of 59232 LinkedIn

Nieuws

 • Mobile devices zoals smartphones, laptops en tablets worden volop gebruikt op de werkvloer. Zo ook bij overheden. Het nadeel is dat de beveiliging van devices en de daarop geïnstalleerde apps met gevoelige data vaak niet deugt, waardoor er sprake is van een beveiligingsrisico. Volgens Mobilelron, een van de grootste leveranciers op het gebied van mobiele beveiliging, loopt de overheid achter op andere sectoren met beveiliging van mobiele devices. Het aantal exemplaren waarvan de beveiliging is aangetast groeit.

  ‘Beveiliging smartphones overheid zorgwekkend'

  Mobile devices zoals smartphones, laptops en tablets worden volop gebruikt op de werkvloer. Zo ook bij overheden. Het nadeel is dat de beveiliging van devices en de daarop geïnstalleerde apps met gevoelige data vaak niet deugt, waardoor er sprake is van een beveiligingsrisico. Volgens Mobilelron, een van de grootste leveranciers op het gebied van mobiele beveiliging, loopt de overheid achter op andere sectoren met beveiliging van mobiele devices. Het aantal exemplaren waarvan de beveiliging is aangetast groeit.

 • De gemeentelijke richtlijnen voor gegevensmanagement, de Gemeentelijke Model Architectuur (GEMMA), worden overgenomen door de NORA, oftewel de richtlijnen die door de gehele overheid worden gehanteerd. De richtlijnen voor gegevensmanagement bestaan kort gezegd uit manieren voor het slim registeren en gebruiken van gegevens van bijvoorbeeld burgers.

  Rijk ziet gemeentelijk gegevensmanagement als voorbeeld

  De gemeentelijke richtlijnen voor gegevensmanagement, de Gemeentelijke Model Architectuur (GEMMA), worden overgenomen door de NORA, oftewel de richtlijnen die door de gehele overheid worden gehanteerd. De richtlijnen voor gegevensmanagement bestaan kort gezegd uit manieren voor het slim registeren en gebruiken van gegevens van bijvoorbeeld burgers.

 • Met het benoemen van ´cyberspionage, cybersabotage en cybercriminaliteit’ is het belang van een goede digitale veiligheid in de troonrede flink onderstreept. Het kabinet maakt 26 miljoen euro extra vrij voor cybersecurity, zo blijkt uit de begroting voor 2018. Er wordt daarnaast 122 miljoen uitgegeven aan een ‘dienstverlenende en innovatieve overheid’.

  Cybersecurity prominent in troonrede

  Met het benoemen van ´cyberspionage, cybersabotage en cybercriminaliteit’ is het belang van een goede digitale veiligheid in de troonrede flink onderstreept. Het kabinet maakt 26 miljoen euro extra vrij voor cybersecurity, zo blijkt uit de begroting voor 2018. Er wordt daarnaast 122 miljoen uitgegeven aan een ‘dienstverlenende en innovatieve overheid’.

 • Doorgaans vrezen gemeenten hackers, maar ze kunnen ook waardevol zijn. Steeds meer overheden huren goedaardige digitale inbrekers in om hun – vaak zeer gebrekkige –­ digitale veiligheid te testen. Binnenlands Bestuur ging op bezoek bij de ethische hackers van CybersecurIT.

  'Gemeenten nog huiverig voor ethische hackers'

  Doorgaans vrezen gemeenten hackers, maar ze kunnen ook waardevol zijn. Steeds meer overheden huren goedaardige digitale inbrekers in om hun – vaak zeer gebrekkige –­ digitale veiligheid te testen. Binnenlands Bestuur ging op bezoek bij de ethische hackers van CybersecurIT.  

 • Er wordt een informatiemodel opgesteld waardoor leveranciers van de elektronische raadsinformatiesystemen ‘dezelfde taal’ gaan spreken. Zo wordt informatie uitwisselbaar. Eind 2017 moet er een standaard zijn ontwikkeld voor alle gemeenten, die een jaar later overal in gebruik kan worden genomen

  Informatie raad als open data

  Zestien gemeenten werken aan een standaard om raadsinformatie als open data voor hergebruik aan te bieden. De komende maanden moet het aantal deelnemende gemeenten stijgen naar honderd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept geïnteresseerde gemeenten op om zich op te geven als deelnemer. 

 • De colleges van B&W van gemeenten Enschede en Losser hebben ingestemd met een experiment bij het tellen van stemmen tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Als de proef doorgang vindt worden alle stemmen centraal geteld in de Diekmanhal in Enschede.

  Experiment met centraal stemmen tellen wekt interesse

  De colleges van B&W van gemeenten Enschede en Losser hebben ingestemd met een experiment bij het tellen van stemmen tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Als de proef doorgang vindt worden alle stemmen centraal gecontroleerd en geteld in de Diekmanhal in Enschede.

 • De Europese Unie maakt 120 miljoen euro vrij voor gratis wifi op minstens zesduizend locaties in Europa. Per aanvrager is vanaf volgend jaar eenmalig 20.000 euro beschikbaar. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

  EU maakt 120 miljoen vrij voor gratis wifi

  2 reacties

  De Europese Unie maakt 120 miljoen euro vrij voor gratis wifi op minstens zesduizend locaties in Europa. Per aanvrager is vanaf volgend jaar eenmalig 20.000 euro beschikbaar. Wie het eerst komt, het eerst maalt. 

 • Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hebben een onderzoeksrapport uitgebracht waarin de verschillende dreigingen en daarbij horende actoren onder de loep zijn gelegd. De onderzoekers hebben bekeken of de beschrijvingen nog actueel zijn en welke recente inzichten het beeld van verschillende dreigingen mogelijk hebben veranderd.

  Motieven cybercriminelen onder de loep bij NCSC

  Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hebben een onderzoeksrapport uitgebracht waarin de verschillende dreigingen en daarbij horende actoren onder de loep zijn gelegd. De onderzoekers hebben bekeken of de beschrijvingen nog actueel zijn en welke recente inzichten het beeld van verschillende dreigingen mogelijk hebben veranderd.

 • Provincie Noord-Holland houdt tussen 14 en 16 september een ‘hackathon’ op het circuit van Zandvoort. Deelnemers krijgen 48 uur de tijd om in teams een systeem te ontwerpen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kan worden naar zelfrijdende auto’s. Dat maakt de provincie op de eigen website bekend.

  Noord-Holland aan de slag met zelfrijdende auto

  Provincie Noord-Holland houdt tussen 14 en 16 september een ‘hackathon’ op het circuit van Zandvoort. Deelnemers krijgen 48 uur de tijd om in teams een systeem te ontwerpen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kan worden naar zelfrijdende auto’s. Dat maakt de provincie op de eigen website bekend.