Advertentie
digitaal / Nieuws

Consortium test slimmer waterbeheer met ICT-platform

Publieke en private partijen op het gebied van waterbeheer gaan gezamenlijk kijken hoe beter gebruik van de bestaande informatie tot een betere aanpak van wateroverlast of droogte kan leiden.

04 juli 2013

Publieke en private partijen op het gebied van waterbeheer gaan gezamenlijk in het consortium Digitale Delta kijken hoe beter gebruik van de bestaande informatie tot een betere aanpak van wateroverlast of droogte kan leiden.

Gegevens verzamelen
Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Delfland, TU Delft, Deltares en IBM gaan de komende anderhalf jaar kijken hoe ze met beter geïntegreerde informatie (en dus ICT) het waterbeheer efficiënter kunnen maken. Dit publiek-private project, Digitale Delta gedoopt, begint met het samenvoegen van informatie, zoals gegevens over regenval, waterstanden, waterkwaliteit, dijksensoren, radardata, voorspellingsmodellen en gegevens van sluizen, gemalen en dammen. Integrale analyse van al die gegevens binnen één ICT-platform moet vervolgens betere informatie opleveren over hoe toekomstige problemen in het waterbeheer zijn op te lossen. Die kennis kan Nederland dan eventueel ook in het buitenland gebruiken.

Stijgende kosten
Het waterbeheer kost Nederland nu 7 miljard euro per jaar en dat stijgt zonder ingrijpen de komende zeven jaar met nog eens 1 á 2 miljard per jaar, mede door de wijzigende klimatologische omstandigheden. Als waterbeheerders hun investeringen gerichter kunnen doen, hoeven die extra kosten misschien niet gemaakt te worden, is ook een gedachte achter Digitale Delta.

Waterstanden combineren
Om te beginnen richt het initiatief zich op waterprojecten van het Hoogheemraadschap Delfland en Rijkswaterstaat. Op dit moment bestaat er bijvoorbeeld geen centraal informatiesysteem voor waterstanden. Door daarvoor één IT-platform te creëren, kunnen RWS en waterschappen met de actuele gegevens betere voorspellingsmodellen maken en dus gerichter ingrijpen bij hoog (of laag) water. Op regionaal en gemeentelijk niveau zou wateroverlast beter te voorkomen zijn met een goed waarschuwingssysteem dat gebruikt maakt van real-time gegevens van waterafvoersystemen en waterstanden, samen met meteorologische gegevens en simulatiemodellen. Zo ziet een waterbeheerder een naderende overstroming beter aankomen.

Proeftuin creëren
Innovatiemanager Joost de Haan van Hoogheemraadschap Delfland benadrukt dat het ICT-platform dat de partijen voor ogen hebben eerst uitgedacht moet worden. "We kijken eerst wat er al is aan platforms en wat wij en andere daaraan nog bij kunnen dragen. Dat verbinden we met elkaar en dan kunnen ook ondernemers in onze proeftuin laten zien wat hun toegevoegde waarde is op het gebied van waterbeheer."

Te veel talen
Standaardisatie van gegevens is een belangrijk onderdeel van de Digitale Delta, stelt hij. Er zijn veel gegevensbronnen, maar die zijn niet altijd te vinden, spreken vaak verschillende 'talen' en zijn vaak gericht op één toepassing. "Wij willen het aantal talen sterk terug brengen end aarmee een platform neerzetten voor onderzoekers en ondernemers, maar ook voor overheden, waterbeheerders of de burger zelf."

Topsector water
Volgens de Haan komen in de Digitale Delta een aantal belangrijke ontwikkelingen samen. Het project komt voort uit het Topsectoren-beleid van de overheid en zou kunnen leiden tot ruimere inzet van Nederlandse waterbeheerkennis in het buitenland. Maar het is ook een goede manier om het open-datastreven van de overheid gestalte te geven. Het platform zou een goede 'marktplaats' voor dergelijke open data zijn. "Het is niet zo'n typisch project waarin overheden bepalen. Hier wordt gekeken naar de gebruikers. De succesfactoren zijn de beschikbaarheid van gegevens, in combinatie met het willen gebruiken door die gebruikers."

Eind 2014
Het project Digitale Delta loopt tot eind 2014. Daarna gaan de deelnemers kijken of en op welke manier de verkregen inzichten landelijk in de praktijk worden gebracht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie