Advertentie
digitaal / Nieuws

Burgemeesters klagen in Kamer over mobiel bereik

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer hebben de burgemeesters van Dinkelland en Hardenberg gepleit voor verbetering van het bereik van mobiele telefoons in hun gemeenten.

10 september 2014

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer hebben de burgemeesters van Dinkelland en Hardenberg gepleit voor verbetering van het bereik van mobiele telefoons in hun gemeenten.

Met onder andere Kamerleden, politiemensen en telecomleveranciers deden zij hun zegje over de problematiek, die deze week extra voor het voetlicht kwam. Vier regionale omroepen hebben de afgelopen tijd ruim duizend meldingen verzameld van mensen in hun regio die soms geen bereik hebben met hun mobiele telefoon. Niet alleen bij de grens maar ook midden in bebouwd gebied gaat het regelmatig mis. Het noodnummer 112 is dan onbereikbaar, maar ook andere nummers.

Lange aanrijtijden
Burgemeesters Snijders van Hardenberg en Cazemier van Dinkelland deden beide een oproep er iets aan te doen. "Ik kom de zorg vertolken van veel bewoners van Dinkelland en verder in Oost-Nederland", aldus Cazemier. Onlangs kon volgens hem ternauwernood een drama worden voorkomen door het gebruik van een vaste lijn, maar het gaat een keer mis, stelt hij. "Er kan niet worden vertrouwd op het mobiele netwerk. En als het erom gaat dat er hulpdiensten nodig zijn spant het er in deze regio's al om of de aanrijtijden gehaald worden; dat valt vaak samen met slechte 112-bereikbaarheid. Het zou natuurlijk helpen als aan de voorkant minuten kunnen worden gewonnen." Volgens hem zijn er in zijn gemeente al 100 AED's aangeschaft en hebben bewoners reanimatiecursussen moeten volgen omdat ze niet op de hulpverlening vertrouwen.

Meer masten
De aanwezige vertegenwoordigers van KPN en Vodafone kunnen maar ten dele op de vragen van de burgemeesters en Kamerleden ingaan. Of het om 2G, 3G of 4G gaat maakt niet uit, zegt commercieel directeur Odenhoven van Vodafone; het verschil zit dan alleen in het datakanaal. "Plat gezegd: hoe meer zendmasten, hoe meer bereik." Het bijplaatsen van zendmasten kost in deze situaties al gauw anderhalve ton of meer, renenen hij en zijn collega van KPN voor. Consultant Hendrik Rood van Stratix: "Voor honderd procent bereikbaarheid hebben we destijds niet gekozen. De essentie van een marktmodel is dat er marginale klanten zijn en kosten en baten. [...] Er zijn oplossingen te bedenken, maar dat is een keuze."


Optimum op komst
De telecomproviders zien graag meer samenwerking met gemeenten. Er zijn technische oplossingen maar lokaal beleid of klachten van omwonenden leiden er soms toe dat er bijvoorbeeld geen zendmasten mogen worden geplaatst. Directeur Joost Farwerck van KPN zegt dat desondanks stappen mogelijk zijn op veel fronten: "Het is een optelsom van veel dingen die we kunnen doen." Hij noemt 'repeaters' voor de dekking binnenshuis, maar die zijn nog lastig te installeren. 'Voice over wifi' is een andere mogelijkheid. "We kijken ook of we defensieterreinen en C2000-punten kunnen gebruiken. Elke dag wordt het een stukje beter, en uiteindelijk komt er een optimum." Dat optimum ligt overigens volgens Odenhoven in een land als Duitsland veel lager dan in Nederland.


Eind dit jaar zal er een Tweede Kamerdebat over de kwestie volgen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jakov
Wat staat de bgmeesters in de weg om op hun kosten (gemeente) een aantal zendmasten te plaatsen.

Verzorgingsplaatsen ouderen in verzorgings/ verpleeghuizen verminderen, zendmasten erbij.



We zullen d'r een paar borreltjes en sigaretjes opnemen.
Advertentie