Advertentie
digitaal / Nieuws

BZK: gewoon GBA-leges betalen

Het Bossche gerechtshof mag twijfelen aan de rechtmatigheid van leges voor een GBA-uittreksel, maar er moet voorlopig wel gewoon worden betaald, waarschuwt BZK.

14 november 2012

Het gerechtshof in Den Bosch mag dan twijfelen aan de rechtmatigheid van het vragen van leges voor een GBA-uittreksel, ondertussen moet er wel gewoon worden betaald voor dat document, waarschuwt BZK.

Wachten op EU-hof
Het Bossche gerechtshof heeft uitsluitsel gevraagd bij het Europese Hof van Justitie over de vraag of gemeenten eigenlijk wel leges mogen heffen voor een GBA-uittreksel. Een lopende zaak daarover is daarom voorlopig aangehouden en helderheid van het EU-hof zou wel eens een jaar op zich kunnen laten wachten.

Business as usual
Maar dat de rechtmatigheid van de GBA-leges daarmee in twijfel is getrokken, betekent niet dat ze voorlopig achterwege zullen blijven. Wie geen leges wil betalen, kan daar bij de gemeente bezwaar tegen aantekenen - net zoals in Den Bosch gebeurde. De gemeente moet dan dat bezwaarschrift in behandeling nemen, maar kan het ook aanhouden tot na de definitieve rechterlijke uitspraak. Als een gemeente het bezwaar afwijst, dan moet de klager in beroep gan bij de rechtbank zodat een eventueel recht op terugbetaling blijft bestaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie