of 59108 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten kopen steeds vaker samen hun digitale processen in, constateert KING-directeur Larissa Zegveld deze week in Binnenlands Bestuur. Bij nieuwe ict-projecten kunnen ze als één groep meer van zich afbijten en scherpere eisen stellen aan de markt.

  Gemeenten bijten als één groep meer van zich af

  Gemeenten kopen steeds vaker samen hun digitale processen in, constateert KING-directeur Larissa Zegveld deze week in Binnenlands Bestuur. Bij nieuwe ict-projecten kunnen ze als één groep meer van zich afbijten en scherpere eisen stellen aan de markt.

 • De zes BRZO-Omgevingsdiensten, die toezicht houden op bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, hebben samen een app ontwikkeld waar informatie wordt gegeven over het toewerken naar uniform en kwalitatief hoogwaardig toezicht. De eerdere versnippering in het toezicht verdwijnt momenteel in rap tempo, zo meldt Milieudienst Rijnmond.

  App voor toezicht op risicovolle bedrijven

  De zes BRZO-Omgevingsdiensten, die toezicht houden op bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, hebben samen een app ontwikkeld waar informatie wordt gegeven over het toewerken naar uniform en kwalitatief hoogwaardig toezicht. De eerdere versnippering in het toezicht verdwijnt momenteel in rap tempo, zo meldt DCMR Milieudienst Rijnmond.

 • Digitalisering van de overheid vereist een radicaal andere houding ten opzichte van ICT. Dat concludeert de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid in een rapport dat in de Tweede Kamer is aangeboden. Overheidsorganisaties zullen zelf primaire ICT-processen moeten gaan begrijpen, regisseren en uitvoeren. Dat vergt diverse flinke investeringen, zo schrijven de rapporteurs. Urgentie lijkt bij veel bestuurders en ambtenaren echter te ontbreken.

  'Overheid heeft radicaal andere houding naar ICT nodig'

  Digitalisering van de overheid vereist een radicaal andere houding ten opzichte van ICT. Dat concludeert de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid in een rapport dat in de Tweede Kamer is aangeboden. Overheidsorganisaties zullen zelf primaire ICT-processen moeten gaan begrijpen, regisseren en uitvoeren. Dat vergt diverse flinke investeringen, zo schrijven de rapporteurs. Urgentie lijkt bij veel bestuurders en ambtenaren echter te ontbreken.

 • E-mail, sms en andere telecommunicatie krijgen vanaf nu grondwettelijke bescherming van vertrouwelijkheid. De Tweede Kamer stemde unaniem in met het voorstel van demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor deze communicatie geldt het 'briefgeheim.'

  Kamer akkoord met briefgeheim e-mail en sms

  E-mail, sms en andere telecommunicatie krijgen vanaf nu grondwettelijke bescherming van vertrouwelijkheid. De Tweede Kamer stemde unaniem in met het voorstel van demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor deze communicatie geldt het 'briefgeheim.'

 • Vrouwen solliciteren vaak ten onrechte niet op IT-vacatures. De reden is dat de tekst soms vol jargon en technische specificaties staan en dat schrikt vrouwen af.

  Vrouwen negeren IT-vacatures ten onrechte

  Door slechte vacatureteksten laten werkgevers veel potentieel aan vrouwelijke IT’ers liggen. Door een overdaad aan jargon, technische specificaties en de angst in een mannenwereld terecht te komen voelen vrouwen zich niet geroepen te solliciteren. Met een schreeuwend tekort aan IT’ers bij onder meer het Rijk en gemeenten liggen hier dus volop kansen om het tij te keren.

 • Digicommissaris Bas Eenhoorn wil zijn ontslag aanbieden bij het nieuwe kabinet, als deze een nieuwe bewindspersoon aanstelt die regie voert over de digitale overheid. Een rapport van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid, dat vandaag is gepresenteerd, pleit voor de aanstelling van zo’n bewindspersoon met politieke verantwoordelijkheid.

  Digicommissaris wil plaatsmaken voor bewindspersoon

  Digicommissaris Bas Eenhoorn wil zijn ontslag aanbieden bij het nieuwe kabinet, als deze een nieuwe bewindspersoon aanstelt die regie voert over de digitale overheid. Een rapport van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid, dat vandaag is gepresenteerd, pleit voor de aanstelling van zo’n bewindspersoon met politieke verantwoordelijkheid.

 • Utrecht Data School (UDS) heeft deze week een instrument beschikbaar gesteld waarmee organisaties hun ethisch bewustzijn bij nieuwe data-projecten tegen het licht kunnen houden. Het model draagt de naam 'De Ethische Data Assistent' (DEDA). Data analisten van gemeente Utrecht hielpen bij de ontwikkeling van het DEDA-model en zijn enthousiast.

  Utrecht blij met ethisch beslissingsmodel data-projecten

  Utrecht Data School (UDS) heeft deze week een instrument beschikbaar gesteld waarmee organisaties hun ethisch bewustzijn bij nieuwe data-projecten tegen het licht kunnen houden. Het model draagt de naam 'De Ethische Data Assistent' (DEDA). Data analisten van gemeente Utrecht hielpen bij de ontwikkeling van het DEDA-model en zijn enthousiast.

 • De overheid laat burgers te vaak formulieren invullen met informatie die ze al vaker hebben geleverd. Steeds weer moet dezelfde papierwinkel worden aangeleverd, zo schrijft de Nationale ombudsman in het jaarverslag van 2016. De drempel die de vraag naar informatie opwerkt maakt de overheid voor burgers onnodig ingewikkeld.

  'Overheid vraagt te veel naar bekende informatie'

  De overheid laat burgers te vaak formulieren invullen om informatie te krijgen die ze al eerder hebben aangeleverd. Steeds weer moet dezelfde papierwinkel worden ingevuld, zo schrijft de Nationale ombudsman in het jaarverslag van 2016. De drempel die de vraag naar informatie opwerkt maakt de overheid voor burgers onnodig ingewikkeld.

 • Gemeentesecretaris en algemeen directeur van Zaanstad Jan van Ginkel vertrekt per 1 mei aanstaande. Dit besluit is in gezamenlijkheid genomen, omdat de verwachtingen van Van Ginkel en de gemeente Zaanstad uiteen bleken te lopen.

  Gemeentesecretaris Jan van Ginkel vertrekt

  Gemeentesecretaris en algemeen directeur van Zaanstad Jan van Ginkel vertrekt per 1 mei aanstaande. Dit besluit is in gezamenlijkheid genomen, omdat de verwachtingen van Van Ginkel en de gemeente Zaanstad uiteen bleken te lopen.

 • Deze zomer opent de eerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam zijn deuren. Jongeren waaronder (gamende) scholieren en schoolverlaters kunnen daar cybervaardigheden opdoen en in contact komen met cybersecuritybedrijven. De oprichters hopen zo jongeren aan werk te helpen en de bedrijven aan goed personeel, zonder heilloze zoektochten met functieprofielen en cv’s.

  Rotterdam krijgt cyberwerkplaats voor verveelde jonge gamers

  Deze zomer opent de eerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam zijn deuren. Jongeren waaronder (gamende) scholieren en schoolverlaters kunnen daar cybervaardigheden opdoen en in contact komen met cybersecuritybedrijven. De oprichters hopen zo jongeren aan werk te helpen en de bedrijven aan goed personeel, zonder heilloze zoektochten met functieprofielen en cv’s. 

 • Tekortkomingen in de beveiliging van Suwinet behoren tot het verleden: alle gemeenten voldoen aan de normen, zo schrijft demissionair staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma deze week aan de Tweede Kamer.

  Beveiliging Suwinet bij alle gemeenten op orde

  Tekortkomingen in de beveiliging van Suwinet behoren tot het verleden: alle gemeenten voldoen aan de normen, zo schrijft demissionair staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma deze week aan de Tweede Kamer.