of 59250 LinkedIn

Automatisering ondergeschoven kindje in gemeenteraadsverkiezingen

Reageer

Ondanks het feit dat het om tientallen miljoenen investeringseuro's en honderden miljoenen aan risico's gaat, hebben politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's nauwelijks aandacht voor gemeentelijke automatisering. Dit blijkt uit een inventarisatie van PinkRoccade Local Government.

De komende jaren worden gemeenten verantwoordelijk voor miljarden euro's voor sociaal beleid. Dit is een nieuwe taak waarvoor nieuwe systemen in gebruik moeten worden genomen. Daarnaast dienen gemeenten honderden miljoenen te bezuinigen op hun organisatie en op de uitvoering van diverse taken. ICT is cruciaal om dit te realiseren en onnodige risico's te vermijden. Toch is dit nauwelijks terug te zien in de visies van partijen -zowel lokaal als landelijk- voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Slechts tien procent van de geinventariseerde verkiezingsprogramma's behandelt gemeentelijke ICT. In de meeste gevallen gaat het dan om de dienstverlening, zoals het (vergemakkelijken van) de communicatie tussen gemeenten e bedrijfsleven/burger. Innovatie staat praktisch nergens op de agenda. Dit, terwijl alleen al door het inzetten van internet bij de afdelingen Burgerzaken, landelijk ruim 70 miljoen euro op jaarbasis kan worden bespaard.

Lees hier het geplaatste artikel op AutomatiseringsGids.nl.
Luister hier het interview van BNR met Han Knooren terug.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.