of 59108 LinkedIn

Evert Jan Mulder

Adviseur

Als senior consultant bij PBLQ HEC heb ik een brede achtergrond in advisering over toepassing van ICT binnen de overheid. De afgelopen vijftien jaar ben ik binnen verschillende beleidsdomeinen en bestuurslagen actief geweest. Lees meer

 • De Napoleontische overheid

  Reageer

  Het zal u niet zijn ontgaan dat de EU tegenwoordig ook zeer actief is op het gebied van de informatiesamenleving. Terecht, want Harvard Business School publiceerde laatst een studie waarin een Europa werd geschetst dat niet alleen last had van een economische en een vluchtelingencrisis (én een veiligheidscrisis, voeg ik er na de recente gebeurtenissen in Parijs aan toe), maar ook van een digitale crisis. Ons continent werd zelfs verweten in een digitale recessie te verkeren, met als positieve uitzonderingen, Zwitserland, Ierland en Estland.

 • Laatste kans voor betere regelgeving

  Reageer

  In Brussel heeft hij al diverse bijnamen: Doctor No, de man met de hamer, der SuperKommissar. Ik doel natuurlijk op Frans Timmermans, die door dit kabinet naar Brussel is gestuurd om de Europese regeldrift in te dammen. Het gaat hier om taai ongerief. Hoe vaak is niet het voorstel om regelzucht in te dammen, en hoe vaak zijn de resultaten niet teleurstellend? Volgens Timmermans en zijn baas Juncker staat er echter veel op het spel. Zij zien dit als een laatste kans om te laten zien dat Europa wel over een daadkrachtig bestuur beschikt.

 • Van digitale overheid naar slimme overheid?

  1 reactie

  Af en toe doen zich fundamentele wijzigingen voor in de manier waarop ICT binnen de overheid wordt gebruikt en verandert opeens het hele denken en doen. De wetenschap spreekt in dit verband over paradigmaverandering. Ik houd het wat luchtiger op "gamechangers". Ik heb er in mijn werkzame bestaan twee mogen meemaken, en naar mijn idee staan we aan de vooravond van een derde, die misschien nog wel meer impact zal hebben als de twee voorgaande tezamen.

 • Naar een Digitale Unie?

  Reageer

  Het vertrek van Neelie Kroes bij de Europese Commissie als trekker van de Digitale Agenda betekent niet dat de EU geen oog meer heeft voor dit onderwerp. Sterker nog, haar plek is ingenomen door twee heren. Aan de ene kant vice-president Ansip, voormalig premier van Estland en bekend als een digital native. Aan de andere kant de "gewone" Eurocommissaris Oettinger, Duitser van origine, minder digitaal geschoold, maar wel ervaring als Eurocommissaris voor Energie in de vorige Commissie. Beide heren geven invulling aan wat wordt genoemd een Connected Digital Single Market, één van de tien topprioriteiten van de nieuwe Commissie Juncker. Deze Commissie wil zich, mede onder aanvoering van onze eigen Frans Timmermans, vooral sterk maken om bigger and more ambitious on big things, and small and modest on small things te zijn.

 • Wonderen in Europa

  1 reactie

  Zondagavond, Nieuwspoort, Den Haag. De uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement worden bekend gemaakt. Hoewel Nederland al donderdag naar de stembus is gegaan, is de precieze verdeling van de zetels nog onduidelijk. Een bont gezelschap van wel/niet Europarlementariërs, partijleiders, campagnestrategen, vertegenwoordigers van Europese instituties en naar ik vermoed studenten werkt zich door de avond heen.

 • Poetin als nieuwe narrative voor Europa?

  Reageer

  Eind mei is het weer zover. De verkiezingen voor het Europees Parlement. Een vijfjaarlijkse barometer voor de legitimiteit en populariteit van Europa, de grootste economie van de wereld, met meer dan 500 miljoen inwoners.

Contactgegevens

Muzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Traineeprogramma Informatiemanagement

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...