of 59100 LinkedIn

Op naar de volgende stap met de transities!

Reageer

Ondanks alle doemscenario´s lijken gemeenten de transities voorlopig aardig te hebben opgepakt. Natuurlijk zijn er enkele incidenten en hebben sommige gemeenten toch problemen met de inkoop van zorg, maar de eerste berichten zijn overwegend positief.

Een goede zaak natuurlijk, al zullen er bij een dergelijk complex traject ongetwijfeld nog dingen misgaan. Het is aan de gemeenten om daar adequaat mee om te gaan en aan het Rijk en gemeenteraden om aan de risico-regelreflex te ontsnappen.

De grote vraag voor mij blijft echter of de zorg nu ook echt beter is: worden mensen beter geholpen? Wat mij betreft draait het hier de komende maanden om. Dit betekent wel dat gemeenten er voor moeten waken niet alleen de huidige zorg te continueren maar dat ze stappen moeten zetten richting betere en slimmere processen. Hierbij is het uiteraard zaak om te herontwerpen vanuit de hulpbehoevende burger. Dat dit van belang is blijkt uit de verhalen bij verschillende gemeenten waar digitale tools om burgers bijvoorbeeld te helpen bij het formuleren van hun hulpvraag niet tot nauwelijks gebruikt worden omdat een belangrijk deel van de doelgroep de capaciteiten mist om een digitaal formulier in te vullen.

 

Wijkteams gaan dit probleem niet afdoende oplossen. Ga als gemeente daarom ook aan de slag met het in kaart brengen van klantreizen om de systeemwereld van de gemeentelijke organisatie en de leefwereld van de burger nog beter met elkaar te verbinden. Zorg daarbij ook voor ruimte om ongelijke gevallen ongelijk te behandelen, breng de informatievoorziening de komende tijd op orde en gemeenten kunnen echt het verschil gaan maken!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers