of 59054 LinkedIn

Nieuws

 • Genomineerde voor de Jonge Ambtenaar van het Jaar-verkiezing Karen van Ruiten reist stad en land af voor inspiratie. Als projectleider Innovatie op het gebied van zorg ziet zij graag nieuwe ideeen die in de praktijk zijn ontstaam

  'Innoveren gebeurt buiten Haagse vierkante kilometer'

  Waarom is het zo gemakkelijk om online een hotel te regelen, kleding te kopen en reizen te boeken. Terwijl wanneer het om iets belangrijks gaat als zorg, de ontwikkelingen achter lopen? Dat vindt jonge ambtenaar Karen van Ruiten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook. In haar functie als projectleider Innovatie kan ze er ook daadwerkelijk wat aan doen. Daarvoor bezoekt ze bij voorkeur de mensen waar het over gaat. ‘Innoveren gebeurt buiten de Haagse vierkante kilometer’, benadrukt ze, ‘dus daar moet ik ook zijn.’

 • Het is voor cliënten van de SVB en UWV compleet onduidelijk welke informatie zij digitaal of per papieren post krijgen. De Ombudsman tikt de instanties daarom op de vingers.

  UWV en SVB laten cliënten in verwarring achter

  1 reactie

  Uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moeten hun cliënten beter duidelijk maken op welke manier er gecorrespondeerd wordt. Dat zegt de nationale ombudsman Reinier van Zutphen dinsdag. Volgens de ombudsman hebben het UWV en de SVB burgers onjuist dan wel onvolledig geïnformeerd over de digitalisering van de post aan hun klanten. 

 • De Rijksoverheid kampt sinds het eind van maandagmorgen met een internetstoring. Hierdoor zijn sites als mijnoverheid.nl en die van de belastingdienst buiten werking en kunnen mensen niet inloggen met hun DigiD.

  Overheidssites uit de lucht

  Reageer

  De Rijksoverheid kampt sinds maandagmiddag met een internetstoring. Hierdoor zijn sites als mijnoverheid.nl en die van de Belastingdienst buiten werking. De storing bij DigiD is inmiddels opgelost.

 • Verzamelde data helpen Kerkrade om depressie en eenzaamheid onder haar bewoners te voorspellen. Die informatie wordt gebundeld in de Digitale Wijkkaart. ‘Je ziet precies waar in de toekomst te veel of te weinig zorgvoorzieningen zijn.’

  Depressies voorspellen met data

  5 reacties

  Verzamelde data helpen Kerkrade om depressie en eenzaamheid onder haar bewoners te voorspellen. Die informatie wordt gebundeld in de Digitale Wijkkaart. ‘Je ziet precies waar in de toekomst te veel of te weinig zorgvoorzieningen zijn.’

 • Een speciaal team van deskundigen gaat Tweede Kamerleden ondersteunen bij het beter beveiligen van hun accounts op sociale media zoals Twitter en Facebook. Daartoe heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag besloten. Het is een reactie op het hacken van accounts van politici door RTL Nieuws.

  Extra beveiliging accounts Kamerleden

  Reageer

  Een speciaal team van deskundigen gaat Tweede Kamerleden ondersteunen bij het beter beveiligen van hun accounts op sociale media zoals Twitter en Facebook. Daartoe heeft Kamervoorzitter Khadija Arib donderdag besloten. Het is een reactie op het hacken van accounts van politici door RTL Nieuws.

 • Overheidswebsites zijn niet automatisch onveilig wanneer er een https-verbinding ontbreekt. Alleen wanneer websiteonderdelen waar gevoelige persoonlijke of financiële gegevens op staan niet zijn versleuteld, is dat onwenselijk, meent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  Plasterk: Onveiligheid overheidswebsites valt mee

  Overheidswebsites zijn niet automatisch onveilig wanneer er een https-verbinding ontbreekt. Alleen wanneer websiteonderdelen waar gevoelige persoonlijke of financiële gegevens op staan niet zijn versleuteld, is dat onwenselijk, meent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 • De gemeente Leiden is onzorgvuldig met de rechten van gebruikers van ict-systemen. Nieuwe medewerkers krijgen toegang tot informatie die gekoppeld is aan de rechten van andere ambtenaren. Het is niet na te gaan wie er bepaalde informatie heeft bekeken en met welke applicaties een ambtenaar heeft gewerkt. Ook de administratie van subsidies verloopt rommelig.

  ‘ICT gemeente Leiden rammelt’

  De gemeente Leiden is onzorgvuldig met de rechten van gebruikers van ict-systemen. Nieuwe medewerkers krijgen toegang tot informatie die gekoppeld is aan de rechten van andere ambtenaren. Het is niet na te gaan wie er bepaalde informatie heeft bekeken en met welke applicaties een ambtenaar heeft gewerkt. Ook de administratie van subsidies verloopt rommelig.

 • Het ministerie van BZK en de VNG draaien de Wet open overheid (Woo) langzaam maar zeker de nek om. De VNG door te lobbyen tegen de nieuwe wet en het ministerie door topambtenaren van de algemene bestuursdienst een vernietigend rapport over de wet te laten schrijven. Dit zeggen het Amsterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Zeeger Ernsting en D66-voorman in Almelo Jeroen Wiertz. Zij dienden vorig jaar met succes moties in tegen de lobby van de VNG en voor de Woo.

  ‘Wet open overheid nek omgedraaid’

  Het ministerie van BZK en de VNG draaien de Wet open overheid (Woo) langzaam maar zeker de nek om. De VNG door te lobbyen tegen de nieuwe wet en het ministerie door met een vernietigend rapport over de wet te komen. Dit zeggen het Amsterdamse GroenLinks-gemeenteraadslid Zeeger Ernsting en D66-voorman in Almelo Jeroen Wiertz. Zij dienden vorig jaar met succes moties in tegen de lobby van de VNG en voor de Woo.

 • Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.

  Mening over invoering Omgevingswet gevraagd

  Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.