Advertentie
digitaal / Nieuws

Ambtenaar Nijmegen verliest USB-stick

Een Nijmeegse jongen heeft een usb-stick met daarop onder meer sollicitaitiebrieven van een ambtenaar gevonden.

08 augustus 2011
Een Nijmeegse jongen heeft een usb-stick gevonden met interne documenten van de Dienst Landelijk Gebied; onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

Sollicitatiebrieven
De stick werd gevonden aan de Parkweg in Nijmegen, nabij het Kronenburgerpark, zo meldt Omroep Gelderland. De stick bevat privébestanden, zoals sollicitatiebrieven. Verder staat er geen gevoelige informatie op. 

Stevig gesprek
Veel bestanden hebben te maken met restauratie- en ruilverkavelinsprojecten. Deze informatie is openbaar. De ambtenaar die de stick kwijtraakte, mag er vanuit gaan dat er een stevig gesprek volgt bij terugkomst van vakantie. De stick wordt bij de vinder opgehaald; een vindersloon zit er niet in.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
tja spannend hoor, zomaar een usb stick verliezen...
hro
uit het bericht blijkt dat er geen gevoelige informatie op stond, kennelijk is het voor de redactie van BB in komkommertijd dan toch nieuws, voor mij niet.
Esther / Ambtenaar
Ik vond dat er erg flauwtjes naar de eerlijke vinder toe gereageerd werd...er kon geen (klein) bloemetje vanaf..
Yvonne Welings / gemeentearchivaris
I.v.m. informatiebeveiliging zou het gebruik van usb sticks in de ban worden gedaan. Daarentegen moet de werkgever ook met de werknemers meedenken over hoe er thuis gewerkt kan worden. Als je dat niet doet, blijf je met usb sticks klungelen. Het werk moet wel af.
Jan Bouwkamp / communicatieadviseur
@BB: verwarrende kop boven artikel; lezers (op twitter) denken dat het een ambtenaar van de gemeente Nijmegen was.
Gemeente Nijmegen heeft overigens thuiswerkplekken; usb-sticks zijn niet nodig.
ton
Iedereen verliest wel eens iets als je dat vindt breng je het naar de politie en niet naar de pers.Het is echt komkommertijd voor de pers als ze niets beters weten te brengen.
eveline / moeder
@Hannes Haganum: "Beste mensen, veel overheidsinformatie is vertrouwelijk en die zet je nu eenmaal niet op een usb-stickje dat je mee naar huis neemt !"

Nou, veel overheidsinformatie is nu juist niet vertrouwelijk maar openbaar op grond van de Wob... En blijkbaar de info op deze USB stick ook. Nieuwswaarde is dus nihil. Ooit in de krant kunnen lezen dat een medewerker van KPN een USB stick met openbare informatie is kwijtgeraakt? Waarom is dit dan wel nieuwswaardig?
Adriaan
"Deze informatie is openbaar "

Vanwaar dan dit bericht?

Dat gepiel met USB sticks is inderdaad niet van deze tijd, maar ga het vooral niet allemaal dichtzetten.

.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Ik vind USB-sticks erg handig en ben er nog nooit een kwijt geraakt. Je gaat toch ook niet zeggen: "Dat gepiel met voordeursleutels is niet meer van deze tijd"...?
Het risico dat info via internet in onverwachte handen komt, is minstens even groot. Mensen vergeten wel eens iets. Dat menselijk tekort zal altijd blijven bestaan en daar moet je niet krampachtig over doen.
Wat zijn de gevolgen van honderdduizenden gelekte, o zo geheime Wikileaksdocumenten? Wikileaks, wat was dat ook alweer? We horen er niets meer over. Het enige echte slachtoffer was die arme Amerikaanse ambtenaar die in het gevang zit en gemarteld werd met 24-uurs lichttherapie. En meneer Assange misschien.
Natuurlijk moet je geen privegegevens van grote aantallen mensen op een usb-tje zetten. Maar die moet je dus ook niet op internet zetten, zoals met EPD het plan was en zoals waarschijnlijk stiekem al op heel veel plekken wordt gedaan. Veel te fraudegevoelig.
Gezond verstand, mensen. En relax.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Oh, oh, juist sommige hoge ambtenaren lijken nog steeds geestelijk te verkeren in het analoge tijdperk van Swiebertje, Juffrouw Saar en meneer de Burgemeester. Beste mensen, veel overheidsinformatie is vertrouwelijk en die zet je nu eenmaal niet op een usb-stickje dat je mee naar huis neemt ! Verantwoordelijkheidsgevoel is een groot goed.
Advertentie