Advertentie
digitaal / Nieuws

Beveiliging Suwinet bij alle gemeenten op orde

Tekortkomingen in de beveiliging van Suwinet behoren tot het verleden: alle gemeenten voldoen aan de normen, zo schrijft demissionair staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma deze week aan de Tweede Kamer.

13 april 2017

Tekortkomingen in de beveiliging van Suwinet behoren tot het verleden: alle gemeenten voldoen aan de normen, zo schrijft demissionair staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma deze week aan de Tweede Kamer.

Hoofdpijndossier
In Suwinet worden persoonsgegevens van burgers in opgeslagen. In het verleden is er veel misgegaan met de beveiliging van de gegevens in Suwinet. In 2013 werden er door de inspectie ernstige tekortkomingen geconstateerd, waarna het lang heeft geduurd voordat alle gemeenten hun beveiliging op orde kregen.


Waarschuwingen en afsluiting
Klijnsma stelde in 2015 zelfs een ‘escalatieprotocol afsluiten Suwinet’ op, voor het geval gemeenten na meerdere waarschuwingen hun beveiliging nog steeds niet op orde hadden. Dit bleek destijds nog bij 65 van 198 gemeenten het geval. Zij zouden dan worden afgesloten van Suwinet. Verder dan alleen waarschuwingen hoefde Klijnsma echter nooit te gaan: alle gemeenten voldoen.

Maatregelen
Gemeenten beperken nu het aantal medewerkers met toegang tot het systeem, alsmede de gegevens die door medewerkers geraadpleegd kunnen worden. Ook is er een beperking voor medewerkers voor het aantal personen dat zij kunnen raadplegen en beperkingen in het gebruik van sleutelwoorden in de zoekfunctie. Het UWV is van plan om in de toekomst met applicaties te werken waardoor medewerkers van gemeenten alleen gegevens kunnen inzien van personen die voor hun relevant zijn.   

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gert / Ambtenaar gemeente
Helaas wederom een grote misvatting in dit artikel: SUWInet slaat geen gegevens op maar toont die slechts uit de bronadministraties van aangesloten partijen!
M
Zou er dan eindelijk worden geluisterd naar het advies van de AP (destijds CBP) om van de totale (geregistreerde) populatie de inzage proportioneel te beperken tot de populatie waartoe een gerechtvaardigd belang bestaat ?
Bla, bla, bla, het is nog steeds niet voor elkaar / ex ambtenaar
Er staat alijd wel ergens een computer open waar ambtenaren anoniem kunnen kijken.



Bovendien kunnen burgers niet checken wie er waar en waarna gekeken hebben.



Ik hoor u zeggen dit kan via het BKWI, helaas het BKWI is van en voor gemeente en houd in opdracht van gemeenten informatie van kijkers achter. Zijn dus niet eerlijk, net als de rest van de overheid niet te vertrouwen.



Overheid en openheid laat me niet lachen, burgers knechten zal u bedoelen.
Advertentie