of 59100 LinkedIn

Natuurlijk gaat het mis

Reageer

Je hoeft de krant maar open te slaan; vette koppen over  bezuinigingen in de jeugdzorg, overspannen mantelzorgers (nu al!) en ontslagen bij zorginstellingen. Per 1 januari zijn niet meer Rijk en provincies verantwoordelijk voor deze zorgtaken, maar gemeenten. En die moeten straks met een stuk minder budget toe. De vraag is, gaat dat lukken?

Twee antwoorden tekenen zich af; een positief bestuurlijk antwoord en een veel voorzichtiger ambtelijk antwoord. Met VNG directeur Jantine Kriens voorop, zijn burgemeesters en wethouders zeer positief over de hele decentralisatieoperatie. Alle ruim 400 gemeenten liggen op koers; iedereen die zorg nodig heeft, kan rustig ademhalen. Ik sprak laatst een burgemeester, die vond dat het nu maar eens afgelopen moest zijn met al die zwartkijkerij. Die jeugdzorg was nu immers een rommeltje. Hij had twee ‘cases’ in zijn gemeente uitgeplozen en daar buitelden de hulpverleners over elkaar heen, zonder van elkaar te weten waar ze mee bezig waren. Hij zag een mooie kans om het beter te doen, die ook nog eens makkelijk te verzilveren was.

 

Het ambtelijke verhaal klinkt een stuk minder positief. Programmamanagers werken zich met hun teams een slag in de rondte om wijkteams van de grond te krijgen, in beeld te krijgen waar cliënten wonen en proberen gegevens te krijgen van zorginstellingen. Zij zijn er van overtuigd dat het werk ook na 1 januari nog niet gedaan is en dat er dan wat over de rand valt. Niet in paniek raken en stug doorwerken is dan het devies.

 

Als het na 1 januari tegenvalt (en dat gaat gebeuren) is het belangrijk dat het bestuurlijke spel goed gespeeld wordt. In raadsdebatten niet direct op de man (de wethouder zorg) spelen en dreigen met een motie van wantrouwen. Maar constructief zoeken naar oplossingen. Een tip voor de korte termijn: breng de risico’s in kaart en bespreek deze in de gemeenteraad. Dat bespaart volgend jaar een hoop ellende.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers