of 59100 LinkedIn

Gevaarlijk spel!

Op sportvelden met kunstgras wordt soms gevaarlijk spel gespeeld. Het recente rumoer over de gevaren van kunstgras is relevant voor de discussie over innovatie van gemeentelijke dienstverlening. De moraal: er is geen weg terug voor innovatie.

Razendsnel en ingrijpend

Innovatie verandert producten, werkwijzen en dienstverlening razendsnel en ingrijpend. Dit proces verloopt altijd hetzelfde. Bij de invoering is er altijd erg veel aandacht voor het waarom. Bij tegenwind wordt heel snel de ‘goede oude tijd’ aangehaald toen het allemaal beter was. Maar uiteindelijk wordt altijd weer vooruitgekeken...en zal gevaarlijk spel altijd worden vermeden. In de sport is die ongenaakbare grens fysieke veiligheid; voor de gemeente is dat de bescherming van persoonsgegevens en privacy.

 

Nostalgie vraagt om tegenoffensief

Sinds twee weken zijn er vele discussies over de giftigheid van de korrels op kunstgrasvoetbalvelden en is de vraag of men daar nu wel of niet op kan spelen. In die discussies komt vaak ook de nostalgie van de perfecte, groene natuurgrasmat aan bod: de uitstraling, het balgedrag, blessurerisico’s etc. De tegenstanders ruiken hun kans om kunstgras terug te dringen! Het zal je dan ook niet verbazen dat op diverse websites van kunstgrasleveranciers juist ook deze eigenschappen worden benoemd. Er wordt zelfs specifiek benoemd dat het product zich blijft ontwikkelen. Dat kritiek nauw wordt beluisterd en het product wordt verbeterd.

 

Kijk bijvoorbeeld op de website van Kunstgras: “De nieuwste generaties kunstgras voetbalvelden hebben een zeer natuurlijke uitstraling. Daarnaast is het ook niet langer zo hard als vroegere typen kunstgras. Vroeger moest men zich inhouden bij het maken van slidings om geen schaaf- en brandplekken op te lopen. Dat is niet langer het geval.

 

Efficiency met stip op één              

Gelukkig zijn er daarnaast in deze discussies ook mensen aan het woord die eraan herinneren wat de reden van deze innovatie is. Het voornaamste is en blijft efficiency: minder beheer en onderhoud, bespeelbaarheid kunstgras versus gras (rusttijden en weersinvloeden) etc.

Natuurlijk wordt er op dit moment onderzoek uitgevoerd naar de ‘giftige’ korrels en uiteraard is het ‘the talk of the town’, maar neem van mij aan dat er kunstgrasvelden zullen blijven bestaan… Er is geen weg meer terug, de innovatie is ingezet!

 

Gelijkspel voor gemeenten

Zie hier de parallel met gemeentelijke dienstverlening: Ook daar wordt gekozen voor innovatie. Voor digitalisering en voor het thuisbezorgen van paspoorten en reisdocumenten. Dat betekent het einde van het traditionele bezoek aan het gemeentehuis en dat roept hier en daar weerstand op... Ook hier ontstaat de nut en noodzaak voor promotie van deze nieuwe kanalen, zoals ik in menig blog beschrijf. En ook bij gemeentelijke dienstverlening wordt gevaarlijk spel vermeden, door veel aandacht te blijven schenken aan identiteit en privacy. Over dat laatste schreef Jurriaan Piek in zijn blog “Versterk de toekomst van Burgerzaken”.

 

In de gemeentelijke wereld is het mogelijk om gevaarlijk spel te vermijden en tóch te innoveren en je dienstverlening te blijven verbeteren. Dat vraagt een duidelijke visie op vernieuwing, inzicht in kansen en risico’s, een beetje durf en heel veel en heel duidelijk communiceren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Postbus 1470, 5200 BM  's Hertogenbosch

088 110 1500

info.prlg@pinkroccade.nl

www.pinkroccadelocalgovernment.nl

Meer nieuws

Urk - Horst aan de Maas: de Berichtenbox voor inwoners

Afbeelding

Whitepapers JouwGemeente MijnGemeente

Afbeelding

Afbeelding

Waarom gemeentelijke applicaties onderbrengen in de cloud?

Nieuwsbrief

Lees hier onze nieuwsbrief Publiekszaken met o.a.

- Geboorte-appje naar gemeente

- iBurgerzaken gereed voor mobiel

- Nieuwtjes uit het land der Burgerzaken

Gemeente Oss kiest heel bewust voor digitale huwelijksaangifte

Klantcases

Burgers en gemeenten, samen in control

Ontwikkeling van ideeën tot apps

Afbeelding

PINKROCCADE opleidingen & Seminars

AfbeeldingPinkRoccade Local Government ziet het als haar verantwoordelijkheid om opdrachtgevers te faciliteren in de steeds veranderende dienstverleningsbehoefte van deze tijd. Daarom bieden wij een breed scala aan opleidingen voor gebruikers en functioneel beheerders van onze applicaties. Daarnaast organiseren wij regelmatig evenementen waar niet zozeer de applicaties aan bod komen, maar waar we samen met u naar het veranderende gemeentelandschap kijken en wat dat betekent voor u en uw gemeente.

Bloggers

Whitepapers