of 59108 LinkedIn

Help de Van Dale: definieer Informatiemanagement

Sinds enkele weken ben ik ex-medewerker van PBLQ, wat automatisch doet terugblikken hoe- en waarom ik nu eigenlijk bij deze club terecht kwam. Eerdere ervaring, interesse en enig pragmatisme deden me eind 2013 zoeken naar vacatures met de zoektermen 'publieke sector', 'beleid en uitvoering', 'ICT'. De eerste zes hits verwezen door naar de site van een organisatie beroofd van enig klinker, PBLQ. 

Ondertussen is het tweeënhalf jaar geleden dat ik bij PBLQ binnenkwam als kersverse 'trainee informatiemanagement'. De vraag wat het vakgebied informatiemanagement nou precies inhoudt werd gesteld door vrienden en familie. Als nieuweling binnen het vakgebied had ik moeite om het antwoord in een zin te vatten. De zoekmachine Google, hét antwoord op alle grote levensvragen, vond er zelfs geen eenduidige betekenis voor. De digitale Van Dale doet niet eens de moeite. Probeert u het zelf maar eens te definiëren in een goedlopende kort geformuleerde zin, onmogelijk!

 

Ruim twee jaar later is het eenvoudiger het begrip te definiëren, al blijft het moeilijk dit in enkele zinnen te vatten. Informatiemanagement is voor mij het containerbegrip waarin de uitdagingen van het heden en de toekomst zijn verpakt. De digitalisering van de maatschappij, falende en geldverslindende ICT-projecten, toepassing van Big en Open data, de totstandkoming van de e-overheid, privacy, security en nog vele andere onderwerpen die de (e-)krant vullen en blijven vullen hebben te maken met het managen van informatie. Zoveel uitdagingen en mogelijkheden binnen een vakgebied, dat maakt ook het 'waarom' een stuk makkelijker te beantwoorden. Een goede en efficiënte dienstverlening van de overheid valt en staat met de juiste manier van informatie managen.

 

Het kiezen voor dit vakgebied en PBLQ is een goede keuze gebleken. Informatiemanagement blijkt in alle breedte een interessant vakgebied te zijn, ondanks een stoffig imago en op het eerste gezicht ondefinieerbare begripsbepaling. Dat het breed opgevat wordt blijkt wel uit de diversiteit van de opdrachten die ik gedurende het traineeship heb mogen doen. De totstandkoming van een Shared Service Center tussen het RIVM en KNMI, met alle organisatorische uitdagingen van dien, is informatiemanagement. Het samenvoegen van alle topografische data in Nederland tot een basisregistratie Topografie, is informatiemanagement. Het leiden van ICT-projecten bij de gemeente Den Haag is informatiemanagement.

 

Het opdoen van kennis en ervaring is datgeen wat mij trok in het informatiemanagement traineeship van PBLQ. De diversiteit van opdrachten en rollen binnen het vakgebied maken dat ik bezig blijf met het managen van informatie. Het gereedschap dat ik heb meegenomen in de laatste tweeënhalf jaar blijkt nuttig te zijn en wordt ook door werkgevers op waarde geschat. Mijn huidige opdrachtgever zocht via Linkedin naar potentiele werknemers om de vacature binnen haar programma in te vullen. De gebruikte kernwoorden? 'Publieke sector', 'beleid en uitvoering', 'ICT'. De vraagkant vond ditmaal de aanbodkant, een fijne transformatie mogelijk gemaakt door een op het oog stoffig en moeizaam definieerbaar begrip.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers