of 59108 LinkedIn

Mijn wens voor 2016

Reageer

Waarom is een achtergelaten laptop in de trein normaliter een verloren of vergeten object, maar leidde het in 2015 tot de inzet van de explosieven opruimingsdienst? Of waarom werd een gebouw in Sittard ontruimd vanwege een schoenendoos, waar na onderzoek -hoe verrassend- laarzen in bleken te zitten?

De kern van het antwoord zit in het incidentscenario: wat is er feitelijk aan de hand versus hoe wordt het beleefd? Vaak bepaalt niet de werkelijke gebeurtenis de impact. Het is de context van de situatie die het werkelijke scenario verzwaart naar een onterecht worst case scenario.

Ga maar na: vlak voor dat de zwartrijder op de Thalys werd betrapt, werd er een aanslag verijdeld op de Thalys door oplettende Amerikaanse mariniers. Als dan een maand later een, soortgelijke situatie zich voordoet (een verdacht persoon op het toilet in een Thalys) dan willen we een eventuele aanslag uit alle macht voorkomen. En dan treedt het worst case scenario in werking.

 

2015 was een jaar waarin we terroristen "relatief dichtbij" aan het werk hebben gezien. Iedereen leefde mee met de betrokkenen na de moordpartijen rondom Charlie Hebdo en later de aanslagen op 13 november 2015 op diverse locaties in Parijs. De verschrikkingen in en nabij het theater Bataclan is voor mij persoonlijk het dieptepunt van 2015.

 

Iedereen wist het zeker vorig jaar. Van burgemeester Van der Laan tot vertrekkend korpschef Bouman: ook in Nederland komt vroeg of laat een aanslag. Of de aanslag er nu komt in 2016 of niet, ik hoop dat we tot die tijd en ook daarna ons niet laten leiden door datgene waar terroristen vooral op uit zijn: angst!

Ja, we kunnen ooit slachtoffer worden van terroristen, maar we moeten ons (tot die tijd) daardoor niet laten terroriseren (vrij naar het aangehaalde citaat van burgemeester Van der Laan in uitzending van DWDD). Het leven is daarvoor echt veel te mooi! Ik wens jullie een veilig en gezond 2016!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers