of 59221 LinkedIn

Erik Dolle

Hoe kan het nou dat ICT-projecten bij de overheid zo’n slecht imago hebben? En belangrijker, wat is nodig om dat imago te verbeteren? Die vraag houdt mij dagelijks bezig. Als adviseur en onderzoeker bij PBLQ lever ik een bijdrage aan een beter presterende overheid. Mijn rol ik dan beleidsinhoudelijk: wat betekent de Omgevingswet of de nieuwe privacyregelgeving? En vaak ook procesmatig, waarbij de nadruk ligt op een heldere en effectieve besturing van projecten of programma’s.

 

Dit ben ik

Ik werk sinds 2013 bij PBLQ. Daarvoor heb ik verschillende functies vervuld bij de gemeente Den Haag en was ik manager van het Kadaster op Sint Maarten. Bij de gemeente Den Haag heb ik onder andere gewerkt bij de Gemeentelijke Belastingdienst en de Dienst Publiekszaken. Ik studeerde geodesie aan de TU Delft en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, teamwork en een stevige inhoudelijke inbreng kenmerken mijn manier van werken. Ik functioneer goed op het snijvlak van ‘business’ en IT en daarbij kan ik moeiteloos schakelen tussen uitvoering en bestuur.

 

Wat vind ik mooie opdrachten?

Opdrachten die bijdragen aan het verbeteren van de effectiviteit van de overheid of de dienstverlening aan burgers en bedrijven hebben mijn voorkeur. Hoewel mijn hart ligt bij de gemeentelijke overheid, doe ik ook graag opdrachten voor andere overheden en uitvoeringsorganisaties. Boeiende en snel ontwikkelende terreinen zijn voor mij informatiebeveiliging en privacy, maar ook de effecten op de gemeentelijke informatievoorziening als gevolg van de veranderingen in het sociale en fysieke domein.

 

Ik functioneer goed op het snijvlak van ‘business’ en IT en daarbij kan ik moeiteloos schakelen tussen uitvoering en bestuur.

 

Voorbeelden van opdrachten die ik eerder uitvoerde zijn:

- Ondersteuning van de VNG op het gebied van de invoering van de Omgevingswet

- Opstellen van het informatiebeveiligingsbeleid voor een gemeente

- Advisering van een grote gemeente op het gebied van de invoering van de Basisregistratie Personen

- Een privacy impact assessment (PIA) bij een grote gemeente

- Uitbrengen van een advies over de kwantitatieve en kwalitatieve bezetting van de informatiemanagementfunctie bij een grote gemeente

- Onderzoek naar de volwassenheid van de informatievoorziening bij 25 veiligheidsregio’s

- Onderzoek voor een aantal gemeentelijke rekenkamercommissies, naar o.a. digitale dienstverlening, informatievoorziening en decentralisaties in het sociaal domein

 

Wat doe ik verder?

Buiten het werk hou ik ervan om te sporten. Zo nu en dan een hockeywedstrijd, hardlopen en fietsen ontspannen en geven nieuwe energie. Verder ben ik bestuurslid van de volksuniversiteit in Den Haag.

 • Safe in Cyberspace

  Reageer

  AfbeeldingOnlangs vertelde een gemeenteambtenaar van een kleine gemeente in de Randstad me dat ze voor de zomer een gevalletje "ransomware" hadden. Een medewerker met schulden had wat onnadenkend geklikt in een mail van een incassobureau, maar die bleek nep te zijn. "Een leuke ervaring", aldus de informatiebeveiliger. Niet dat er heel erg alert was gereageerd, uiteindelijk waren er binnen een paar uur vele bestanden geïnfecteerd geraakt, het goede nieuws was dat het wel vrij snel was opgelost.

 • Gemopper op Informatievoorziening

  1 reactie

  Gemeentelijke O&I scan

  Mopperen op de afdeling informatievoorziening is voor veel ambtenaren een dagelijkse bezigheid. Ik heb daar trouwens ook aan meegedaan. Niets is hinderlijker als je ambities hebt en de afdeling IV weet steeds maar weer drempels op te werpen. “De organisatie is er niet klaar voor, prioriteiten liggen ergens anders, wat jullie willen is echt een stap te ver, ga eens met afdeling x praten.”, zijn veelgehoorde argumenten. En uiteindelijk kom je maar moeizaam verder. Maar ik heb het ook van de andere kant meegemaakt. De afdeling IV wordt soms verweten te star te zijn en niet mee te denken met de organisatie.

 • Hoe gaat het met de decentralisaties in uw gemeente?

  Reageer

  Op een mooie winterse dag, of in ieder geval als het niet regent, vind ik het heerlijk om een rondje te rennen. Een fijne duurloop door de duinen of over het strand doet mij meestal goed. De laatste jaren heb ik de neiging om mezelf onrealistische doelstellingen op te leggen, wat meestal resulteert in vervelende blessures. Rust, bezinning en ijs helpen meestal om de ergste pijn in de kiem te smoren.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

TRAINEEPROGRAMMA INFORMATIEMANAGEMENT

Inspiratie-en netwerkevent ‘Informatiemanagement & You’

Afbeelding

Gaat u in 2017 in uzelf investeren?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers