of 59100 LinkedIn

Out of the box denken is nutteloos

2 reacties

Ik ben fan van Ricardo Semler. Niet alleen omdat hij enorm veel geld heeft en woont op een prachtig landgoed in het Braziliaanse oerwoud, maar bovenal omdat hij briljante, tegendraadse ideeën heeft over organisaties en organiseren. Deze Braziliaanse ondernemer is bekend geworden als de 'Maverick' in het bedrijfsleven. Hij was in de jaren tachtig een jonge vernieuwer die het bedrijf van zijn vader uitbouwde tot een wereldimperium.

Zelf je salaris bepalen

En dat allemaal vanuit de simpele gedachte: als werknemers gelukkig zijn, gaat het bedrijf vanzelf goed draaien. Een leuke anekdote 'Ter leering ende vermaeck': het was Semler die werknemers het eigen salaris liet bepalen, maar iedereen in het bedrijf was dan op de hoogte van je salaris. Gevolg: de meeste salarissen bleven ongeveer hetzelfde, behalve de topsalarissen (die daalden enorm!).

 

Inside the box beïnvloeden

Een vrij recent vraagstuk dat Semler aan de kaak stelde ging over verantwoordelijkheid. Daar waar veel wordt gehamerd  op out of the box denken, spreekt Semler over 'inside the box beïnvloeden'. Kortweg geeft hij hiermee aan dat je beter tijd kan steken in het beïnvloeden van je directe omgeving. In plaats van veel tijd en energie te steken in het veranderen van het hele systeem door out of the box (proberen te) denken. Hiermee slaat Semler de spijker op zijn kop. Binnen organisaties zet men veel managementmodellen in,  maar uiteindelijk gaat het om het microniveau van de medewerkers: Het Individu: "Wat wil ik" en "Hoe ga ik dit bereiken?"

 

Toepasbaar op diverse fronten

Regelmatig merk ik dat vraagstukken blijven hangen in organisaties. Taken blijven in het midden liggen en men neemt geen verantwoordelijkheid om het team of de organisatie een stap(je) verder te helpen. "Nee, dat is niet mijn (of onze) verantwoordelijkheid, dat ligt bij de afdeling x, y of z (kiest u maar!)". Of tijdens vergaderingen, waar soms hele oraties gegeven worden (terwijl de anderen overigens heerlijk in de zogeheten 'standby modus' gaan staan) maar het ijzig stil blijft bij de taakverdeling.

Ik merk het ook in de privésferen. Hoe vaak leg je de oorzaak van persoonlijke problemen buiten jezelf? Saaie baan, slechte manager, onbegrijpelijke mensen, slechte grasmat, gebrek aan enthousiasme bij 'die anderen', jij luistert niet goed, hij snapt er niks van, en ga zo maar door.

 

Momenteel leg ik de fundamenten voor mijn masterscriptie Informatiemanagement, over gegevensuitwisseling (persoonlijke data) in de publieke sector. In mijn vooronderzoek blijkt dat het vaak onduidelijk is wie de regie in de keten heeft, vaak kijkt men elkaar aan en is onduidelijk wie verantwoordelijk is. Ook hier pakt men geen of te weinig verantwoordelijkheid.

Dus, volgens de lessen van Semler: werk eerst aan het inside beïnvloeden en kijk dan van binnen naar buiten. Ik neem deze visie graag mee. Jullie ook?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Beetje googlen op cirkel van invloed en betrokkenheid en je hebt zo je eigen cursus bij elkaar :)
Door Peter Paul Leutscher (Partner) op
Het Semler gedachten goed is volledig in lijn met de tijdsgeest. Een verandering van tijdperk is gaande waarin bestaande constituties en organisatie modellen volledig aan het kantelen zijn. Zie bijvoorbeeld www.happycowsgivemoremilk.nl . Semler werkt!

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers