of 59108 LinkedIn

Wees ook transparant bij belasting

Gemeentelijke heffingen zijn belastingen of rechten en retributies. Een retributie is een vergoeding voor een door de overheid geleverde dienst, een belasting kent geen directe tegenprestatie. Dit bemoeilijkt de acceptatie ervan. De hoogte van een belasting wordt vastgesteld door de gemeenteraad, maar de totstand­koming of hoogte van de heffingsmaatstaf kan transparanter.

Zo heeft iedere woningeigenaar enige tijd geleden een WOZ-beschikking (ozb-aanslag) ontvangen met daarbij een aantal door de gemeente geselecteerde referentiewoningen. Soms leidt dat tot onnodige weerstand want die eigenaar kan zich daar niet of nauwelijks in herkennen. Wel weet hij of zij precies welke woningen wel goede, lees acceptabele, referentiewoningen zijn. Waarom laten we dit niet door die eigenaar zelf bepalen? Dan moeten we natuurlijk wel zorgen dat de gemeente de relevante gegevens van de referentiewoningen aanreikt, en wel zo eenvoudig mogelijk. Haast op een Google-achtige wijze. Met de huidige technologie en apps mag dat geen probleem zijn. Ik weet zeker dat er meer voorbeelden van het vergroten van transparantie te vinden zijn.

 

Het gehele artikel uit het Financieel Dagblad (19-5-2015) is te vinden via deze link

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Meer nieuws

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

Afbeelding

Afbeelding

Waarom gemeentelijke applicaties onderbrengen in de cloud?

Nieuwsbrief

Lees hier onze nieuwsbrief Publiekszaken met o.a.

- Geboorte-appje naar gemeente

- iBurgerzaken gereed voor mobiel

- Nieuwtjes uit het land der Burgerzaken

Gemeente Oss kiest heel bewust voor digitale huwelijksaangifte

Klantcases

Burgers en gemeenten, samen in control

Ontwikkeling van ideeën tot apps

Afbeelding

PINKROCCADE opleidingen & Seminars

AfbeeldingPinkRoccade Local Government ziet het als haar verantwoordelijkheid om opdrachtgevers te faciliteren in de steeds veranderende dienstverleningsbehoefte van deze tijd. Daarom bieden wij een breed scala aan opleidingen voor gebruikers en functioneel beheerders van onze applicaties. Daarnaast organiseren wij regelmatig evenementen waar niet zozeer de applicaties aan bod komen, maar waar we samen met u naar het veranderende gemeentelandschap kijken en wat dat betekent voor u en uw gemeente.

Bloggers

Whitepapers