of 59232 LinkedIn

Alle CBS-data zijn nu open data

Het CBS heeft al zijn gegevens als open data beschikbaar gesteld. Die gegevens kunnen daardoor zonder handmatige tussenstappen worden getransporteerd en breder ingezet.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft al zijn gegevens als open data beschikbaar gesteld. Die gegevens zijn al beschikbaar via CBS Statline, maar kunnen nu zonder handmatige tussenstappen ook van computer naar computer worden getransporteerd en veel breder ingezet en gecombineerd.

14 miljard cellen
Het gaat in totaal om 3400 datasets met 14 miljard cellen, waarvan een deel nog dagelijks een update krijgt. Volgens directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS groeit daarmee het opendata-aanbod van de overheid in één klap met eenderde. De app-industrie en andere grootverbruikers van data (zoals de media) kunnen er hun voordeel mee doen, verwacht hij. De gegevens die relevant zijn voor gemeenten kunnen bijvoorbeeld ook sneller worden gepubliceerd op waarstaatjegemeente.nl, al of niet gecombineerd met andere data voor nieuwe inzichten.

Open data-app
De data zijn beschikbaar via het nieuwe eigen Open data-portal van het CBS; daarnaast komen ze 'zo snel mogelijk' ook op de open data-portal van de rijksoverheid (data.overheid.nl) terecht. Voor eind oktober ontwikkelt het CBS verder nog een app op basis van de open data. Die vertoont de gegevensverzamelingen in diverse grafische vormen, waarbij de gebruiker selecties kan maken en aanpassen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.