of 59250 LinkedIn

Impuls elektronische identiteiten (eID) in Nederland door Europese subsidie

Reageer

Meer dan 70 gemeenten kunnen straks elektronische identiteiten (eID) van andere lidstaten accepteren om toegang te geven tot hun elektronische dienstverlening.

Dat is de impact van een tweetal voorstellen die het Ministerie van Economische Zaken in juni indiende bij de Europese Commissie. De voorstellen hebben technisch zeer hoog gescoord en gaan nu door naar de onderhandelingsfase waar maximaal 1,6 miljoen Euro subsidie kan worden toegekend.

 

De Europese Commissie zette deze 'call' uit ter voorbereiding op de implementatie van de Europese verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS) die in 2018 verplicht om Europees aangekondigde buitenlandse eID stelsels te accepteren als volwaardige nationale elektronische authenticaties.

 

Gé Linssen, plaatsvervangend directeur bij EZ, zegt hierover:

"Deze subsidie zal bijdragen aan de betrouwbaarheid van grensoverschrijdende transacties in voorbereiding op de Europese verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS); een handel en logistiekland als Nederland heeft daar profijt van. Dat zoveel gemeenten betrokken zijn is een prachtig signaal voor de digitale overheid en geeft Europees en nationaal een enorme impuls."

 

Samen met de gemeenten, Connectis (een van de eHerkenningsmakelaars), en adviesbureaus PBLQ en VKA die de voorstellen schreven, werkte het ministerie aan de voorstellen voor de 'Connecting Europe Facility Telecom', een programma dat onder andere de Europese digitale infrastructuur ondersteunt. De voorstellen borgen dat de digitale infrastructuur van de gemeente, tot aan de digitale dienstverlening, gereed wordt gemaakt om buitenlandse eID's te accepteren en Nederlandse eHerkenningsmiddelen die in het buitenland worden gebruikt, te valideren.

 

Nederland profiteert hiervan en zet een belangrijke stap in elektronische identificatie waaronder het eID stelsel (IDENSYS), dat straks met eIDAS in staat moet zijn om eID's uit andere lidstaten te omarmen.

 

Nathan Ducastel (06-21233315) en Robert Sierat

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

TRAINEEPROGRAMMA INFORMATIEMANAGEMENT

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers