangemeten hebben gekregen in de database door de teams zonder dat ze dit weten en verder gaan met hun doorsnee leven zonder verward te ogen of problemen te ondervinden door hen zelf of de omgeving alles is maakbaar door de teams ook het preventief inzetten van hulp zonder toestemming is handig te ( mis ) gebruiken .Ze kunnen en mogen inbreken in privelevens alle privelevens.En ook met het hele team langskomen als ze willen.Ook krijgen veel ouderen de ggz er automatisch bij in het verzorginshuis waarvan ze persoonsgegevens hebben zonder te vragen.Je wordt hier zo voor gek verklaard.
Advertentie