Advertentie
digitaal / Nieuws

'Burger terecht wantrouwend'

De burger plaatst terecht vraagtekens bij de grote informatiesystemen waaraan de overheid werkt.

03 december 2009

De burger plaatst terecht vraagtekens bij de grote informatiesystemen waaraan de overheid werkt. “De technologie wordt wel erg gemakkelijk omarmd.” Dat stelt Jan Staman, directeur van het Rathenau Instituut, in een opiniestuk in het NRC.

Het EPD, biometrisch paspoort, rekeningrijden en de OV-chipkaart zijn als project groter dan de mislukkingen als C2000 of de HSL. Toch reageert de overheid op de vraagtekens die erbij worden geplaatst (over onveiligheid en ‘function creep’) steevast met de bezweringsformule dat de risico’s zijn afgedekt.

Staman stelt dat de burger terecht steeds minder genoegen neemt met die reactie. “Want informatiesystemen zijn niet veilig. Misbruik en aantasting van de privacy zijn niet zomaar uit te sluiten. Daar hebben we voorbeelden genoeg van gezien. Denk maar aan het hacken van de ov-chipcard.” Door die zorgen niet weg te nemen komt volgens Staman niet alleen de planning van de grote projecten in gevaar, maar ook het vertrouwen dat burgers in de staat hebben. Overheidsorganisaties en ambtenaren zijn in hun visie dan geen dienstverleners meer, maar ‘avonturiers en grensverleggers’. De recente ‘tatoeagefolder’ is een rake uiting van dat gevoel, denkt hij.

Staman vindt dat de overheid de burger niet moet reduceren tot een BSN en daarnaast de bereidheid moet uitstralen systemen en privacyregels aan te passen. (FB)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie