Advertentie
digitaal / Nieuws

Coevorden liet burgers digitaal schuiven met miljoenen

Waarop kunnen we nog bezuinigen? De Coevordense raad vond dat de bevolking daar op zijn minst suggesties over moest kunnen doen. En dat blijkt goed digitaal te kunnen.

09 september 2013

Waarop kunnen we nog bezuinigen? De Coevordense gemeenteraad vond dat de bevolking daar op zijn minst suggesties over moest kunnen doen. En dat blijkt juist heel goed digitaal te kunnen. 


Vrije beleidsruimte
Een 'schuifjesbegroting' noemt griffier Bert Kunnen het. Op het scherm konden Coevordenaren op tie gemeentelijke taakvelden schuiven met middelen. In een totale 'vrije beleidsruimte' van 30 miljoen euro moest namelijk nog eens 6 miiljoen worden gesneden. "Er is hier niet echt een stevige cultuur van burgerparticipatie, maar er is wel een omslag gaande in het denken daarover. Toen het onderwerp takendiscussie om de hoek kwam, hebben we gezegd: we kunnen er gezien de impact niet omheen dat we dit samen met de bevolking gaan vormgeven."

Tien taakvelden
Op de website coevordenbezuinigt.nl konden burgers bezuinigingsvoorstellen doen en daarnaast met de schuifjes aangeven waaraan ze meer of minder wensen uit te geven. Projectleider Errol van Veen: "We hebben tien taakvelden benoemd en aangegeven wat op hoofdlijnen de mogelijkheden waren om daarbinnen te bezuinigen." De taakvelden waren burgerzaken & bestuur, openbare orde & veiligheid, economische zaken, sociale zaken & werkgelegenheid, welzijnsvoorzieningen & volksgezondheid, onderwijs, ruimtelijke ordening & volkshuisvesting, openbare ruimte, milieu en cultuur, sport & recreatie. Alleen sluitende begrotingen werden door de site geaccepteerd. In totaal leverde dat 129 begrotingen op. Met name aan ruimtelijke ordening, openbare ruimte en burger & bestuur mag van de reageerders wel wat minder besteed worden. Naar onderwijs zien ze liever meer geld gaan.

Concrete ideeën
Kunnen denkt dat de digitale aanpak zeker een meerwaarde heeft. "Er zijn veel concrete ideeën geuit door mensen die normaal niet aan dit soort discussies deelnemen. Het is een heel laagdrempelige manier om 's avonds nog even mee te denken vanachte je computer. Ik denk dat we met in totaal ruim 300 ideeën en reacties een doelgroep hebben bereikt die we normaal gesproken niet zouden bereiken met simpelweg wat avonden organiseren."

Combinatie werkt
Die avonden zijn overigens wel georganiseerd - in ieder geval één, waarop enkele tientallen Coevordenaren met raadsleden in gesprek gingen. Kunnen: "Het aantal is minder interessant dan de wijze waarop daar met elkaar gesproken is. Het was voor de raad ook een eye opener." Voor Errol van Veen zit juist in de combinatie van website en inloopavond de meerwaarde. "Die verdieping is lastig met alleen een digitaal kanaal."

Voor herhaling vatbaar
Hoe de vervolgstappen er precies uitzien, is nog niet helemaal duidelijk; in oktober discussieert de gemeenteraad over de opgedane inzichten. Dan moet er ook een soort 'besluitvormingsdocument' liggen. Voor griffier Kunnen is de digitale raadpleging wel voor herhaling vatbaar. "Absoluut. Zowel qua omvang als qua concreetheid van de ideeën en om het feit dat er geen scheldkanonnades zijn opgetreden, vinden we dit een succesvol traject en we zullen zeker aanbevelen om dit vaker te doen."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie