Advertentie
digitaal / Nieuws

Ambtenaren weinig bewust van digitale veiligheid

Gemeenteambtenaren zijn zich te weinig bewust van de digitale veiligheid binnen hun gemeenten, blijkt uit onderzoek van Motivaction bij de Alert Online campagne.

13 november 2012

Gemeenteambtenaren zijn zich te weinig bewust van de digitale veiligheid bij gemeenten. Het digitale veiligheidsbeleid maakt geen deel uit van de functioneringsgesprekken en leidinggevenden zien er ook niet op toe dat ambtenaren het veiligheidsbeleid kennen. Dit blijkt uit een studie van Motivaction in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV.)

Laagste rapportcijfer
De ambtenaren geven zichzelf, hun collega’s en hun organisatie dan ook het laagste rapportcijfer in het onderzoek, dat gehouden werd onder gemeenten, het bedrijfsleven en consumenten. Van alle sectoren voelen gemeenteambtenaren zich het minst betrokken bij het digitale veiligheidsbeleid en zijn zij ook het minst geneigd collega’s op hun cyber security gedrag aan te spreken. Ook gebruiken gemeenteambtenaren de onveiligste wachtwoorden.

Hoge leeftijd
De onderzoekers zoeken de verklaring onder meer in de hoge gemiddelde leeftijd van de gemeenteambtenaren. Die zou van invloed zijn op hun kennisniveau.

Taskforce 
Het onderzoek werd gisteren gepresenteerd bij de aftrap van de campagne Alert Online, waarmee mensen bewuster worden gemaakt van de risico's van internetgebruik. Er worden onder meer tips gegeven over hoe het internet veilig kan worden gebruikt. Een speciale werkgroep gaat de komende twee jaar aan het werk om ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen te helpen met versterking van het bewustzijn. De taskforce gaat daarbij samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum.

Lees het rapport in de whiteperbibliothheek.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M.Stevens / hrm adviseur
Beetje raar onderzoek. Zijn gemeenteambtenaren geen consumenten? Anyway, wellicht hebben gemeenteambtenaren meer zelfkennis dan de meeste mensen. En beste meneer Falla... wees gerust! Hier klaagt iedereen over de grote hoeveelheid te verwerken emails en staat de fax ongebruikt antiek te worden
Falla / Gepensioneerd woninginrichter
Ik (73) verbaas me over de zgn. “oudere” (50-65 ?) werknemers, die niets van het internet en de programma’s waar zij mee werken weten. Desinteresse of te lui? Een mail verzenden is vaak te moeilijk ”Doe maar een fax” dat gaat net, verschil tussen; AAN, CC en BCC weten ze niet, beveiligingen, o, dat weet ik niet hoor, enz, enz.
H. van Loon / adviseur informatiebeleid
Mijn ervaring is juist dat jongeren veel nonchalanter zijn in het gebruik van internet!
Marion
Ik sluit me aan bij Martin: de jongeren vinden het vaak maar lastig dat ze aan privacy en informatie beveiliging moeten denken, terwijl ze vooral "vooruit willen gaan"! Daar werken argumenten van "jij wil je hele hebben en houden toch ook niet op straat hebben liggen" niet: een deel lijdt sowieso al aan chronische "digitale diarée". Alles moet met de hele wereld gedeeld worden! En dan maar verbaasd zijn dat de negatievere uitspattingen bekend zijn bij (potentiële) werkgevers. Of dat het dievengilde precies weet wanneer ze het beste in kunnen breken en wat ze dan allemaal buit kunnen maken! Soms vraag ik me wel eens af of ze echt zo naïef zijn, of dat ze gewoon struisvogelgedrag vertonen...
Advertentie