of 59221 LinkedIn

Het is dé tijd voor de elektronische handtekening

In oude tijden schreef men met een aangepunt houtje of een pen van riet. Later werd de ganzenveer populair, waarmee men zelfs kon kalligraferen. Maar steeds moest de pen in een inktpot worden gedoopt. Een tijdrovende klus… Dat leidde tot de vulpen en uiteindelijk de ballpoint. Nu staan we aan de vooravond van de perfecte elektronische handtekening onder de digitale aangifte. Een ontwikkeling, typisch voor deze tijd, met maximale klantvriendelijkheid als resultaat.

Vulpen_pink.jpg

 

Innovatie in geschrift

Het valt nu nauwelijks nog voor te stellen, maar tot de jaren ’80 van de 19de eeuw was het voornamelijk bij officiële documenten steeds weer een uitdaging om deze netjes te krijgen én te houden. Toen pas bevrijdden Lewis Waterman en George Parker de mensheid van een grote irritatie: de lekkende pen.

 

De geschiedenis van de pen begon rond 700, maar had bijna 12 eeuwen later nog steeds geen probleemloze methode opgeleverd. Zeker niet voor ongeoefende schrijvers. Een zeer geleidelijke weg van constant doorgevoerde verbeteringen leidde uiteindelijk tot de productie van betrouwbare vulpennen. Drie uitvindingen zijn daarbij van belang: de iridium punt van de pen, harde soorten rubber en een vrij vloeiende, sneldrogende inkt. [Bron: rond 1900]

 

Handtekeningen onder documenten: mooi en chic

Nu, in het snelle en vluchtige computertijdperk, is de pen met inktpatroon (nog steeds) erg belangrijk voor mensen die hechten aan stijl en exclusiviteit. Niet noodzakelijk in het dagelijks gebruik, maar bij het schrijven van persoonlijke brieven, voor het ondertekenen van documenten en als statussymbool. De vulpen is helemaal terug in Nederland, er is zelfs een internationale dag van de vulpen.

 

Tegelijkertijd is vandaag de dag de handtekening niet meer weg te denken uit onze samenleving…voor van alles en nog wat moet getekend worden: voor de aankoop van een huis, arbeidscontract, huurcontract, diploma’s, huwelijksakte, paspoort, presentielijsten etc. Zelfs bij het ruilen van het gekochte in winkels. Hoe gaat dat samen?

 

Kijk vooruit, ben klaar voor morgen

Het doet mij dan ook goed dat ik in het internettijdperk, dankzij allerlei ontwikkelingen, een elektronische handtekening kan zetten alsof ik deze met de duurste vulpen op het allermooiste papier zet! De techniek is inmiddels dusdanig ver doorontwikkeld dat de kwaliteit vele malen beter is dan de elektronische handtekening die we kennen van het onleesbare krabbeltje wat we zetten op de tablet van een pakketbezorger.

 

Deze nieuwste ontwikkeling wordt al toegepast in Almelo: gemeente en ZGT (ziekenhuis), bieden nu al de dienstverlening van morgen aan kersverse ouders. De digitale aangifte geboorte met elektronische handtekening wordt daar gewoon vanuit het kraambed gedaan op het moment dat het de ouders schikt! 

 

Op het NVVB congres werd de officiële aankondiging gedaan met een 360° film. Sinds 1 juni is de applicatie beschikbaar in de praktijk, daarover publiceerde Tubantia al een artikel waarin de vader uitlegt hoe het in zijn werk gaat.

 

Persoonlijk ben ik enorm trots op het lef van gemeente Almelo. En ben ik van mening dat we allemaal, elke individuele ambtenaar alsook inwoner, deze koplopers enorm dankbaar moeten zijn! Hierdoor wordt het immers mogelijk dat elke aangifte 24/7 de gewenste status behoudt én dat tegelijkertijd de werkdruk bij ambtenaren wordt verminderd. Waardoor meer tijd ontstaat voor de inwoners die het echt nodig hebben.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Donkers op
Is het niet wat overdreven om de gemeente Almelo zo veel lef toe te dichten? Het is gewoon een leuk probeerseltje maar nou bepaald niet wereldschokkend.
Het geweldige voordeel zoals de schrijver het ervaart zie ik ook nog niet.
Elektronica wordt tot nu toe altijd, vroeg of laat, gehackt. Dat risico loopt ook de elektronische handtekening. En dankzij de ganzenveer en de balpen kunnen we nu nog aktes inzien van eeuwen geleden die goed worden bewaard. Ik denk dat de bewaartijd van elektronische archieven echt geen eeuwen gaat worden. Er is ook niemand meer die een floppy (wat was dat ook alweer?) kan inlezen. En wat is de historische waarde van een paar eenen en nullen?
Voor de ontvangst van een postpakketje kan dat natuurlijk wel maar voor echt belangrijke documenten natuurlijk niet.
Kunnen wij ons voorstellen dat het Verdrag voor de rechten van de mens elektronisch ondertekend is met een wachtwoord?

Meer nieuws

#LSG17

Afbeelding

#GPSC17

Afbeelding

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl