of 59108 LinkedIn

IT-risico’s: waar lig jij wakker van?

Wie geen weet heeft van risico’s, slaapt als een roos. Maar na een datalek is het beroerd wakker worden en begint de nachtmerrie pas.

Wanneer heeft jouw gemeente data gelekt?

Grote kans dat jouw gemeente al data heeft gelekt. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldde zich het eerste half jaar van 2016 gemiddeld één gemeente per dag met een datalek! Als we dit doortrekken zou dat betekenen dat slechts 25 Nederlandse gemeenten dit jaar géén lek hebben gehad. De problemen die een lek met zich meebrengt gaan overigens verder dan de gemeentelijke organisatie. De IT-leverancier, partners in de informatieketen en natuurlijk de betreffende burgers zijn allemaal betrokkenen. Het recente datalek bij uitbestede diensten rond WOZ-gegevens is een goed voorbeeld van een IT-leverancier en opdrachtgever met onvoldoende zicht op hun risico’s.

 

Spannende balans

Risico’s op een datalek blijven altijd bestaan, maar je kunt tal van maatregelen verzinnen om de kans kleiner te maken. Best practices uitwisselen met elkaar zorgt ervoor dat je elkaar blijft uitdagen om steeds beter te worden, in het herkennen van risico’s, maar ook om de strijd er mee aan gaan. Er is een spannende balans op dit gebied. Jij wilt heel veel; betrouwbare software, data kunnen analyseren, lage kosten en geen risico’s lopen tijdens testen met privacy gevoelige gegevens. Aan de andere kant moet je voldoen aan alle wet- en regelgeving die ook nog eens steeds door blijft ontwikkelen. Hogere bestuurlijke boetes en negatieve media-aandacht bij een datalek wil niemand over zich heen krijgen. Het vermeend(!) datalek bij de gemeente Almelo heeft ongeveer 35.000 euro gekost.

 

Ontzorgen

PinkRoccade zit op dit gebied niet stil. We ontzorgen je op het gebied van jouw digitale dienstverleningsuitdagingen, maar ook op gebied van risico’s die je loopt met jouw IT-kroonjuwelen. Als dienstverlener voor een groot aantal lokale overheden en gerelateerde organisaties kennen we de uitdagingen, risico’s en preventiemaatregelen in de praktijk en vanuit de technologie. Bij zowel het voorkomen als het genezen van problemen is het zaak de richting te vinden tussen snelheid en volledigheid én bestuurlijke zorgvuldigheid en kostenefficiency. Deze uitdagingen gaan wij het liefste –en het meest succesvol – aan, samen met jou. Vertel me van welke IT-risico’s jij wakker ligt en wellicht kunnen we elkaar helpen. Denk je dat er geen risico’s zijn die een nachtmerrie kunnen opleveren? Ik kom graag langs om samen op zoek te gaan en een goede nachtrust te verzekeren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Meer nieuws

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

Afbeelding

Afbeelding

Waarom gemeentelijke applicaties onderbrengen in de cloud?

Nieuwsbrief

Lees hier onze nieuwsbrief Publiekszaken met o.a.

- Geboorte-appje naar gemeente

- iBurgerzaken gereed voor mobiel

- Nieuwtjes uit het land der Burgerzaken

Gemeente Oss kiest heel bewust voor digitale huwelijksaangifte

Klantcases

Burgers en gemeenten, samen in control

Ontwikkeling van ideeën tot apps

Afbeelding

PINKROCCADE opleidingen & Seminars

AfbeeldingPinkRoccade Local Government ziet het als haar verantwoordelijkheid om opdrachtgevers te faciliteren in de steeds veranderende dienstverleningsbehoefte van deze tijd. Daarom bieden wij een breed scala aan opleidingen voor gebruikers en functioneel beheerders van onze applicaties. Daarnaast organiseren wij regelmatig evenementen waar niet zozeer de applicaties aan bod komen, maar waar we samen met u naar het veranderende gemeentelandschap kijken en wat dat betekent voor u en uw gemeente.

Bloggers

Whitepapers