Advertentie
digitaal / Nieuws

Brussel wil EU-bezoekersregister

Europees commissaris Franco Frattini (justitie) vindt het ‘dringend nodig’ dat de Europese Unie een register aanlegt van alle niet-Europese bezoekers. Het bezoek- en vertrekregister moet voorkomen dat bezoekers langer blijven dan toegestaan.

01 oktober 2007

Europees commissaris Franco Frattini (justitie) vindt het ‘dringend nodig’ dat de Europese Unie een register aanlegt van alle niet-Europese bezoekers. Het bezoek- en vertrekregister moet voorkomen dat bezoekers langer blijven dan toegestaan. Het moet de groei van het aantal illegalen helpen tegengaan.

Frattini heeft dat maandag gezegd in een persconferentie bij informeel beraad van EU-ministers van Justitie in Lissabon. De eurocommissaris presenteert in februari details van zijn idee in een formele mededeling aan de EU-landen. In het voorjaar kunnen ministers dan hun eerste conclusies trekken.

Het register moet voor een deel bestaan uit biometrische lichaamskenmerken van de aanvragers, wil de EU-commissaris. Dat kan de herkenning van de persoon helpen bevorderen. Een lichaamskenmerk is bijvoorbeeld de iris in iemands oog. ,,Wie zijn kenmerken vrijwillig laat registreren en de EU binnenkomt, merkt bij de grens dat de deuren zich letterlijk voor hem openen’‘, zei een woordvoerder van Frattini. ,,Het vergemakkelijkt het reizen van bonafide passagiers enorm.’‘ Grenscontroleurs kunnen zich dan richten op de echte risico-gevallen, is de gedachte.

Voor het bezoekersregister wil de eurocommissaris diverse bestanden gaan koppelen. Hij denkt aan de gegevensbanken voor visa en voor vingerafdrukken.

Huidig EU-voorzitter Portugal verwerpt kritiek dat het systeem de unie op weg helpt naar ‘Big Brother’, het blootleggen van iemands gehele privéleven. De Portugese minister Alberto Costa wees op de dreiging van terroristen. ,,Geen EU-land is bereid democratie op te geven of grondrechten af te schaffen. Maar er is ook geen land dat de strijd tegen terroristen wil staken.’‘(ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie