Advertentie
digitaal / Nieuws

3D-verantwoordingsinformatie via centraal punt

Er komt één gegevensverzamelpunt voor monitor- en verantwoordingsinformatie over het sociaal domein, ontsloten via waarstaatjegemeente.nl.

08 juli 2014

Er komt één gegevensverzamelpunt voor monitor- en verantwoordingsinformatie over het sociaal domein. Voor gemeenten zal deze worden ontsloten via waarstaatjegemeente.nl. Dat schrijft minister Plasterk aan de Tweede Kamer.

Horizontale verantwoording
Hoewel de minister hier spreekt over 'informatievoorziening sociaal domein' betreft het hier niet de operationele informatiestromen waarmee bijvoorbeeld buurtteams aan de slag gaan bij hun begeleiding van specifieke gevallen. De 'gemeentelijke monitor sociaal domein', die gemeenten, VNG en Rijk gezamelijk voor 1 januari 2015 vormgeven, toont alleen gegevens op geaggregeerd niveau, die niet te herleiden zijn tot het individuele niveau waarop de buurtteams werken. Gemeenten zullen gebruik willen maken van de monitor als vehikel voor horizontale verantwoording tegenover B&W, gemeenteraad en burgers. Het is ook een middel om de resultaten van het eigen beleid in het sociaal domein te kunnen vergelijken met andere gemeenten.

Overall monitor
Het gegevensverzamelpunt, waaraan vanaf deze maand wordt gesleuteld, gaat ook dienen als vertrekpunt voor monitoringrapportages van het Rijk, waarin de werking van het gedecentraliseerde sociaal domein als geheel (of per verantwoordelijk ministerie) is terug te zien. Vanaf de verantwoordingsdag 2016 zal de minister van BZK jaarlijks de 'overall monitor sociaal domein' aanbieden aan de Tweede Kamer.

Gebruik en stapeling
Voor de monitor zullen gemeenten een onlangs vastgestelde set gegevens enkelvoudig moeten aanleveren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van voorzieningen in het sociaal domein, stapeling van dat gebruik, het aantal cliënten en de financiële cijfers daarbij. Ook de samenloop met voorzieningen uit de Wlz of de Zvw moet duidelijk worden (via Vectis). Ook moet er via de monitor inzicht komen in wat de belangrijkste risicofactoren/voorspellers zijn van zorggebruik (schoolverlaters, AMHK-registratie) en zullen er wijkprofielen worden opgezet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
In het kader van een integrale beleidsvoering lijkt het wijs om tegelijkertijd ook de uniforme financiële verantwoording bij de gemeenten en andere Overheidsinstellingen vast te leggen. Overleg met de koepel van de AA-accountants, Algemene Rekenkamer en de koepel van de Lokale Rekenkamers is dan eveneens noodzakelijk.
Advertentie