of 59232 LinkedIn

Van knoppendrukker naar gegevenskoning

‘Ik ben applicatiebeheerder van ons datadistributiesysteem en ben daarmee verantwoordelijk voor de gegevensstromen binnen onze gemeente’. Dat klinkt interessant denk ik, dus ik vraag: ‘Wat doe je dan de hele dag als beheerder?’. ‘Nou, ik controleer of alle taken in het systeem actief zijn en of alle applicaties foutloos berichten uitwisselen en eventuele problemen los ik op’. Waarop ik vraag: ‘Dus jij bent degene in de gemeente die er voor zorgt dat de data die we gebruiken om interessante analyses en overzichten te genereren betrouwbaar is?’ De beheerder, enigszins verbaasd over het onderwerp dat ik probeer aan te snijden, reageert: ‘Nee, ik werk gewoon mijn lijstje met dagelijkse controle taken af en dan ben ik klaar’. ‘Wie maakt bij jullie dan overzichten en analyses?’. ‘Niemand, daar doen wij niets aan’. Ik denk direct aan een groeipad voor applicatiebeheerders. Om te zorgen dat het werk leuker wordt én gelijktijdig om de gemeente operationeel en financieel te helpen.

Gegevenslogistiek als basis voor informatievoorziening
De vraag die ik daarom aan het hoofd Bedrijfsvoering stel is: ‘Waarom doen jullie niets aan gegevenslogistiek als basis voor informatievoorziening?’. Het antwoord kunnen jullie al raden: ‘Het investeren in gegevens en de kwaliteit van data is erg belangrijk, totdat het geld gaat kosten. We kunnen er tijd en geld in blijven steken zonder dat het echt iets oplevert’. Na doorvragen blijkt dat er geen concreet beleid is rondom informatievoorziening omdat de gemeente geen budget heeft en in plaats van taken en rollen toe te voegen juist terug moet naar de kerntaken.

 

Waarom blijf ik knoppendrukker?
Bovenstaande situatie is geen uitzondering. Meer dan regelmatig blijft de inspanning op het gebied van gegevenslogistiek beperkt tot het noodgedwongen applicatiebeheer. Beheer dat vaak niet verder gaat dan controleren of het systeem operationeel is en het oplossen van foutmeldingen. Erg belangrijk, maar ook tijdrovend, dagelijks repeterend werk wat weinig uitdaging biedt voor de medewerkers. Een groeipad voor competentieontwikkeling zit dan ook niet in het afwerken van controle lijsten en reactief werk. Een goed voorbeeld van dingen doen omdat het hoort bij de invoering van het Stelsel van Basisregistraties, zoals ik in mijn vorige blog ‘Basisregistraties: een lust en een last’ ook beschreef.

 

Informatievoorziening als toegevoegde waarde
Dat is erg jammer omdat juist gegevenslogistiek, waarbij de focus komt te liggen op de inzet van de gemeentelijke data om er nuttige dingen mee te doen (zie mijn blog ’Bedankt voor de tip, Big Brother'), een concrete oplossing biedt voor gemeenten om meer kwaliteit te gaan leveren en tegelijkertijd te gaan besparen. Het proactief nadenken over informatievoorziening als toegevoegde waarde voor de gemeentelijke bedrijfsvoering biedt veel meer perspectief en een concreet groeipad voor medewerkers.

 

Hoe word ik gegevenskoning?
Ik stel dan ook voor dat iedere gemeente zorgt voor een groeipad voor de huidige applicatiebeheerders zodat zij zich bezig kunnen gaan houden met gegevenslogistiek. Zo houd je als gemeente je belangrijke mensen geboeid en loop je niet het risico dat zij overstappen naar een buurgemeente die wel deze kansen biedt.

 

‘Van knoppendrukker naar gegevenskoning’
‘En wie gaat dan dat standaard, dagelijks repeterend werk overnemen en zorgt er voor dat we informatievoorziening kunnen doen met betrouwbare data?’, hoor ik u denken. Ook daar heeft PinkRoccade Local Government over nagedacht met haar ontzorgingspiramide

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Meer nieuws

#LSG17

Afbeelding

#GPSC17

Afbeelding

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl