of 59100 LinkedIn

Nieuws

 • Op steeds grotere schaal zetten gemeenten big data in als basis voor besluitvorming. Maar die informatie is vaak allesbehalve neutraal, stellen onderzoeker Mirko Tobias Schäfer en Kamerlid Kees Verhoeven (D66). 'Bestuurders letten vooral op de wetgeving, niet op de ethiek. Dat moet anders.'

  'Meer aandacht voor ethiek nodig bij data-projecten'

  Op steeds grotere schaal zetten gemeenten big data in als basis voor besluitvorming. Maar die informatie is vaak allesbehalve neutraal, stellen onderzoeker Mirko Tobias Schäfer en Kamerlid Kees Verhoeven (D66). 'Bestuurders letten vooral op de wetgeving, niet op de ethiek. Dat moet anders.'

 • VNG heeft een compensatieverzoek aangekondigd bij het ministerie van BZK. Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2018 -met andere gebruikers- namelijk structureel 93,6 miljoen bijdragen aan de kosten van van de Gemeenschappelijke Digitale Infrastructuur (GDI). VNG vindt tevens dat de huidige doorbelasting 'onevenredig zwaar uitpakt voor kleine gebruikers'.

  VNG wil compensatie BZK voor 93,6 miljoen GDI-kosten

  VNG heeft een compensatieverzoek aangekondigd bij het ministerie van BZK. Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2018 -met andere gebruikers- namelijk structureel 93,6 miljoen bijdragen aan de kosten van van de Gemeenschappelijke Digitale Infrastructuur (GDI).  VNG vindt tevens dat de huidige doorbelasting 'onevenredig zwaar uitpakt voor kleine gebruikers'.  

 • De gemeentelijke softwarecoöperatie van Eindhoven, Boxtel en Woerden is verder gegaan zonder Woerden. Met Sint Michielsgestel is er een nieuwe gemeentelijke partner bijgekomen. De coöperatie gaat nu door het leven als ‘Beware’. ICT-bedrijf Gemboxx hoopt zich opnieuw bij de coöperatie te voegen heeft zich nu aangemeld voor de aanbestedingsprocedure.

  Gemeentelijke softwarecoöperatie verder zonder Woerden

  De gemeentelijke softwarecoöperatie van Eindhoven, Boxtel en Woerden is verdergegaan zonder Woerden. Met Sint Michielsgestel is er een nieuwe gemeentelijke partner bijgekomen. De coöperatie gaat nu door het leven als ‘Beware’. ICT-bedrijf Gemboxx hoopt zich opnieuw bij de coöperatie te voegen heeft zich nu aangemeld voor de aanbestedingsprocedure.  Ook Woerden sluit zich mogelijk nog opnieuw aan.

 • Gemeente Rotterdam breidt de proef met fietsstoplichten die reageren op lichaamswarmte uit. De pilot heeft zo goed uitgepakt, dat de gemeente de stoplichten ook op andere drukke kruispunten wil plaatsen. Een warmtesensor kan ‘voelen’ dat er veel fietsers staan te wachten en blijft dan langer en vaker op groen.

  Proef op warmte reagerende fietsstoplichten uitgebreid

  Gemeente Rotterdam breidt de proef met fietsstoplichten die reageren op lichaamswarmte uit. De pilot heeft zo goed uitgepakt, dat de gemeente de stoplichten ook op andere drukke kruispunten wil plaatsen. Een warmtesensor kan ‘voelen’ dat er veel fietsers staan te wachten en blijft dan langer en vaker op groen.

 • Binnen overheidsorganisaties bestaan er verouderde denkbeelden over Open Source Software (OSS). Dat blijkt uit onderzoek van PBLQ. Het adviesbureau onderzocht of er behoefte is aan een kenniscentrum Open Source Software. Het beeld dat er binnen de publieke sector van OSS is, strookt volgens betrokkenen niet met de werkelijkheid. Er wordt nog vaak gedacht dat OSS ‘hobbyisten op zolderkamertjes’ zijn, zo geven respondenten aan.

  ‘Overheid ziet Open Source-wereld als zolderkamerhobbyisten’

  Binnen overheidsorganisaties bestaan er verouderde denkbeelden over Open Source Software (OSS). Dat blijkt uit onderzoek van PBLQ. Het adviesbureau onderzocht of er behoefte is aan een kenniscentrum Open Source Software. Het beeld dat er binnen de publieke sector van OSS is, strookt volgens betrokkenen niet met de werkelijkheid. Er wordt nog vaak gedacht dat OSS ‘hobbyisten op zolderkamertjes’ zijn, zo geven respondenten aan.

 • Tussen wijkteams en zorgpartners worden mails met persoonsgegevens onbeveiligd verstuurd. Dat is een van de risico’s die de Arnhemse Rekenkamer heeft gedetecteerd in zijn onderzoek naar de privacy- en informatieveiligheid in het sociaal domein in de gemeente Arnhem.

  Rekenkamer detecteert risico’s privacy sociaal domein

  Tussen de Arnhemse wijkteams en zorgpartners worden mails met persoonsgegevens onbeveiligd verstuurd. Dat is een van de risico’s voor gemeente en inwoners die de Arnhemse Rekenkamer heeft gedetecteerd in zijn onderzoek naar de privacy- en informatieveiligheid in het sociaal domein in de gemeente Arnhem.

 • Het aantal meldingen van Identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) is verdubbeld. In 2016 kwamen er 1700 meldingen binnen. Dat waren er een jaar eerder nog 800. Coördinator van het CMI Helen van der Sluys meldt dat aan DigitaalGids van de Consumentenbond.

  Aantal meldingen ID-fraude verdubbeld

  Het aantal meldingen van Identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) is verdubbeld. In 2016 kwamen er 1700 meldingen binnen. Dat waren er een jaar eerder nog 800. Coördinator van het CMI Helen van der Sluys meldt dat aan DigitaalGids van de Consumentenbond.