Advertentie
digitaal / Nieuws

'Blockchain wordt een wildwest voor consultants'

Gemeenten reageerden in het verleden vaak langzaam en kritisch op technologische vernieuwingen, maar bij de huidige ‘blockchain-revolutie’ is daar geen sprake van. Op congressen staan de ambtenaren in de rij voor workshops. Maar ook dure consultants zonder track-record schieten als paddenstoelen uit de grond. ‘Gemeenten moeten eerst zélf kennis vergaren voor ze met consultants in zee gaan’, vindt blockchain-programmaleider Marloes Pomp.

11 juni 2018
blockchain.jpeg

Gemeenten reageerden in het verleden vaak langzaam en kritisch op technologische vernieuwingen, maar bij de huidige ‘blockchain-revolutie’ is daar geen sprake van. Op congressen staan de ambtenaren in de rij voor workshops. Maar ook dure consultants zonder track-record schieten als paddenstoelen uit de grond. ‘Gemeenten moeten eerst zélf kennis vergaren voor ze met consultants in zee gaan’, vindt blockchain-programmaleider Marloes Pomp.

'Blockchain is echt een hype geworden'

Tegenover Binnenlands Bestuur vertelt Pomp onder meer over het huidige grote enthousiasme bij gemeenten over blockchain. ‘Het enthousiasme is echt groot, dat had ik van tevoren nooit verwacht’, vertelt ze.  Pomp is ongeveer twee jaar blockchain-programmaleider binnen de Nederlandse overheid. In haar eerste maanden was ze nog veel bezig met bestuurders voor het onderwerp te enthousiasmeren, maar al snel was dat niet meer nodig. ‘Blockchain is echt een hype geworden. Dat heeft natuurlijk ook met de bitcoin te maken, zelfs mijn moeder weet nu wat dat is. De nieuwsgierigheid naar blockchain is daardoor snel gewekt. Bij workshops komen niet alleen ambtenaren die affiniteit hebben met technologie, ook ‘gewone’ ambtenaren zijn nieuwsgierig.’

 
Bestuurders willen beter voorbereid zijn op de toekomst
De angst en onwennigheid bij gemeenten, zoals Pomp die eerder constateerde bij bijvoorbeeld de opkomst van sociale media en innovatieve ondernemingen als Airbnb en Uber, is er onder ambtenaren bij blockchain niet. Pomp: ‘Een blockchain-experiment is ook goed te behappen als je het bijvoorbeeld vergelijkt met quantum computing of kunstmatige intelligentie, waar ook veel mogelijkheden liggen voor de overheid. Ik geef trainingen aan topambtenaren, die zijn heel welwillend. Ze hebben een goede basiskennis over technologie en stellen gerichte vragen.’ Het zou volgens Pomp goed kunnen dat bestuurders hebben geleerd van het verleden. ‘Gemeenten waren nogal laat met de internetrevolutie. We voeren nu pas de discussies over privacy en omgaan met data. Bestuurders willen beter voorbereid zijn op wat er aankomt qua nieuwe technologieën.’

'Gemeenten laten zich al snel alles aanpraten'
Volgens Pomp zal vrijwel elke gemeente zich binnen afzienbare tijd met blockchain bezighouden. Ook vermoedt ze dat het niet lang zal duren voordat bewoners met eigen initiatieven gemeenten zullen meenemen. ‘Maar niet iedere gemeente is even goed onderlegd. Ze vertrouwen al snel de blockchainexpert en laten zich van alles aanpraten.’ Zelf zag Pomp op een blockchainbijeenkomst al eens een paar consultants de blockchainoplossing van de gemeente Zuidhorn voor het Kindpakket presenteren. ‘Ze vertelden dat ze gemeenten konden helpen met het implementeren van het Kindpakket. Terwijl wij hard werken aan opensource-oplossingen, wordt het dus alsnog ‘verkocht’. Inkopers hebben dat niet altijd even snel in de gaten. Die zijn nog gewend aan licentiemodellen en werken met leveranciers. Ze weten niet dat het met Blockchain anders kan.’


Eerst zelf kennis vergaren
Volgens Pomp schieten de blockchainconsultants ‘als paddenstoelen uit de grond. Ik raad gemeenten aan om goed contact te houden met elkaar. Dat er mensen zijn die straks geld verdienen aan blockchain is niet erg, maar ik hoop wel dat gemeenten eerst zélf de kennis vergaren. Ze moeten zich verdiepen in de inkoop, omgaan met blockchaincode en nadenken over met wie ze in zee gaan. Informeer eerst goed bij collega-gemeenten. Blockchain begint een beetje wildwest te worden.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annemarie / Handhaver
En nu de grote vraag: wat is blokchain???? Is er een nederlands woord voor deze kreet?
P.P. Verroen / adviseur
De tovenaarsleerlinge? https://nl.wikipedia.org/wiki/De_tovenaarsleerli …

Thijs Tempel / Helpt organisaties blockchain begrijpen
Dag Annemarie,



Op zijn simpelst gezegd is een blockchain niets meer dan een manier om data op te slaan.



Een blockchain is een chronologische keten van aan elkaar gelinkte blokken met daarin data. Alle data op een blockchain heeft een eigenaar en alleen die kan deze data versturen.



Een blockchain is ook een waardevolle tool voor organisaties die in samenwerkingsverband gebruik maken van gedeelde data en gegevens.



De infrastructuur van een blockchain is namelijk voor iedereen toegankelijk, maar je kan zelf bepalen met wat voor systeem je met zo'n openbare blockchain communiceert. Je hoeft dus geen enorme systeemwijzigingen door te voeren om met blockchain te werken.



Om in waterschapstermen te praten: Zie de infrastructuur van een blockchain als een rivier van data. Met welke boot je op die rivier vaart om data uit de rivier te vissen is helemaal aan jezelf...



De Nederlandse overheid experimenteert al volop met blockchain. Op deze online 'excel sheet' zie je een overzicht van alle blockchainpilots bij verschillende overheden. https://airtable.com/universe/expsQEGKoZO2lExKK/ …



Als je nog meer vragen hebt help ik je graag!



Vriendelijke groet,



Thijs Tempel

Wottsjer
Is blockchain een ketting die als een blok aan je been een blok aan je been ketent, vooral als je kwaad in de zin hebt? Klinkt veilig, maar misschien is 'ketting- en ketenbeveiliging' of 'keten-beveiligings-ketting' een beter te bevatten term voor ons taalgebied, met als lekkerbekkende afkorting 'kbk-technologie'.
Annemarie / Handhaver
Dankjewel Thijs voor de uitleg. Is het misschien een idee om het ipv blockchain, om het dataketting te noemen?
Peter / Projectmanager
Wéér een 'hype', en wéér zitten conferenties en workshops vol ten koste van veel belastinggeld.

Kwaliteit en nuttig rendement is ver te zoeken, en komt doorgaans niet boven het niveau uit dat in Internet in overvloed en gratis te vinden is.



Onderwerpen als beveiliging, privacy, cybercrime, blockchain, en niet te vergeten Smart Cities, IoT en algoritmes zijn te serieus om als pretproject voor newbies en cowboys te worden afgedaan.

En sorry dat ik het zeggen moet, maar Thijs' uitleg slaat de plank wel tamelijk mis.
Thijs Tempel / Helpt organisaties blockchain begrijpen
Dataketting of blokketen. Beide zouden prima kunnen. Als het voor jou en je collega's de lading dekt werkt het prima.



@PJ

Oh, dan ben ik toch wel benieuwd hoe jij het voor je ziet?
Blockchain / Ontwerper
De blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het bitcoin netwerk. Het is het beste te vergelijken met een grootboek. Grootboeken liggen ten grondslag aan veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen en zijn niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties onder elkaar worden bijgehouden. Heel veel diensten en software die we gebruiken steunen op databases die functioneren als grootboeken.



Vele computers controleren iedere actie en noteren deze in de chain, slecht als alles klopt wordt de transactie geaccepteerd door alle computers. Er is dus altijd een optimale controle.



De haven van Rotterdam gaat volledig over op blockchain. Een container uit China heeft nu nog “bemoeienis” met 35 bedrijven, straks gaat dit met één blockchain.



Voor de ambtenarij waar 25% van de banen totaal zinloos is en slechts als “werkverschaffing “ dienen, betekenend dit dat de komende jaren alle banen met repeterende werkzaamheden verdwijnen. Ook de andere 40% banen, waar vraagtekens over zijn gaan de komende jaren verdwijnen.



Misschien is het verstandig dat ambtenaren omscholen en gaan denken aan aan ander werk wat er doet doet.
Advertentie