of 59100 LinkedIn

Wie schrijft, die bleift

Reageer

Met deze titel zit ik direct in uw allergie! Een kapitale schrijffout in de titel van deze blog. En dat terwijl de spellingcontrole gewoon aan stond en deze tekst door drie 'communicado's' is gelezen voor publicatie. Troost u, ik moet ook op zoek naar een teiltje als ik dit soort stijlbloempjes tegenkom, zeker in officiële teksten als bijvoorbeeld een bestek.

Er wordt wat afgeschreven…

Beelden zijn vaak krachtiger dan woorden, maar in het publieke domein valt aan die laatste niet te ontkomen. Er wordt wat afgeschreven op websites, in beleidsstukken, antwoorden op (Kamer)vragen en handleidingen. Al die stukken hebben één ding gemeen; ze zijn niet bestemd voor directe collega's, maar gericht op een doelgroep die op zijn best anders tegen de zaak aankijkt. Maar daar wordt weinig rekening mee gehouden. Ik moest mij laatst door een aantal gemeenteraadsstukken heen ploegen. Er was geen doorkomen aan vanwege het ambtelijk taalgebruik.

 

Schrijven voor het scherm

Er wordt meer geschreven, maar minder gelezen. Dat geldt niet alleen voor papieren documenten, maar ook voor teksten van het beeldscherm. Schrijven voor het scherm is daarom een vak apart. U moet beginnen met het einde, gebruik maken van links en korte alinea's gebruiken. Anders weet u zeker dat u geen hond bereikt, laat staan uw doelgroep. Ook hier is nog een hoop te verbeteren.

 

'Code oranje'

En dat gaat niet vanzelf, integendeel. Ik sprak laatst een hoogleraar bestuurskunde. Hij gaf 'code oranje' voor de schrijfvaardigheid van de toekomstige generatie (beleids)medewerkers. Zij schrijven alle opdrachten en scripties in het Engels en hebben dus nauwelijks ervaring met het maken van een Nederlandse tekst.

 

Digitaal 2017

In 2017 wil de minister van BZK alle dienstverlening met de burger digitaal organiseren. Dat stelt hoge eisen aan techniek en content. Ik adviseer Plasterk om nu al te investeren in het schrijven van begrijpelijke (en foutloze) teksten.

 

Want, wie schrijft, die blijft.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers