of 59221 LinkedIn

Airbnb heeft buiten Amsterdam nog vrij spel

Voor iedere Airbnb-overnachting in Amsterdam wordt 5 procent toeristenbelasting overgemaakt naar de gemeente. In Utrecht, Maastricht, Den Haag en Eindhoven kunnen verhuurders echter ongecontroleerd hun gang blijven gaan. Al wordt er inmiddels met een schuin oog naar de hoofdstad gekeken.

Voor iedere Airbnb-overnachting in Amsterdam wordt 5 procent toeristenbelasting overgemaakt naar de gemeente. In Utrecht, Maastricht, Den Haag en Eindhoven kunnen verhuurders echter ongecontroleerd hun gang blijven gaan. Al wordt er inmiddels met een schuin oog naar de hoofdstad gekeken. 

Airbnb en Amsterdam werken samen

Sinds februari zijn Amsterdam en Airbnb een samenwerking aangegaan waarmee de overlast aan banden wordt gelegd en waaraan de gemeente bovendien een extra zakcentje overhoudt. Amsterdam loopt daarmee naar eizen zeggen niet alleen in Nederland, maar zelfs in Europa voorop. Overige grote gemeenten blijven afwachten. Elders in Nederland is Airbnb veel minder aanwezig, waardoor maatregelen nemen in veel gemeenten niet bovenaan het prioriteitenlijstje prijkt. Wel verkennen een aantal grotere gemeenten de mogelijkheid om, net als in Amsterdam, óók toeristenbelasting te heffen. In Rotterdam gebeurt dat inmiddels al, maar nog niet automatisch via de website zelf. ‘De verhuurders van Airbnb-appartementen zijn middels een persbericht op die verplichting gewezen’, zo legt een woordvoerder uit. ‘Wie deze niet opgeeft of betaalt, krijgt een boete van bijna vijfduizend euro. Na de waarschuwing voor Airbnb-houders zijn er zo’n honderd nieuwe aangiften binnengekomen.’ De woordvoerder benadrukt nog wel dat er meldingen gemaakt kunnen worden als mensen denken dat er iets niet volgens regels verloopt. Een deal sluiten over de regelementen zoals Amsterdam deed met Airbnb, kost te veel tijd en is gezien het volgens hem kleine Rotterdamse aanbod vermoedelijk overbodig.


Niets georganiseerd

In Eindhoven is wat de regels betreft hetzelfde geluid te horen. Er is geen toezicht en in hoeverre daar over nagedacht wordt is alles behalve concreet. ‘Bij de gemeente Eindhoven zijn geen problemen bekend. We hebben in Eindhoven regels voor Bed & Breakfast. Iedereen mag deze beginnen in de eigen woning, mits het maximaal 2 kamers voor maximaal 4 personen betreft. Wordt het meer dan is het ‘gewoon’ horeca en daarmee vergunningplichtig en moet het ook passen in het bestemmingsplan.' Daarmee lijkt niet uitgesloten dat er naar hartenlust op Airbnb verhuurd kan worden. Toch heeft Eindhoven nog geen toeristenbelasting ingesteld. 'Dit is nog niet gekoppeld aan Airbnb’s. In Eindhoven zijn we aan het bekijken hoe we dit ook kunnen regelen.' In Maastricht is er al evenmin iets georganiseerd om Airbnb-overnachtingen in goede banen te leiden. 'Er zijn geen plannen om apart beleid voor Airbnb-hotels te ontwikkelen.’ Opvallend is dat de gemeente de aanbieders van Airbnb-aanbieders over het hoofd ziet, maar onlangs wel de toeristenbelasting verhoogde voor de overige professionele aanbieders voor hotelovernachtingen. Een extra nadeel voor de hotelbranche in Maastricht dus, ten opzichte van de meestal toch al goedkopere Airbnb-aanbieders die professionele aanbieders in de weg kunnen zitten.

 

Tour de France
Uit de rondgang van Binnenlands Bestuur blijkt dat in Leiden, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Maastricht Airbnb-verhuurders voorlopig hun gang gaan. Airbnb zou de professionele hotels en buurtbewoners echter kortstondig ernstig tot last kunnen zijn, bijvoorbeeld bij de start van de Tour de France in Utrecht. Volgens Airbnb is het aantal boekingen in Utrecht in die periode zes keer zo hoog tijdens de Tour als in de weken ervoor en erna. Bewoners zien hun buurt volstromen met toeristen en hotels buiten het centrum lopen mogelijk omzet mis. Dat zou ook zomaar kunnen gebeuren bij het zomercarnaval in Rotterdam, de Dutch Designweek in Eindhoven of zoals in 2014 bij het WK hockey of de nucleaire top in Den Haag. Wie de website raadpleegt ziet dat er iets meer dan achthonderd advertenties voor Den Haag zijn. Voor Rotterdam zijn er 395 advertenties en Utrecht 660. Eindhoven telt 141 advertenties, Maastricht 181en Leiden 149.
 

Lees het hele verhaal in Binnenlands Bestuur nr. 10

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ernst (ondernemer) op
Als we nu eens de touristenbelasting zouden afschaffen, scheelt een hoop rompslomp en gedoe.
Als de overheid zich wil terugtrekken en de maatschappij het vooral zelf wil laten regelen, laat ze dat dan ook doen en bemoei je er niet steeds mee.
Door Ton op
Wat nou kleine ondernemers: verdiensten lopen op tot een ruim jaarsalaris. Appartementen worden gekocht met alleen de aptie om te verhuren voor short stay. De verhuur via Airbnb moet stevig worden aangepakt. Geen opgave van inkomsten voor de inkomstenbelasting, geen afdracht van toeristenbelsting, niet voldoen aan minimale (brand)veiligheidsvereisten en ga zo maar door. Lang leve de nieuwe economie
Door Dirk op
Typische overheidsreactie: Kleine ondernemers belasting opleggen.
De suggestie van het stuk is dan ook: Andere steden moeten dit ook vooral gaan doen. Niet omdat het nodig is, maar omdat het kan.