of 59232 LinkedIn

Nieuws

 • De Nederlandse overheid is als werkgever in 2015 het hardste gekrompen van alle OESO-landen. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Qua salaris hebben Nederlandse ambtenaren het relatief goed ten opzichte van ambtenaren uit buurlanden.

  ‘Nederlandse overheid krimpt het snelste van Europa’

  De Nederlandse overheid is als werkgever in 2015 het hardste gekrompen van alle OESO-landen. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Qua salaris hebben Nederlandse ambtenaren het relatief goed ten opzichte van ambtenaren uit buurlanden.

 • Ouders die de naam van hun levenloos geboren kind willen laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen dat binnen afzienbare tijd doen. De ministerraad kwam vrijdag tot de beslissing na een petitie van ouders die dit als een groot emotioneel gemis en feitelijke onjuistheid ervaren. Gemeenten moeten hiervoor technische aanpassingen doen.

  Gemeenten aan de slag met registratie levenloos geboren kind

  Ouders die de naam van hun levenloos geboren kind willen laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen dat binnen afzienbare tijd doen. De ministerraad kwam vrijdag tot de beslissing na een petitie van ouders die dit als een groot emotioneel gemis en feitelijke onjuistheid ervaren. Gemeenten moeten hiervoor technische aanpassingen doen.

 • De VNG vindt dat de kosten voor de ontwikkeling van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) voor het Rijk moeten zijn. Toch heeft de Ministerraad besloten om de toerekenbare kosten vanaf 2018 bij gemeenten neer te leggen. De voorlopige schatting van die kosten bedraagt zo’n 20 miljoen.

  VNG waarschuwt gemeenten voor kosten GDI

  De VNG vindt dat de kosten voor de ontwikkeling van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) voor het Rijk moeten zijn. Toch heeft de Ministerraad besloten om de toerekenbare kosten vanaf 2018 bij gemeenten neer te leggen. De voorlopige schatting van die kosten bedraagt zo’n 20 miljoen.

 • Gemeente Breda doet mee aan een pilot waarbij bewoners van het dorp Prinsenbeek met behulp van een app hun rijgedrag verbeteren. Het gaat om een proef die in september start en een maand gaat duren. De app houdt rijgedrag en snelheid van bestuurders bij.

  Breda zet app in voor beter rijgedrag bewoners

  Gemeente Breda doet mee aan een pilot waarbij bewoners van het dorp Prinsenbeek met behulp van een app hun rijgedrag verbeteren. Het gaat om een proef die in september start en een maand gaat duren. De app houdt rijgedrag en snelheid van bestuurders bij.

 • Het aantal werkplekcomputers bij overheidsinstellingen bedraagt gemiddeld 1,25 computer per ambtenaar. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Conclusr in opdracht van IGEL Techology, dat is uitgevoerd bij zo’n tweehonderd respondenten met minimaal 10 medewerkers.

  ‘Bureaucomputer’ blijft populair onder ambtenaren

  Het aantal werkplekcomputers bij overheidsinstellingen bedraagt gemiddeld 1,25 computer per ambtenaar. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Conclusr in opdracht van IGEL Techology, dat is uitgevoerd bij zo’n tweehonderd respondenten met minimaal 10 medewerkers.

 • Inwoners van gemeente Wassenaar die over het inlogmiddel ‘Digital Identity Card’, het publieke inlogmiddel van Estland, beschikken, kunnen vanaf deze week inloggen bij de gemeente. Omdat Estland buitenlanders de mogelijkheid geeft om e-resident te worden, is het voor alle expats in Wassenaar daardoor mogelijk om bij de gemeente vergunningen, akten en subsidies aan te vragen.

  Expats Wassenaar kunnen inloggen bij gemeente

  Inwoners van gemeente Wassenaar die over het inlogmiddel ‘Digital Identity Card’, het publieke inlogmiddel van Estland, beschikken, kunnen sinds vorige week inloggen bij de gemeente. Doordat Estland buitenlanders de mogelijkheid geeft om 'e-resident' te worden, is er nu voor alle expats in Wassenaar de mogelijk om bij de gemeente online vergunningen, akten en subsidies aan te vragen.

 • De app ‘Meld een Vermoeden’, die voortkomt uit een winnend hackaton-idee, bevalt gemeente Den Haag goed. Inmiddels maken 115 wijkagenten in de stad gebruik van het platform, waar zij vermoedens van adresfraude rechtstreeks kunnen doorgeven naar de juiste mensen bij de gemeente.

  Den Haag enthousiast over Meld een vermoeden-app

  De app ‘Meld een Vermoeden’, die voortkomt uit een winnend hackaton-idee, bevalt gemeente Den Haag goed. Inmiddels maken 115 wijkagenten in de stad gebruik van het platform, waar zij vermoedens van adresfraude rechtstreeks kunnen doorgeven naar de juiste mensen bij de gemeente.

 • Gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registeren van regelingen van het Kindpakket. Wethouder Bert Nederveen hoopt dat de gegevens daardoor op veilige en correcte manier worden bijgehouden.

  Zuidhorn gaat blockchain inzetten voor Kindpakket

  Gemeente Zuidhorn gaat blockchaintechnologie toepassen bij het registeren van regelingen van het Kindpakket. Het college keurde de plannen daarvoor onlangs goed. Wethouder Bert Nederveen hoopt dat de gegevens met blockchaintechnologie op veilige en correcte manier worden bijgehouden.

 • De VNG is teleurgesteld over het besluit van minister Plasterk om te stoppen met de Basisregistratie Personen. Volgens ICT-expert Rene Veldwijk, die een belangrijke rol speelde bij het aanzwengelen van de politieke discussie, zijn gemeenten juist aan een financiële ramp ontsnapt.

  'Gemeenten met BRP aan een ramp ontsnapt'

  De VNG is teleurgesteld over het besluit van minister Plasterk om te stoppen met de Basisregistratie Personen. Volgens ICT-expert Rene Veldwijk, die een belangrijke rol speelde bij het aanzwengelen van de politieke discussie, zijn gemeenten juist aan een financiële ramp ontsnapt. 

 • De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), waarvan de naam al was veranderd in Basisregistratie Personen (BRP), gaat niet door. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd.

  Plasterk laat nieuw bevolkingsregister vallen

  2 reacties

  De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), waarvan de naam al was veranderd in Basisregistratie Personen (BRP), gaat niet door. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd.

 • Onder meer gebarenherkenning, spraakherkenning, virtuele coaching en ´applied gaming´ kunnen burgers van hulp voorzien in de gedigitaliseerde overheid en de drempel van gebruik verlagen. Ook bij hulp voor laaggeletterden en licht verstandelijk beperkten zijn er volop kansen bij het zakendoen met de overheid, concludeert TNO in een rapport over ondersteunende technologie.

  TNO: nieuwe technologieën kunnen burger online helpen

  Onder meer gebarenherkenning, spraakherkenning, virtuele coaching en ´applied gaming´ kunnen burgers van hulp voorzien in de gedigitaliseerde overheid en de drempel van gebruik verlagen. Ook bij hulp voor laaggeletterden en licht verstandelijk beperkten zijn er volop kansen bij het zakendoen met de overheid, concludeert TNO in een rapport over ondersteunende technologie.