of 59232 LinkedIn

Helft burgers wil zich vrijwillig inzetten voor gemeenschap

3 reacties

De helft (45 procent) van de Nederlanders wil zich vrijwillig inzetten voor de gemeenschap. Dat blijkt uit onderzoek van ICT-dienstverlener PinkRoccade Local Government, onderdeel van Total Specific Solutions, onder 1.050 Nederlanders. Eén op de drie vrouwen en een op de vijf mannen zijn bijvoorbeeld bereid om mensen die eenzaam of ziek zijn te helpen. 16% van de mannen zou vrijwillig in de groenvoorziening willen werken tegenover 10% van de vrouwen.

Gemeentelijke overheden moeten flink bezuinigen en de (zorg)kosten nemen jaarlijks toe. Burgerparticipatie kan de lastendruk aanzienlijk verlagen en gemeentelijke overheden kunnen hierop inspelen door het (vrijwilligers)werk te faciliteren. Patrice van Geffen, directeur Samenlevingszaken bij PinkRoccade Local Government: ‘Opvallend is dat met name burgers die in het spitsuur van het leven staan, eind twintig tot half veertig, vaker bereid zijn om zich in te zetten voor de gemeenschap als bijvoorbeeld ziekenverzorger of vrijwilliger in de groenvoorziening.’ 49% van de mensen tussen de 26 en 45 heeft er geen probleem mee om vrijwillig te participeren in de samenleving tegenover 43% in de andere leeftijdscategorieën.

Stedelingen bereidwilliger dan dorpsbewoners
Hoe groter de gemeente waarin iemand woont, hoe bereidwilliger burgers zijn om zich in te zetten. 47% van mensen die in de drie grote steden van Nederland wonen willen zich inzetten voor de samenleving tegenover 43% van de mensen daarbuiten. Van Geffen: ‘Stedelingen zijn niet individualistisch en willen zich graag inzetten en actief participeren om de omgeving en maatschappij betaalbaar te maken. Burgers in de drie grootste gemeenten, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, zeggen dan ook het minst ‘nee’ als er een beroep op hen zou worden gedaan.’ 

Opzetten marktplaats voor vrijwilligerswerk
Nu de bereidwilligheid er is om te helpen, moet dit ook worden omgezet in daadwerkelijke actie. Gemeenten kunnen dit volgens burgers stimuleren of ondersteunen door een online marktplaats te starten waarop burgers zich kunnen inschrijven. Veel gemeenten hebben al een Vrijwilligerscentrale, maar in de praktijk werkt dit niet altijd goed. De helft van de vrouwen vindt dit een goed idee, terwijl mannen (44 procent) het liefst participeren in een project vanuit de gemeente. Belangrijk is het dan ook om gezamenlijk met diverse partijen en de vrijwilligers dit te ontwikkelen zodat dit ook echt een co-creatie wordt. Een op de tien burgers heeft hier eigen ideeën over, zoals het verder betrekken van wijkteams of door nieuwsbrieven te versturen. ‘Het zou mooi zijn als goede ideeën worden uitgewerkt, want uiteindelijk hebben we het over algemene waarden en normen om eenzaamheid te voorkomen en de leefbaarheid te vergroten,’ aldus Van Geffen. 

Over het onderzoek
Het onderzoek van PinkRoccade Local Government is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Multiscope. In totaal hebben 1.050 Nederlanders meegedaan aan het onderzoek. Tijdens het onderzoek is er rekening gehouden dat uitspraken over regio’s en leeftijd representatief gedaan konden worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door René van Gellekom (particulier) op
"tedelingen bereidwilliger dan dorpsbewoners"

lijkt min geen juiste redenatie. Veel dorpelingen doen al zoveel aan vrijwilligerswerk en het helpen van mensen dat meer niet mogelijk is. Overigens zegt de grote bereidwilligheid van de stedelingen niets over het niet bereidwillig zijn van dorpelingen.
Door Stephan op
45% is niet de helft. De laatste keer dat ik het checkte was het 50%. De vader is de wens van de gedachte.
Door Jasper Etten (buurtondernemer bewonersparticipatie) op
Het zou handig zijn te weten hoeveel van die mensen nu al op die manier 'participeren' en voor hoeveel dat nieuw zou zijn.

Meer nieuws

#LSG17

Afbeelding

#GPSC17

Afbeelding

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

PinkRoccade Live

PinkRoccade Local Government biedt een ruim aanbod aan curcussen, (klassikale) opleidingen en webinars.

Bloggers

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl