Advertentie
digitaal / Nieuws

'100.000+ is eigenlijk een non-discussie'

Gemeenten werken al vaak samen en zullen dat met de hulp van digitalisering per beleidsonderwerp nog veel beter kunnen doen, ongeacht hun grootte.

08 februari 2013

Gemeenten werken al vaak samen en zullen dat met de hulp van digitalisering per beleidsonderwerp nog veel beter kunnen doen. Een omvang van 100.000 inwoners is daarbij niet relevant, stelt Hugo Verheul, lector i-Thorbecke van NHL Hogeschool.


'Zelf doen'

Verheul, die op donderdag zijn inaugurele rede uitsprak, is verrast door de uitkomsten van recent onderzoek door zijn in mei gestarte lectoraat naar intergemeentelijke samenwerking in het noorden. Er wordt erg veel samengewerkt. “Zelfs gemeenten die zeggen alles liever zelf te doen, hebben toch nog minimaal zo’n tien samenwerkingsverbanden op allerlei beleidsterreinen. En ik ben daardoor wel anders naar die hele discussie over schaalgrootte en herindeling gaan kijken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat een beetje een non-discussie vind. Ook gemeenten van minimaal 100.000 inwoners zullen blijven samenwerken. Ik denk dat je vooral moet kijken naar wat de juiste schaal per beleidsonderwerp is en hoe je die samenwerking op een goede manier inricht. Daar kan nog verder gerationaliseerd en geprofessionaliseerd worden.” 

Onmogelijke klus
Maar dan moet de bestuurlijke organisatie wel wat meer oog krijgen voor het belang en de mogelijkheden van digitalisering. Dat gaat nu vaak mis. “Op bestuurlijk niveau worden allerlei overeenkomsten gesloten en dan wordt de organisatievorm gekozen. En vervolgens mogen de mensen van de ICT aan de slag om dat ook digitaal te ondersteunen. Aan de ene kant worden die daardoor vaak opgezadeld met een haast onmogelijke klus en aan de andere kant loopt men veel kansen mis om ook andere vormen van samenwerking op te zetten. Waarom zou je bijvoorbeeld altijd met je buurgemeenten willen samenwerken?” Verheul denkt bijvoorbeeld aan samenwerking tussen krimpgemeenten die ver uit elkaar liggen, maar die een zelfde problematiek kennen. Zijn lectoraat gaat specifieke aandacht besteden aan digitale innovatie in krimpregio's.

Digitale competentie
In zijn rede benadrukt Verheul ook het belang van het verder ontwikkelen van de ‘digitale competentie’ van ambtenaren. “Natuurlijk draait niet de hele wereld om digitalisering, maar er zou wel meer integratie moeten zijn van digitale en bestuurlijke aspecten. Toekomstige ambtenaren moeten digitaal competent zijn. Dat ze met computers kunnen werken dat geloven we wel, maar dat ze ook de vertaalslag kunnen maken naar het werken in de overheid is heel belangrijk. Ze moeten zich bijvoorbeeld bewust zijn van de mogelijkheden op digitale platformen samen te werken.”

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk / Commissie lid financiën
Ben het helemal met burgemeester De Ruiter eens. Hier in de Hoekse Waard is een stroperige cultuur ontstaan welkeerg tijdrovend,omslachtig en kostbaar is.Ik benn trouwens niet voor een bestuur ver van de burger. Ons dorp is met 9000 zielen nog zelfstandig met een laagdrempelig betuur en bestuurscentrum.

Samen werken moet.Samengaan niet per sé
Jan de Ruiter / Burgemeester
Het is geen toeval dat het fenomeen samenwerken zo veel politiek bestuurlijke aandacht trekt. De (politieke) emotie domineert. Angst is ook hier vaak raadgever. Samenwerken is geen vraag, maar een opdracht. Voor samengaan is dit heel anders. Samenwerken doe je van nature, samengaan niet. In bepaalde omstandigheden kan samengaan de beste voorwaarde zijn voor samenwerken. Dat is het geval als je in een samenhangend gebied als individuele gemeenten te klein bent. De energie die vervolgens in vele samenwerkingsverbanden wordt vermorst, kan beter benut worden. Concreet: De Liemers heeft als eerste partners tot samenwerken Arnhem, Stadsregio, provincie, regio Achterhoek, kreis Kleve, etc. Alle beleidsdocumenten moeten nu eerst in vier afzonderlijke gemeenten worden besproken en besloten alvorens ze met hiervoor genoemde of andere partners kunnen worden afgestemd. Dat is tijdrovend, omslachtig, en kostbaar. Daarnaast ontbreekt het o.a. hierdoor aan bestuurskracht. Onder deze omstandigheden is de beste vorm voor samenwerking herindeling. Het gebied is cultuur-historisch gevormd, de politieke agenda inhoudelijk gelijk gevuld en de inhoudelijk en strategische doelen zijn voor de hele subregio nagenoeg gelijk. Rationeel is samengaan geen punt van discussie en wenselijk, maar emotioneel gedreven wordt die oplossing vooruit geschoven. Veel diskussie over waar en hoe samengewerkt kan worden, lastige ambtelijke uitvoering met vier eigenzinnige opdrachtgevers en tekortschietende democratische controle door de veelheid aan regelingen zijn het gevolg. Herindeling is hier geen doel op zich, maar een voorwaardelijk middel tot samenwerken.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als de emotie en het pluche de overhand krijgen kan op de achterhand maar beter een strenge regisseur beschikbaar zijn. Er zijn nog steeds teveel lokale politici die niet door hebben welk doel moet worden bereikt om ons land weer enigszins op orde te krijgen.
Advertentie