of 59250 LinkedIn

Gedegen referentiekader helpt gemeentebestuurders

Minister Plasterk zet 'vliegende brigades' in om gemeenten te ondersteunen bij de acute opvang van vluchtelingen. De focus van de brigades is gericht op ondersteuning bij het omgaan met agressie en ontoelaatbaar geweld jegens met name bestuurders en gemeenteraadsleden. Plasterk is daar duidelijk over: "Die wordt niet geaccepteerd en dient bestreden te worden!" En terecht.

Met de opvang van vluchtelingen redden veel gemeenten zich goed en ze mogen daar trots op zijn. Vaak wordt in zeer korte tijd een opvang gerealiseerd voor enkele honderden mensen en staan veel inwoners klaar om daar bij te helpen. En als dat bij tegenstanders tot ontoelaatbare agressie en geweld leidt, is de inzet van een vliegende brigade een adequaat hulpmiddel.

Maar inmiddels is ook duidelijk dat de vluchtelingenopvang in een gemeente een trigger kan zijn voor openbare orde en veiligheidsproblemen van zeer verschillende aard. In dat geval is het voor gemeentebestuurders belangrijk om een gedegen referentiekader te hebben dat ook een wettelijk houvast biedt bij het identificeren en de aanpak ervan.

Het operationele Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) puilt uit van draaiboeken, tips & tricks, maar hoe begin je dan als gemeente? Bij PBLQ ondersteunen we verantwoordelijk bestuurders en professionals op het gebied van openbare orde en veiligheid met het gebruik van operationeel scenariomanagement. Daarbij helpen we bij het breder in kaart brengen wat risico's zijn, hoe serieus je deze moet inschatten en hoe je daar dan mee om moet gaan.

Dat helpt bestuurders en OOV-ers om vooraf (en tijdens incidenten) de juiste vragen te laten stellen en verder door te denken. Want wat doe je als je niet te maken krijgt met rechtsorde incidenten, maar wel met bijvoorbeeld extreme kou, brand in een crisisopvang of TBC onder vluchtelingen? Dan is daar meer nodig dan een vliegende brigade en die hulp bieden wij graag.

 

Niek van As (adviseur crisismanagement) en Koen van Tankeren (adviseur crisiscommunicatie)

 

De werkwijze van PBLQ is gebaseerd op het  13-Stappenmodel Crisismanagement

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

TRAINEEPROGRAMMA INFORMATIEMANAGEMENT

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers