of 59232 LinkedIn

Automatische test voor gemeentewebsites

Gemeenten en andere overheden krijgen de mogelijkheid online hun website te laten testen op 'Gewoon Toegankelijk', een site die de naleving van de Webrichtlijnen moet versnellen.

Gemeenten en andere overheden krijgen de mogelijkheid online hun website te laten testen op 'Gewoon Toegankelijk', een site die de naleving van de Webrichtlijnen moet versnellen.


Alle overheidswebsites moeten per 1 januari 2015 in principe voldoen aan de fundamentele webrichtlijnen. De traag verlopende toepassing van de Webrichtlijnen door met name de gemeenten bracht minister Plasterk in 2012 tot de toezegging de toetsmogelijkheden voor websites zodanig te verbeteren, "dat zoveel mogelijk webrichtlijnen (semi-)automatisch getoetst kunnen worden en om te bevorderen dat bij foutmeldingen ook automatisch voorstellen voor aanpassingen gegeven worden."

Zo automatisch mogelijk
'Gewoon Toegankelijk' biedt gemeenten en andere overheden én hun leveranciers vanaf oktober de mogelijkheid hun website op een begrijpelijke manier geautomatiseerd te toetsen tegen de criteria van Webrichtlijnen 2, waarvoor vanaf 1 januari het pas-toe-of-leg-uit-principe geldt. De test geeft een uitslag met verbeterpunten en fungeert meteen als benchmark ten opzichte van andere overheden. Helemaal geautomatiseerd is die test niet te maken; er is wel een aanvullende menselijke controle nodig die overheden zelf kunnen doen of kunnen uitbesteden.


Wel aanmelden
De site biedt ook een wekelijkse 'webinar' waarin veelvoorkomende fouten worden besproken en mogelijke oplossingen worden aangereikt. Er is ook een helpdesk beschikbaar voor vragen en hulp. Gewoon Toegankelijk is gratis voor overheden en leveranciers. Gemeenten die mee willen doen hebben nog tot 1 oktober om zich aan te melden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Matt Poelmans (vice-voorzitter stichting drempelvrij.nl) op
Mooi dat het nu "gewoon" is dat een overheidswebsite toegankelijk is. De koninklijke weg voor gemeenten om dat aan te tonen is het waarmerk www.drempelvrij.nl