of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Een groep inwoners die zich heeft verzameld onder de naam ‘Stralen doen we liever zelf’ wil een aanbesteding van gemeente Utrechtse Heuvelrug voor 'slimme straatlantaarns' in Doorn uitstellen. Volgens de groep ontstaan er door de aanbesteding grote risico’s voor volksgezondheid en privacy.

  Bewoners bezorgd over slimme straatlantaarns

  Een groep inwoners die zich heeft verzameld onder de naam ‘Stralen doen we liever zelf’ wil een aanbesteding van gemeente Utrechtse Heuvelrug voor 'slimme straatlantaarns' in Doorn uitstellen. Volgens de groep ontstaan er door de aanbesteding grote risico’s voor volksgezondheid en privacy. 

 • Met de inzet van beeldherkenning op basis van kunstmatige intelligentie analyseerden wetenschappers 50 miljoen Street View-beelden. Het doel van het onderzoek was om te zien of er makkelijker manieren te bedenken zijn om aan demografische gegevens te komen. Voorspellingen doen op basis van automerken bleek verrassend nauwkeurig.

  'Autokeuze kan politieke voorkeur voorspellen'

  6 reacties

  Met de inzet van beeldherkenning op basis van kunstmatige intelligentie analyseerden wetenschappers 50 miljoen Street View-beelden. Het doel van het onderzoek was om te zien of er makkelijker manieren te bedenken zijn om aan demografische gegevens te komen. Voorspellingen doen op basis van automerken bleek verrassend nauwkeurig.

 • Gemalto heeft onlangs een systeem op de markt gebracht voor live-gezichtsherkenning. Er liggen met deze technologie grote mogelijkheden voor overheden om veiligheid te verhogen, stelt Andreas Loesch, Field Marketing Manager namens het bedrijf aan Binnenlands Bestuur.

  ‘Gezichtsherkenning mensenmassa’s biedt overheid kansen’

  Gemalto heeft onlangs een systeem op de markt gebracht voor live-gezichtsherkenning. Er liggen met deze technologie grote mogelijkheden voor overheden om veiligheid te verhogen, stelt Andreas Loesch, Field Marketing Manager namens het bedrijf aan Binnenlands Bestuur. Wetgeving lijkt voorlopig de belangrijkste hindernis.

 • Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met behulp van een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen. De gemeente Eemnes krijgt door het project-naar eigen zeggen- 'het eerste slimme stroomnetwerk ter wereld dat echt werkt’.

  Eemnes start slim stroomnetwerk met blockchain

  Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met behulp van een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen. De gemeente Eemnes krijgt door het project-naar eigen zeggen- 'het eerste slimme stroomnetwerk ter wereld dat echt werkt’.

 • De gemeente Katwijk is samen met de politie en de brandweer een uitgebreide campagne gestart om vuurwerkvandalisme tegen te gaan. Ondeel van de campagne is een video, waarin de burgemeester Cornelis Visser onder het motto ‘houd de boek heel’ probeert vandalisme met vuurwerk tegen te gaan.

  Burgemeester Katwijk in video tegen vuurwerkoverlast

  De gemeente Katwijk is samen met de politie en de brandweer een uitgebreide campagne gestart om vuurwerkvandalisme tegen te gaan. Onderdeel van de campagne is een video, waarin de burgemeester Cornelis Visser onder het motto ‘houd de boek heel’ probeert vandalisme met vuurwerk tegen te gaan.

 • Steeds meer datalekken worden doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond van de overheid kreeg in de eerste negen maanden van het jaar 7436 meldingen dat persoonlijke informatie in verkeerde handen was gekomen.

  Dertig meldingen van datalekken per dag

  2 reacties

  Steeds meer datalekken worden doorgegeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond van de overheid kreeg in de eerste negen maanden van het jaar 7436 meldingen dat persoonlijke informatie in verkeerde handen was gekomen. Dat komt neer op ongeveer dertig meldingen per dag, ongeveer twee keer zo veel als in dezelfde maanden in 2016.

 • Urban Data Centers (UDC’s) worden in een vlot tempo over het land uitgerold. Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen. ‘Het is een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.’

  De opkomst van Urban Data Centers

  Urban Data Centers (UDC’s) worden in een vlot tempo over het land uitgerold. Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen. ‘Het is een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.’

 • Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden.

  'Proof of concept' voor waardepapieren in blockchain

  Stichting ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) en Blockchainontwikkelaar Xurux hebben voor de gemeente Haarlem een ‘proof of concept’ ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain. Door blockchain kan de echtheid van digitaal verstrekte documenten gewaarborgd worden. 

 • Gemeenten hebben de kracht en kwaliteit van het lokale bestuur in de informatiesamenleving vergroot, dat schrijft VNG in een tussenstand van ´Digitale Agenda 2020´. Er zijn volgens de rapporteurs talloze resultaten behaald die gemeenten helpen om ambities te behalen.

  ´Gemeenten laten kracht in informatiesamenleving zien'

  Gemeenten hebben door meer gezamenlijk op te trekken de kracht en kwaliteit van het lokale bestuur in de informatiesamenleving vergroot, dat schrijft VNG in een tussenstand van ´Digitale Agenda 2020´. Er zijn volgens de rapporteurs op gebied van digitalisering talloze resultaten behaald die gemeenten helpen om ambities te behalen.

 • De positie van het Rijk als ict-werkgever moet sterker worden, daarom heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een plan van aanpak voor ict-personeel opgesteld, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden diverse maatregelen genomen om het Rijk aantrekkelijker te maken voor ict-personeel.

  Plannen voor meer en beter ict-overheidspersoneel

  De positie van het Rijk als ict-werkgever moet sterker worden, daarom heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een plan van aanpak voor ict-personeel opgesteld, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden diverse maatregelen genomen om het Rijk aantrekkelijker te maken voor ict-personeel.

 • De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn een jaar geleden vastgesteld. Inmiddels heeft het merendeel van de gemeenten gebruik gemaakt van de voorwaarden en volgden er al duizenden ambtenaren een training over de voorwaarden, zo constateert VNG Realisatie.

  Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden steeds meer toegepast

  De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) zijn een jaar geleden door gemeenten vastgesteld. Inmiddels heeft het merendeel ook gebruik gemaakt van de voorwaarden en volgden er al duizenden ambtenaren een training over de voorwaarden, zo constateert VNG Realisatie.