of 59100 LinkedIn

Over de kracht van de casus

Reageer

Kort geleden was ik op bezoek bij de directeur Sociaal Domein van drie samenwerkende gemeenten. Hij wilde mij spreken over een opleidingsprogramma decentralisaties; ik voelde mij als een vis in het water. Dat kwam ook omdat hij vroeg om een programma, voor bestuur, beleid en de uitvoering. En het ontwerp voor zo'n programma had ik juist in de grondverf staan.

Ter voorbereiding op ons gesprek zocht ik op de website hoe de gemeenteraad geïnformeerd was over de 3D's. Met een paar muisklikken was ik bij de raadstukken, waar, de eerlijkheid gebied mij dit te zeggen, niet doorheen was te komen. Veel, lang, doorspekt met jargon en voorzien van onbegrijpelijke schema's en procesbeschrijvingen.

 

Ik vertelde hem wat ik vond van de wijze waarop hij zijn gemeenteraad bij de 3D's had betrokken. Hij gaf hij mij direct gelijk; natuurlijk was het onbegrijpelijke taal en moest het anders, maar de raad had het wel over zichzelf afgeroepen. Als ze alle beleidsstukken wilden ontvangen konden ze het krijgen!

Ons gesprek kwam al snel op de verschillende rollen die de gemeente speelt in het sociaal domein. Wij kwamen tot de conclusie dat je die rollen het beste aan de hand van casuïstiek kon bespreken en oefenen in simulaties. We zaten op één lijn en uitnodiging voor een vervolggesprek zou in mijn mailbox zitten, voordat ik op kantoor mijn laptop open had.

 

Omdat ik rotsvast geloof in de kracht van de casus, ben ik daar met een paar collega's mee doorgegaan. Dat heeft een prachtig resultaat opgeleverd. We hebben het boekje 'Leren van decentraliseren - lessen uit Fonkelveen' geschreven en de website www.fonkelveen.nl gelanceerd. Boekje en website bevatten een serie cases die bovendien weglezen als een roman. En inmiddels hebben verschillende burgemeesters en wethouders zich in onze programma's gebogen over decentralisatievraagstukken die zich in Fonkelveen afspeelden.

 

Hoe het afgelopen is met die directeur Sociaal Domein vraagt u zich af? Inkopers kregen daar lucht van de opleidingsvraag. De gemeente schreef een onderhandse aanbesteding uit waarin aanbieders,  naast allerlei andere onzinnige eisen, moesten aangeven dat ze al jaren ervaring hadden met het ontwikkelen en uitvoeren van opleidingen over decentralisaties in het sociaal domein. Ik heb hem nog gebeld en bedankt voor de eer. Door die hoepel wil ik niet springen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers