of 59080 LinkedIn

Het politieke karakter van technologie

1 reactie

Technologie is meer dan alleen een gereedschapskist om oplossingen te bieden voor problemen. Het heeft een politiek karakter en is verbonden aan normen en waarden. Het is één van de stellingen waar docent Marcel Thaens de Master of Public Information Management mee aftrapt. Sinds januari volg ik, na enkele jaren uit de collegebanken te zijn geweest, elke vrijdag college bij PBLQ in Den Haag.

Samen met zestien andere enthousiastelingen mag ik me de komende twee jaar storten in de wereld van de overheid en ICT om de titel Master of Public Information Management te behalen. Het leuke en leerzame aan de opleiding is dat de theorie goed te koppelen is aan de praktijk. Zo kwam van de week in het nieuws dat de rechtbank in Den Haag de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking heeft gesteld. Deze wet verplicht aanbieders van telefoon- en internetdiensten de verkeers- en locatiegegevens van gebruikers op te slaan. De rechtbank oordeelde dat de wet een inbreuk maakt op eerbiediging van privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens (de Rechtspraak, 2015). Het ministerie betreurt de uitspraak van de rechter met het oog op de opsporing en vervolging van misdrijven (Rijksoverheid, 2015). Deze case laat het politieke karakter van technologie zien.

 

Calculatie, toegankelijkheid, registratie, transparantie, controle, communicatie, visualisering en simulatie zijn kneedbare eigenschappen van technologie. De keuzes die hierin gemaakt worden zijn politiek van aard. Wat wordt er vastgelegd? Hoe ga je daarmee om? Wie krijgt er toegang tot informatie? Het is goed dat de docenten van de Master of Public Information Management veel aandacht besteden aan het  politieke karakter van ICT. Deze kant van informatiemanagement wordt, naar mijn mening, te vaak onderbelicht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Yvonne Welings op
Mijn waarneming is dat er juist te veel waarde wordt gehecht aan ICt en te weinig aan de juridische en hisorische kant van het informatiebeheer, met als gevolg dat we een demente digitale overheid worden.
Zie ook http://www.breednetwerk.nl/forum/topics/overheid …

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers