Advertentie
digitaal / Nieuws

Bijna alle gemeenten sluiten zich aan bij Burgernet

Ook de gemeenten Kampen en Bellingwedde hebben zich deze maand aangesloten op Burgernet. Nog drie gemeenten in zuidwest-Drenthe hebben de stap niet gezet.

12 februari 2014

Ook de gemeenten Kampen en Bellingwedde hebben zich deze maand aangesloten op Burgernet, het digitale waarschuwingsnetwerk voor burgers. Tynaarlo lijkt ook overstag. Alleen drie gemeenten in zuidwest-Drenthe hebben de stap nog niet gezet.


Meer ontwikkelingen
Burgernet is een samenwerking tussen gemeenten, politie en burgers, die met gerichte meldingen en waarschuwingen (via telefonische spraak- of tekstberichten) de veiligheid moet verbeteren. In Kampen had burgemeeste Bort Koelewijn in augustus nog financiële bezwaren tegen deelname in het netwerk. Hij wilde eerst kijken wat het toenemende gebruik van nieuwe sociale media oplevert. "Er zijn meer ontwikkelingen, die we heel goed kunnen gebruiken om hetzelfde doel te bereiken." Maar nadat de gemeenteraad het college eind vorig jaar in een motie vroeg alsnog mee te doen aan Burgernet, ging het overstag. Sinds deze week kunnen burgers in Kampen zich inschrijven. Bellingwedde is al een week eerder gestart met Burgernet.

Beheerkosten
Kosten kunnen voor de laatste gemeenten nog een hobbel zijn, maar "de gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de wervingscampagne", zegt Burgernet-woordvoerder Marieke Timmermann. Het is aan de gemeente zelf om te bepalen hoe ze dat aanpakken." Verder zitten er kosten aan het beheer van het plaatselijke deelnemersbestand. "Je moet bijvoorbeeld contact houden met de deelnemers. Maar ook daar heeft de gemeente keuzen in."

Zuidoost-Drenthe
De laatste witte vlekken zijn de Drentse gemeenten Westerveld, Meppel en De Wolden. "Bij De Wolden zijn ze het opnieuw aan het bespreken",  stelt Timmerman. "Van de andere twee weten we niet of het er op korte termijn van komt."

Weinig heterdaad-incidenten
De Wolden lijkt nog niet snel de stap te zetten, aldus een verklaring van de gemeente. "Burgernet wordt vooral ingezet voor de opsporing van daders van heterdaad-incidenten. Uit onze veiligheidsanalyse blijkt dat er weinig heterdaad-incidenten in De Wolden plaatsvinden waarbij burgernet ingezet kan worden, zoals tasjesroof, roofovervallen et cetera. Wij zijn van mening dat voor het aansluiten bij Burgernet nut en noodzaak en zeker ook kosten en baten zorgvuldig moeten worden afgewogen. Tot op heden is de noodzaak niet gebleken. Daarnaast zijn de kosten voor deelname hoog." Dit jaar voert de gemeente echter opnieuw een veiligheidsanalyse uit. "Mocht uit deze analyse blijken dat er wel meer incidenten zijn waarbij burgernet een hulpmiddel kan zijn dan overwegen wij deelname opnieuw." De Wolden vraagt zich echter ook af of de 'wildgroei' aan allerlei alerts (Burgernet, NLalert, AmberAlert, AEDalert etc.) wenselijk is. "Misschien is het mogelijk om toe te werken naar één systeem." 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Vincent de Ruijter
Burgernet is niets anders dan extra oren en ogen voor de politie bij de opsporing. Puur om deze simpele reden zou dit initiatief gefinancieerd moeten worden door de politie en het OM. Echter betalen de gemeenten (die het al zwaar genoeg hebben met alle bezuinigingen en decentralisaties) gewoon klakkeloos de rekeningen.
Advertentie