Advertentie
digitaal / Nieuws

'Amsterdam moet aan de bak met digitale infrastructuur'

Amsterdam dreigt zijn prominente positie te verliezen, daarvoor waarschuwt Franc Weerwind van de Board Metropoolregio Amsterdam. De stad heeft de ambitie om in 2025 tot de top drie innovatieve regio's te behoren. Maar dan moet het wel oppassen dat het fundament voor die ambitie 'state of the art' blijft.

14 september 2016

Amsterdam dreigt zijn prominente positie te verliezen, daarvoor waarschuwt Franc Weerwind van de Board Metropoolregio Amsterdam. De stad heeft de ambitie om in 2025 tot de top drie innovatieve regio's te behoren. Maar dan moet het wel oppassen dat het fundament voor die ambitie 'state of the art' blijft.

Oppassen
Amsterdam heeft de ambitie om in 2025 tot de top drie innovatieve regio's te behoren. Maar dan moet het wel oppassen dat het fundament voor die ambitie 'state of the art' blijft. Die waarschuwing lag besloten in de woorden die Franc Weerwind sprak bij de annoncering van de eerste Big Data Hub in Nederland. Behalve burgemeester van Almere is Weerwind onder andere ook lid van de Board van Metropoolregio Amsterdam - met bijzondere verantwoordelijkheid voor digitale connectiviteit - en 'lead' gemeentelijk informatiebeleid bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
 

Zorgen
Weerwind maakt zich zorgen om het niveau van investeringen in de Amsterdamse digitale infrastructuur. Amsterdam beschikt over een kwalitatief goede infrastructuur, maar de concurrentie is van hoog niveau. In Amsterdam wordt momenteel geïnvesteerd dan in concurrerende regio's, aldus Weerwind. Kortom: we moeten aan de bak als Amsterdam zijn leidende positie niet wil verliezen.
 

Aandacht
Los van het 'state of the art'  houden van de infrastructuur vraagt ook de toepassing ervan veel aandacht, weet Weerwind, om de ambitie van de Amsterdamse metropool te realiseren. De sleutel daarvoor ziet hij in een brede samenwerking. Dat moet volgens Weerwind niet alleen een samenwerking zijn tussen overheid en grote ICT-bedrijven. Betrokkenheid van bedrijven van groot tot klein en uit alle sectoren is geboden. "Big data en ICT hebben uitdagingen uit andere sectoren nodig om hun tanden in te zetten", zei Weerwind. "Big data heeft nu vaak nog een zoekend karakter. Maar intensieve samenwerking met andere partijen werpt vruchten af, blijkt uit de ervaring van het Big Data Value Center.'
 

Big Data Hub 

Dat laatste probeert nu samen met de Amsterdam ArenA die samenwerking een impuls te geven met de Big Data Hub. Verder zijn ook KPMG, Kamer van Koophandel, TNO en Commit2Data bij het initiatief betrokken. De Big Data Hub wordt een proeftuin waar ondernemers met overheden en wetenschappers data kunnen delen en data-gedreven innovaties kunnen ontwikkelen - met garanties van bescherming van intellectueel eigendom en continuïtiet van de betrokken partijen. De betrokkenheid van de Amsterdam ArenA vloeit voort uit de organisatie van het EK 2020. De Amsterdam ArenA wil met het oog op dat evenement het meest innovatieve stadion ter wereld worden. De nadruk in de praktijkexperimenten ligt daarom op het in goede banen leiden van bezoekersstromen en het optimaliseren van de bezoekerservaring. Daarnaast is de creatieve industrie een belangrijke focus voor deze hub. Het is de bedoeling nog drie Big Data Hubs in te richten, voor Security en Logistiek in de metropoolregio Den Haag/Rotterdam, voor energie in Noord-Nederland (Energie) en voor de maakindustrie in Noord-Brabant. De laatste twee gaan pas volgend jaar open.

Nieuw tijdperk

Weerwind benadrukte dat de ontwikkelingen waar initiatieven als de Big Data Hubs een versnelling aan willen geven, hun sporen zullen trekken in de Nederlandse samenleving. De digitale samenleving gaat een nieuw tijdperk in, en Weerwind realiseert zich terdege dat dat niet zonder consequenties kan blijven: 'Geen enkel bedrijf werkt over 10 jaar nog op dezelfde manier als nu. En dat geldt ook voor de overheid. Ik besef donders goed dat ik daar veel aandacht aan moet besteden', zei Weerwind. Het zou hem ook niet verbazen als het volgend kabinet, ongeacht de politieke signatuur ervan, een minister of staatssecretaris ICT zou krijgen.

Bezinning
De ontwikkelingen moeten ook leiden tot een bezinning op het gebruik van de datastromen
die nu loskomen. 'Een succesvolle digitale infrastructuur kun je niet los zien van een succesvolle digitale samenleving', zei Weerwind. En accepatie in die samenleving is daarvoor cruciaal. In Weerwinds ogen vraagt dat een goede vedeling van de verantwoordelijkheid voor data tussen publieke en private partijen. 'We moeten oppassen voor een regelgevingsreflex, we moeten dat vraagstuk gezamenlijk beantwoorden', aldus Weerwind.

Bron: Jelle Wijkstra, AG Connect 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie